
Mühürlemeli Start Stop Devresinin Çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Elektrik akımı stop butonuna geldi. Stop butonu kapalı kontak olduğu için elektrik akımını hem start butonu girişine hem de mühürleme kontağının girişine gelir. Start butonuna basınca açık kontağını kapatarak elektrik akımını kontaktör yada rölenin A1 ucuna getirir. A2 ucuna da nötr bağlantısı olduğu için bobin uçlarında 220 volt olacaktır. Voltaj olduğu için bobin manyetik alan oluşturup kontaktör çekecektir. Kontaktör çekince mühürleme için kullandığımız açık kontak kendisini kapatacaktır. Elimizi start butonundan kaldırdığımızda elektrik akımı mühürleme kontağından geçeceği için devre çalışmaya devam edecektir. Devrenin durmasını istediğimiz zaman stop butonuna basmamız yeterli olacaktır.Güç Devresi Bağlantısı
Üç faz beslemesini güç sigortası yada şalterden kablomuzu alıyoruz. Almış olduğumuz 3 fazı kontaktör L1-L2-L3 uçlarına bağlıyoruz. Kontaktörün T1-T2-T3 nolu uçlarından çıkarak kullanmak istiyorsanız termik girişine bağlıyoruz. Termik çıkışından 3 faz kablolarını alarak asenkron motorun klemensine bağlantısını yapıyoruz. Motorumuzu bağlarken toprak bağlantısı yapmayı unutmayınız.
Güç Devresi Çalışması
Start butonuna basınca kontaktör çeker. Ve açık kontak olan güç kontakları kontaktör çektiği kontaklarını kapatır. Kontaklar kapanında 3 faz kontaklardan geçerek termik girişine gelir. Termik kurulu vaziyette ise 3 faz termikten de geçerek motor sargılarına gelir. Dolayısıyla bobinlere enerji gelen motor çalışmaya başlar. Stop butonuna basılında kontaktör kapanan kontakları tekrar açarak motorun durmasını sağlar.