Monitörünüz bulanık mı gösteriyor?

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Eğer bir laptop kullanıyorsanız veya LCD ince ekran monitörünüz varsa ve bulanıklık yaşıyorsanız, aşağıdaki adımları dikkatlice okuyun..

ClearType nedir?
Öncelikle ClearType bir bulanıklık meselesi değil, ekrandaki yazıları gözlerinizi zorlamadan okuyabilmeniz için tasarlanmış bir teknolojidir. Yazı kenarları yumuşatılır ve okunulabilirlik artar. CRT (eski model tüplü) monitörlerde önerilmez.

Monitörünüzün en yüksek çözünürlükte kullanın
"22 inç monitörüm var, bana ne, ben eski alışkanlık 1024x768 kullanacağım" diyemezsiniz LCD monitörlerde. Her LCD monitörün net göstereceği bir tek çözünürlük vardır. O da, çoğunda "en yüksek çözünürlük" olsa da, monitörünüzün teknik özelliklerinde ne yazıyorsa o'dur. Örneğin benim kullandığım Samsung 2232BW'nin çözünürlüğü 1680x1050'dir. Daha düşük bir çözünürlükte monitörüm bulanık gösterecektir. Bunu düzeltmenin bir yolu YOKTUR!

Peki ClearType'ı nasıl açacağım?
ClearType'ı Windows XP'de açmak için:
- Masaüstüne sağ tıklayıp "Özellikler"i seçin
- Görünüm sekmesine tıklayın
- Efektler düğmesine basın
- "Ekran yazı tipi kenarlarını düzeltmek için aşağıdaki yönetimi kullan" seçeneğini işaretledikten sonra, alttan "ClearType" seçin.
- Tamam 'a basın ve Uygula'ya tıklayın.

ClearType'ı Windows Vista ve Windows 7'de açmak için:
- Masaüstüne sağ tıklayıp "Kişiselleştirme"yi seçin
- Pencere Rengi ve Görünüm'ü tıklayın.
- Ekranın altındaki "Daha çok renk seçeneği için klasik görünüm özelliklerini aç" seçeneğini işaretleyin.
- Efektler düğmesine basın
- "Ekran yazı tipi kenarlarını düzeltmek için aşağıdaki yönetimi kullan" seçeneğini işaretledikten sonra, alttan "ClearType" seçin.
- Tamam 'a basın ve Uygula'ya tıklayın.

Peki monitörünüzdeki yazılar hala istediğiniz gibi değilse?
ClearType'ın değişik tipleri bulunmaktadır. Her monitör her ClearType özelliğinde düzgün görünmeyebilir. O yüzden CHIP Online adresinden çıkıp, aşağıdaki siteye gidiyorsunuz:

Windows ClearType Tuner

Microsoft'un bu sitesi, sisteminizi yapılandırabilmek için size bir eklenti yüklemenizi rica edecek. Yükleyin.

Adım 1:
Öncelikle size ClearType'ı açıp açmama konusundaki görüşlerinizi sunan bir ekranla karşılaşacaksınız.

image.php

ClearType kullanmak istiyorsanız, "Turn on ClearType" seçeneğini işaretleyin. "Next" tuşuna basın.

Adım 2:
Karşınıza 2 tane kutu gelecek. Bu iki kutuda değişik ClearType özellikleri bulunmaktadır. Hangisi daha az bulanık görünüyorsa, o kutunun üstüne bir kez basın ve "Next" düğmesine basın.

Adım 3:
Bu kez karşınıza 6 tane seçim kutusu gelecek. Sizin için kutulardan hangisi en net ve düzgün görünüyor (ya da hangis en okunaklıysa seçin. Windows Vista ve XP kullanıcıları için "Finish" tuşuna bastığınız anda ayarlarınız kaydedilecektir. Daha sonra CHIP Online'a tekrar dönün, ana sayfamızı açarak bir kez daha bakın. Farkı ve okunaklılığı görebildiniz mi? ;)

Bu başlık altında lütfen, teknik özelliklerinden haberdar olan herkes LCD monitörünün/Laptopunun ismini ve markasını ve çözünürlüklerini eklerse, okuyan herkese faydalı olabileceğini düşünüyorum. Ben başlayayım:

Samsung 2232BW (LCD) - 1680 x 1050
Samsung Syncmaster 173v (LCD) - 1280 x 1024
LG LW-70 (Laptop) - 1680 x 1050

Geri
Yukarı