QLED nedir
Yüksek kaliteli TV izleme deneyiminin en önemli bileşenlerinden biri kontrasttır. Kontrast unsurlarını oluşturan iki bileşen vardır. Bu bileşenler, TV'nin göstereceği parlak renklerin parlaklık doruğu ve aynı zamanda siyahların koyuluk derecesidir. Maksimum parlaklık renk seviyesi ile en koyu seviye arasındaki farka kontrast seviyesi denir. Bu, harika TV'nizin en dinamik görünümü göstermesini sağlar. TCLs QLED TV, oyun modunda tüm bu kutuları işaretler. Clear Motion Rate özelliği, hareketlerdeki bulanıklığı azaltması ve tüm hareketleri akıcı yapması sayesinde en iyi özelliktir. Kullanılan en son teknoloji sayesinde patlayıcı renk derinliği ve detayları sunulmaktadır. Derin siyahlar da daha derindir, bu da oyun deneyimi için görsellerdeki bulanıklığı yok eder. Üstün bir ekranın etkilerinden biri artalan LED ışığıdır. TCL QLED TV, bu özelliği geliştirmek için mevcut en iyi teknolojiye sahiptir.QLED Teknolojisi Açıklaması
Kuantum noktalar, saf ana renkleri yayan arka ışık üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu sayede gelişmiş parlaklık sağlar, ışık kaybını sınırlandırarak daha derin renkler üretir ve çevredeki ekstra ışığı absorbe ederek daha keskin izleme açıları oluşturur.
OLED nedir
OLED teknolojisi, renk oluşturmak için ışık kaynağı olarak organik LED’ten yararlanır.OLED Teknolojisi Açıklaması
OLED teknolojisi, ışık yayan pikseller kullanarak görüntüler oluşturur. QLED TV’nin aksine OLED’lerin arka ışığı yoktur. Görüntüler, piksellerin tek tek açılıp kapatılmasıyla üretilir. Bu sayede en saf siyah renginin gösterilmesi sağlanır. Ardından siyah ile diğer RGB renkler karıştıkça tam kontrast için arka fon ekler.
QLED ile OLED’in karşılaştırılması:
Siyah saflığı, Renk ve Parlaklık ile diğer performans göstergelerindeki farklılıkları görmek için bu iki teknolojinin temel göstergelerini aşağıda tek tek karşılaştırıyoruz.Siyah saflığı
Siyah saflığı, ekranın TV’nin mükemmel bir görüntü kalitesi sunup sunamayacağını belirleyen daha derin siyah üretme yeteneğini ifade eder. Daha derin siyahlar, daha yüksek kontrast, daha zengin renkler, vs. sağlar ve daha gerçekçi ve renkli görüntüler sunar. Siyah saflığı açısından, OLED’in QLED’ten üstün olduğu bariz şekilde ortadadır.
QLED, arkadan aydınlatma sistemiyle çalışmaktadır, dolayısıyla ışık sızmasının tamamen ortadan kaldırılması hemen hemen imkansızdır, dolayısıyla “yükseltilmiş siyah” adı verilen parlak bir gri oluşur, ekrandaki parlak bir nesnenin etrafında bir ya da iki santimetre civarında uzama yapabilir, hatta köşeden köşeye ekranı da kaplayabilir. Bu, en iyi QLED setlerinde bile karşılaştığımız bir problemdir.
Ancak, OLED TV’ler bu sorunlardan etkilenmemektedir. Eğer bir OLED pikseli güç almıyorsa, herhangi bir ışık yaymayacaktır, dolayısıyla rengi saf siyahtır.
Renk
OLED, bu segmentteki tüm rakiplerini geride bırakmıştır. Ancak, QLED TV’lerde kuantum noktaların kullanılmasıyla renk doğruluğu, renk parlaklığı ve renk kapasitesi artmıştır ve ekstrem parlaklık seviyelerinde daha geniş ve daha doygun renklere ulaşılmıştır.
QLED’in yüksek parlaklık seviyelerinde mükemmel renkli ekranlar, daha doygun renkler sağlayabileceği inkar edilemez bir gerçek olmasına rağmen, normal izleme koşullarında çok fazla avantajı yoktur, bu sebeple bu turda eşitlik söz konusudur.
Parlaklık
QLED TV’ler, parlaklık açısından önemli avantajlara sahiptir. Temel nedeni, kuantum noktaların görüntüde doygunluk kaybetmeden daha parlak tonlar sunabilmesidir, bu durum özellikle ortam ışığının çok olduğu odalarda önemlidir.
QLED TV’ler, HDR içeriklerin izlenmesi için daha uygun olarak değerlendirilir, çünkü görüntülerdeki göl veya araba boyalarından yansıyan ışıklar gibi spektral parlak alanlar daha parlak ve daha belirgindir. Ancak bu noktada bazı tartışmalar söz konusudur, bazı kişiler OLED ekrandaki saf siyahın HDR içerik için daha iyi olduğunu düşünmektedir.