MySQLDumper Kullanımı - Yedekleme, Yedek Yükleme işlemi resimli anlatımı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
MySQLDumper ile yedek almak ve yedek yüklemek çok basit ve güvenli. Zaten nette araştırma yaparsanız webmasterların üzerinde hemfikir oldukları bir program. Daha önceleri yedekleme işlemini cPanel > phpMyAdmin penceresinden yapıyordum ancak db büyüdükçe hata olasılığı ve hatta veritabanını eksik yükleme gibi sorunlar oluşmaya başlamıştı.

Kurulum ve Çalıştırma:

Önce MySQLDumper1.24.4.zip‎ tıklayarak MySQLDumper programını indirin Şu anki güncel sürüm 1.24

İndirdiğiniz zip dosyasını açın ve klasörün adını mysqldumper olarak değiştirin. (İsim önemli değil ancak rahat kullanım açısından rahat edersiniz)

Klasörün içinde bulunan config.php dosyasını açarak veritabanınıza göre Kullanıcı Adı ve ve Şifrenizi girin. (16 ve 18. satırlar)

mysqldumper olarak değiştirdiğiniz klasörü olduğu gibi içindekilerle birlikte klasörü serverininizin ana dizinine upload edin.

Upload ettiğiniz mysqldumper adlı klasöre ftp programı ile bağlanıp içine work adlı bir klasör daha oluşturun ve CHMOD değerini 777 yapın.

Oluşturduğunuz work adlı klasöre girip içerisinde adları backup , config , log , structure olan 4 adet daha klasör oluşturun ve hepsinin CHMOD değerini 777 yapın.

(Not: Yukarıdaki manuel dosya oluşturma işlemlerini program kendisi oluşturdu. Eğer program kurulumunda bu işlem gerçekleşmediyse yukarıdaki gibi manuel oluşturun)

Artık buraya kadar her şey tamam olduğuna göre artık tarayıcınızın satırına alan_adiniz/mysqldumper yazıp kurulum sayfasına ulaşabilirsiniz.

İlk önce kurulum dilini seçeceğiniz bir ekran geliyor. Buradan en alttaki Türkçe seçeneğini işaretleyip İnstallation butonuna tıklayın. (Türkçe olarak kurulum yaptığımda Türkçe dil dosyasının lang_sql.php adlı dosyası hata verdi. Uğraşmak yerine İngilizce klasördeki aynı adlı dosya ile değiştirdim. Sorunsuz şekilde kullanılıyor)

Veritabanı Kullanıcı Adı, Şifresi ve Veritabanı Adı bölümlerini gireceğiniz sayfada bölümleri alttaki resimde görüldüğü gibi dolduruyoruz. (Son iki kutucuk PORT VE SOCKET boş)

mysqldumper1wz9.png


Bu ekranda MySQL ile bağlan butonuna kliklediğinizde hemen aynı sayfada veritabanı bilgilerini doğru girdiyseniz Veritabanı bağlantısı kuruldu ifadesini görebilirsiniz. Kaydet ve kuruluma devam et butonuna klikleyin.

Böylece kurulum işlemi gerçekleşti ancak yeni açılan Anasayfada güvenliğiniz için sağ tarafta bulunan MySQLDumper bilgileri bölümündeki Klasör koruma oluştur bölümüne tıklayıp bir kullanıcı adı ve şifresi belirlemelisiniz. Güvenliğiniz için önemli bir adım! Güvenlik sayfasında bir kullanıcı adı ve şifrenizi iki kez yazıp Klasör koruma oluştur butonuna tıklayın. Başka bir ayar yapmanıza gerek yok. Böylece tekrar anasayfaya döndük.

mysqldumper2my1.png


Artık yedekleme işlemine başlayabilirsiniz. Buraya kadar olan işlemler en çok 10 dakikanızı alacaktır.

*************************​


Eğer birden fazla veritabanınız varsa hangisini yedeklemek istiyorsanız sol menü altında bulunan bölümden ilgili veritabanını seçin.

Anasayfada sol taraftaki menülerden Yedekle butonuna tıklayın. Sağda açılan penceredeki Yeni yedeklemeyi başlat butonuna tıklayın. (alttaki resim) Artık arkanıza yaslanıp yedekleme işleminin bitmesini bekleyebilirsiniz. Yedeklenen veritabanı .gz formatında olacaktır.

mysqldumper3yv5.png


Kendi veritabanımdan örnek verecek olursan 265 MB veritabanı 56 MB sgl.gz olarak ve 65 dakikada yedeklendi. Ancak eklentiler ve extralar önemli yer tutuyor. Örneğin flaschat, ibProArcade, teşekkür eklentisi vs.

Yedekleme sırasında postindex tablosu yedekleme süresinin en büyük bölümünü işgal ediyor. İsterseniz phpMyAdminden bu tabloyu boşaltabilirsiniz ancak bu durumda arama kriterlerini tekrar oluşturmanız gerekir.

Artık yedek dosyanız alan_adiniz/mysqldumper/work/backup klasöründe. İsterseniz serverde tutabilir isterseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Geri Yükleme:

İşlem oldukça basit. Yedeğinizi alan_adiniz/mysqldumper/work/backup klasörüne yükleyin.

MySQLDumper ana ekranında sol menüden Dönüştürüm butonuna tıklayın. Açılan pencerede veritabanı adınız görünecektir üzerine klikleyin. (alttaki resim)



mysqldumper4it0.png


Açılan sayfada geri yüklenecek veritabanı adının önündeki kutucuğu işaretleyip Dönüştür butonuna tıkladığınızda işlem başlayacaktı. Artık işlemin bitmesini bekliyoruz. (alttaki resim) (Yine postindex tablosu önemli ölçüde zamanınızı alacaktır. Aynı yediği localhosta yüklemek yaklaşım 1,5 saati sürdü)



mysqldumper5xt9.png
 
Geri
Yukarı