DS1868 ile gerçekleştirilmiş bir dijital potansiyometre uygulaması. Devrede + butonuna basarak direnç değerini artırabilir, - butonuna basarak da direnç değerini azaltabilirsiniz.

PIC16F84 ve DS1868 Dijital Potansiyometre Uygulaması
Bu proje, bir mikrodenetleyicinin (U1) seri haberleşme yoluyla dijital bir potansiyometreyi (U2) nasıl yönetebileceğinin mükemmel bir örneğidir. Özellikle ses sistemlerinde, amfi girişlerinde veya ayarlı güç kaynaklarında hassas ayar yapmak için kullanılır.1. Sistemin Teknik Mimarisi
- Mikrodenetleyici (U1): Projenin kalbi olan PIC16F84, butonlardan gelen sinyalleri işler ve DS1868'e komut gönderir.
- Dijital Pot (U2 - DS1868): İçinde 256 adımdan (step) oluşan iki bağımsız potansiyometre barındırır. Seri bir veri trafiğiyle (3 telli haberleşme) kontrol edilir.
- Haberleşme Hattı:
- RST (RA0 - Pin 17): Haberleşmeyi başlatır ve sonlandırır.
- CLK (RA2 - Pin 1): Verinin ne zaman okunacağını belirleyen saat sinyali.
- DQ (RA1 - Pin 18): Potun hangi değere (0-255) ayarlanacağını belirleyen seri veri hattı.
2. Kontrol Mantığı ve Çalışma Senaryosu
Kullanıcı, iki adet buton ile potansiyometre değerini artırır veya azaltır:- Artırma Butonu (+): Basıldığında, PIC16F84 mevcut potansiyometre değerini bir adım artırır ve DS1868'e yeni değeri gönderir.
- Azaltma Butonu (-): Basıldığında, değeri bir adım azaltır.
- Kritik Detay (Pull-Down): Butonların girişlerinde kullanılan 10k'lık dirençler, butonlara basılmadığında pinlerin lojik 0'da (GND) kalmasını garantiler. Bu, parazit kaynaklı yanlış tetiklenmeleri önler.
3. Neden Bu Devreyi Kullanmalıyız?
Mekanik potansiyometreler zamanla oksitlenir, cızırtı yapar veya hassasiyetini kaybeder. Dijital potansiyometreler ise:- Ömürsüzdür: Mekanik bir parça barındırmazlar.
- Programlanabilirdir: Cihazın hafızasına (EEPROM) bir değer kaydedilip, cihaz her açıldığında o değerle başlaması sağlanabilir.
- Hassastır: 256 adımda (logaritmik veya lineer) çok ince ayar yapabilirler.
DS1868 Hafızası (SRAM/EEPROM)
Usta, foruma not düşelim: DS1868'in temel versiyonu (SRAM) enerjisi kesildiğinde son ayarlanan değeri "unutur". Eğer enerjiyi kesip açtığında son ayarla başlamasını istiyorsan, DS1868S versiyonunu (Non-Volatile/EEPROM) tercih etmelisin. Eğer bu şema için bir Pic Basic Pro (PBP) kod taslağı hazırlarsak, haberleşme protokolünü (RST, CLK, DQ) adım adım üyelerle paylaşabiliriz.Eklentiler
Son düzenleme: