Neden SSD Disk ?

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Hız:
SSD kullanımının tercih edilmesindeki en büyük etken, standart motorlu disklere nazaran performans farkının çok üstün olmasıdır. Standart motorlu disklerde ortalama okuma & yazma hızları 31/25 MB/Sn iken, günümüz SSD lerinde 550/500 MB / Sn ye kadar çıkmaktadır.

Güç Tüketimi
SSD diskler, esas itibari ile flash tabanlı büyük kapasiteli birer bellek olduğundan, okuma ve yazma esnasında herhangi bir mekanik işlem yapmazlar. Dolayısı ile bilgiye ulaşımdaki harcanan güç, standart disklere nazaran oldukça düşüktür. Bu sayede özellikle dizüstü bilgisayarlarda pil ömrü uzar.

Darbe ve Şoklara Karşı Dayanıklılık:
SSD Diskler, bellek mantığı ile çalıştığından, standart disklerde olduğu gibi herhangi bir mekanik aksam içermez. Dolayısı ile darbe ve ani şoklara karşı maksimum derecede korunaklıdır. Yüksek ve Düşük Sıcaklıklarda Çalışabilme SSD Diskler -40 / +80 derece ortam sıcaklığında stabil çalışabilirler. Özellikle sanayide ve askeri uygulamalarda bu nedenle rakipsizdir. Sıfır Ses SSD disklerde herhangi bir mekanik aksam bulunmadığından 0 desibel ses ile çalışırlar. Standart disklerde bu oran ortalama 25-35 desibel düzeyindedir.

Yüksek Güvenilirlik:
SSD diskler, ECC adı verilen hata düzeltme kabiliyetine sahiptir. Bu sayede tüm datalar giriş çıkış esnasında kontrolden geçirilir. Ayrıca, yüksek güvenlik gerektiren uygulamalarda, (özel modeller ile) tek bir dokunuş ile verileriniz bir daha geri getirilemez şekilde disk üzerinden fiziksel olarak silinebilir. Standart hard disklerde bu işlemi yapmak için özel laboratuvar ortamı gerekmektedir.

Yüksek Data Yükü Taşıma Kabiliyeti:
Birden fazla kullanıcının bağlandığı data server , video server gibi cihazlarda saniye başına data giriş çıkış hızı oldukça kritik önem taşımaktadır. IOPS adı verilen bu işlemler, standart disklerde 150 birim iken, standart bir SATA 3 SSD de bu rakam 80.000 civarındadır. TRIM ve Gecikme Süresi Microsoft Windows 7 ile birlikte TRIM desteği işletim sistemlerinde standart olmuştur.
TRIM destekli bir SSD kullanıldığı takdirde, Windows 7 otomatik olarak disk üzerindeki bellek yuvalarını organize ederek sürekli boş hücreleri maksimum erişilebilir seviyede tutmaktadır. Bu sayede herhangi bir dataya ulaşım süresi ortalama 1 mili saniye'nin dahi altındadır.
 
Geri
Yukarı