guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Tüm MW bandı, 160m ve kısa dalga için
1736146213100.webp

Osilatör ve Frekans Aralığı​

Osilatör, iki farklı aralığa bölünmüş şekilde 480 kHz ile yaklaşık 2 MHz arasındaki tüm frekansları kapsayabilmektedir. Her frekans aralığı bir anahtar yardımıyla seçilir.

Vericinin ucuz ve kolay yapılabilir, aynı zamanda farklı kişiler tarafından kolayca tekrar üretilebilir olmasını istediğim için, büyük ve hantal bir değişken kondansatör yerine 500 pF'lık bir varikap diyot kullandım. Varikap kullanıldığında frekans kararlılığı oldukça yeterlidir.

Osilatörün çıkış dalga şekli kare dalgadır. Kare dalga harmonikler açısından zengin olduğundan, devre yalnızca belirtilen frekans aralığını değil, kısa dalga bandının tamamını ve daha üst frekansları da kapsayacak şekilde harmonikler üretir.

Devamındaki yükselteç katları C sınıfında (Class-C) çalışmaktadır ve vericinin çıkışındaki dalga şekli de kare dalga şeklindedir. Bu sayede AM alıcınızın bulunduğu uygun bir frekansta yayın alabilirsiniz.

Çıkış Gücü ve Anten​

Verici oldukça güçlüdür. Uzun bir anten bağlanması ve uygun empedans eşleme ile filtreleme devrelerinin kullanılması durumunda küçük bir yayın vericisi olarak kullanılabilir.

Ancak bu devrenin asıl amacı ev içerisinde kullanım olduğundan, uzun anten, uygun eşleme ve filtreleme gibi daha ileri uygulamalar üzerinde çalışma yapılmamıştır.

AM Modülasyonu​

Dinleme testlerine göre AM modülasyonu oldukça güçlüdür. Bunun nedeni, yalnızca son yükselteç katını değil, aynı zamanda sürücü (driver) katını da modüle etmemdir.

Bu teknik, AM CB telsizlerinde de kullanılan bir yöntemdir.

Yalnızca son yükselteç katı modüle edildiğinde modülasyonun kullanılabilir olduğunu, ancak seviyesinin biraz düşük kaldığını gördüm.

Sürücü katı da modüle edildiğinde çıkış dalga şeklinde bir miktar FM bileşeni oluşabilir. Ancak AM alıcıları bundan önemli ölçüde etkilenmediği için bunu büyük bir problem olarak görmedim. Bu nedenle yalnızca bu durumun önüne geçmek amacıyla ilave bir tampon (buffer) katı eklemedim.

Modülatör Devresi​

Modülatör, transformatör kullanmayan basit bir seri modülatör devresidir. Transformatörün kullanılmaması, vericinin maliyetini ve fiziksel boyutlarını önemli ölçüde azaltmaktadır.

Modülatörde bulunan potansiyometre, herhangi bir ses sinyali uygulanmadığında BC549C transistörünün kolektöründe 6,6 V olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Ses giriş hassasiyeti oldukça iyidir. Maksimum ve bozulmasız (distorsiyonsuz) modülasyon elde etmek için Sound Blaster ses kartının çıkış seviyesini yaklaşık %25'e ayarlamak yeterlidir.

Not: 480 kHz–2 MHz aralığı ve yüksek güçlü/uzun antenli yayın, radyo spektrumunda lisans ve tahsis kurallarına tabi olabilir. Bu nedenle devre yalnızca ilgili mevzuata uygun, izin verilen koşullarda ve uygun yapay yük/ölçüm ortamında kullanılmalıdır.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı