Monoblok LNB ile yayın alma problemleri

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Monoblok birbirinden genellikle 6° açılı iki LNB’den meydana gelir. Bu nedenle, Astra1 ve Hotbird ya da Astra 3A ve Astra2/Hotbird gibi aralarındaki mesafe 6° olan iki uyduyu sorunsuzca aynı anda izleyebileceğinizi düşünürsünüz. Ama uygulamaya geldiğinde işler o kadar kolay olmayabilir. Bu yazıda bunun nedenini açıklayacağız ve hassas anten ayarı ile aynı anda iki uydunun izlenmesinin mümkün olup olamayacağını tartışacağız.

Problem
Bir uydu çiftine odaklanmak istediğinizde tuhaf bir durumla karşılaşırsınız, özellikle Astra1/Hotbird kombinasyonunda bu durum sık yaşanır. Bir monobloğu bir antene takıp Astra1’e çevirdiğinizde Hotbird uydusunun sinyal kuvveti ya çok zayıftır ya da hiç yoktur. Anteni Hotbird’e çevirdiğinizde bu kez de Astra1 için aynı şeyle karşılaşırsınız.
Bu işin genel kuralı merkezdeki LNB’yi zayıf uyduya göre ayarlamaktır. Bazen işe yarar, ama yaptığı sadece şu veya bu şekilde problemin üstünü örtmekten ibarettir. Ve eğer Avrupa’nın dış kenarlarına yakın bir yerlerde yaşıyorsanız, asıl sorunu görmez ve problemin bulunduğunuz yerin coğrafi konumundan kaynaklandığını düşünürsünüz.

Gerçek sebep
Artık anlaşıldığına göre, hatanın kaynağı monoblok tasarımında dünyanın fiziksel karakteristiklerinin dikkate alınmamasıdır. Monoblokların LNB ofset açısı 6°’dir; ama bu oran hatalıdır; çünkü iki uydu arasındaki açı yerden bakıldığında bu değerden daha büyüktür.
Tam olarak bu nasıl açıklanabilir? Uydu kemeri yerin odak merkezinden ölçülür. Uydular Yer merkezinden 42156 km yükseklikte (yükseklik artı Yerin yarıçapı) yörüngede dönerler. Kutuplar hariç yeryüzündeki her yer uydulara bu mesafeden daha yakındır. Yani uydular bulunduğunuz yerden bakıldığında birbirlerinden 6°’den daha fazla mesafededirler

Ektavatorda uydulara 6366 km (yerin yarıçapı) daha yakınsınızdır ve sonuç olarak bu da bir derecelik bir fark anlamına gelir. Orta enlemlerde bu açı farkı ortalama 0.8° ile hala önemli bir miktardadır. Birbirlerinden yörünge hesabıyla 6° mesafedeki uydular (örneğin Astra3A ve Eurobird) yerden bakıldığında aslında 6.8° mesafede bulunurlar.
Aralık mesafesindeki bu genişlemenin bazı sonuçları vardır. Anten ilk uyduya mükemmel bir şekilde ayarladığınızda ikinci uydunun ayarında 1° civarında bir sapma meydana gelir. Işın genişliği 1° olan bir uydu en iyi alındığında bile ancak zayıf bir sinyal verir. Hele bir de ilk uydunun ayarında yanlış yönde (ikinci uydudan uzaklaşması anlamında) 0.3°’lük bir sapma olduğunu varsayarsak durum iyice içinden çıkılmaz bir hale gelir. Birinci uydunun alınmasında bu pek bir problem yaratmaz; ama ikinci uyduda 1.3 derecelik bir sapmaya yol açacağı için bu uydudan hiç sinyal alınmamasına neden olabilir.


Devamı ektedir..
 

Eklentiler

Geri
Yukarı