RC UÇAK KANADI FLAŞÖR DEVRESİ

bilgin. 055

Moderator
Herkese merhaba, bu projede uçakların kanadında bulunan led flaşör devresinin tıpa tıp aynısını yapmış olacağız. Devre her zaman ki gibi oldukça basit bileşenlerden oluşup, herkesin yapabileceği düzeydedir.
1.png
Eğer ki sizlerde RC Uçak modelleri ile ilgileniyorsanız işte bu devre tamda size göre. Bu devreyi prototip uçaklarınızın kanadına montaj edip flaşör şeklinde kullanabilirsiniz veya araçlarınızda yalancı alarm varmış gibi güvenlik önlemi içinde kullanabilirsiniz...

Devre nasıl çalışır;

0,1 saniye aralıklarla 15 milisaniyelik yanıp sönmeler istiyorsak, LED'leri “kapalı” darbeyle çalıştırmamız ve yanıp sönmeler arasında “açık” darbeyi kullanmamız gerekiyor. Bu, 555'in çıkışını tersine çevirmemiz veya "kapalı" darbeyi yükseğe ve "açık" darbeyi alçaltmamız gerektiği anlamına gelir. Bu sadece başka bir transistör ve birkaç direnç ile yapılabilir.
LED'ler her 0,1 saniyede bir 15 milisaniye boyunca yanıp sönüyor; yakın ama tam olarak istediğimiz gibi değil. İhtiyacımız olan şey, iki LED'in yanıp sönmesi ve ardından tekrar yanıp sönmeden önce yaklaşık 0,9 saniyelik bir bekleme süresidir. Bu nedenle, yanıp sönen 555'e yalnızca iki kez yanıp sönmeye yetecek kadar güç vermemiz, ardından gücü 0,9 saniye kesip tekrarlamamız gerekiyor. Yanıp sönen 555 çıkışını ters çevirdiğimizi hatırlarsak, ilk çıkış 0,1 saniyelik düşük bir darbe, ardından 15 milisaniye boyunca yüksek, ardından 0,1 saniye boyunca düşük ve ardından 15 milisaniye boyunca tekrar yüksek bir darbedir. Her şey göz önüne alındığında, her saniyede yaklaşık 0,3 saniyelik güce ihtiyaç duyulur. Böylece çift flaş her saniyede bir tekrarlanacaktır. İhtiyacımız olan şey, 0,7 saniyelik "açık" darbesi ve 0,3 saniyelik "kapalı" darbesi olan başka bir 555 zamanlayıcıdır (güç kontrolü için). Yine bu 555 çıkışını ters çevirerek, artık yanıp sönen 555'e her saniyede 0,3 saniye boyunca güç verebiliriz.
2.png
Güç kontrol devresi elektronik olarak flaş zamanlayıcının önünde olduğundan devre şemasında bu bileşenler en üste yerleştirilmiştir ve ilk önce numaralandırılmıştır. Güç kontrolü 555'e "zamanlayıcı 1" ve flaş 555'e "zamanlayıcı 2" adını vereceğiz. Q1, zamanlayıcı 1'in çıkışını tersine çevirir. Q2, bir verici takipçisidir; bu, Q1'in ters çevrilmiş çıkışını takip ettiği ancak zamanlayıcı 2 devresine güç sağlamak için yeterli güce sahip olduğu anlamına gelir. Q3, zamanlayıcı 2'nin çıkışını tersine çevirir. Q4, 1 amp LED'leri çalıştırabilen bir güç transistörü yayıcı takipçisidir. Q3 tarafından sürülen Q4'ün gücünü doğrudan 12 voltluk kaynaktan aldığını unutmayın. LED'ler 10 watt olmasına rağmen görev döngüleri yaklaşık %5'tir ve bu nedenle soğutucuya ihtiyaç duymazlar. Q4'ün soğutucuya da ihtiyacı yok. Tüm dirençler 1/4 watt'tır; kapasitörler 40 volt veya daha yüksek olmalıdır; Q1, Q2 ve Q3, 2N2222'dir; Q4, 5 amp'i kaldırabilen bir TPI-120'dir; D1'ler ise 10 watt, 12 volt, 900 lümen, saf beyaz (6000K) LED'lerdir. Kapasitörleri takarken kutuplarına (eksi toprağa) dikkat ettiğinizden emin olun. Çoğu bileşen kolayca temin edilebilir
 

Eklentiler

Geri
Yukarı