Merkezi sitem 2 çeşittir 1.Headent Sistemi, 2.Receiverli sistem.
Headent sistemi nedir? Nerelerde ihtiyaç duyarız?
Headent merkezi sistem Sitelerde, Otellerde Çok kullanıcıların olduğu yerde çünkü Headent sistemi bir merkeze kurulur bu merkezde kanalların alınacağı uyduya yönlendirilmiş çanaklar ve Hedent sitemi ayrıca bu sistem kanallar sınırlıdır 45 kanal civarında istenilen 45 kanal kullanıcıları tarafından seçilir sistem kurulur ve bu merkezden tek kablo üzerinden kullanıcılarına bölünerek verilir kullanıcılar evlerinde bağımsız olarak birden fazla TV izleyebilirler Burada merkezde 45 kanal varsa her kanal için bir Receiver var anlamına gelir ve TV tünerlerinde S 04 den S41 ve VHF ||| 5 de 12 bantlar arasında yayın gönderilir evlerde kabloyu direk TV ye takarak seyretme imkanı verir Bu sistemin merkezde kurulması 20.000$ civarında tutar bunu kurduktan sonra artık buradan alınacak kablo istediğiniz kadar aboneye yayın verebilirsiniz bu merkezden sonra sonra yayın zayıfladığı yerde Yükseltici ile güçlendirerek devam edebilirsiniz.
Bu tıp Sistemler villalar birleşerek bu sistemi kuruyorlar çünkü villalarda çok oda oluşu ve birden fazla TV in çok oluşundan bu sistemler tercih ediliyor Headent sistemi abone sayısı ne kadar çok olursa maliyet o kadar çok düşer.
Receiverli sitem nedir? Nerelerde ihtiyaç duyarız?
Receiverli merkezi istem Apartmanlarında veya birden fazla kişinin ikamet ettiği yerlerde çatılarda veya balkonlarda çanak kırlılığı olmasın bir uyduyu bir çanakla paylaşalım diyeler için uygundur veya bir ev evinde bağımsız TV seyretmek için birden fazla Receiver kullanacaksa kaç tane Receiver kullanılacak ise ona göre çıkışlı çanağa LNB takılır (aşağıda Resimlerle anlatmaya çalışacağım) LNB ler 1 çıkışlı, 2 çıkışlı, 4 çıkışlı ve 8 Çıkışlı olarak üretilmiştir 8 sayıdan sonra Santral kullanılır ve LNB den veya Santralden Her Receiver için bağımsız kablo çekilir.
1 Çanaktan 1 Receivere
Buradaki sistem Bir çanaktan Bir Receivere nasıl bağlanır Çanağa tek çıkışlı üniversal lnb takılır ve kesintisiz kablo ile receivere bağlanır normal birey kullanıcı için geçerlidir.
2 Çanaktan 1 Receivere
Buradaki sistem iki çanaktan bir receivere veya TV ye bağlama iki çanağa birer universal lnb bağlanır iki çanağı birleştiren Diseqc swich kullanılarak iki çanak lnb den gelen kablolar Diseqc 1 ve diseqc 2 girişlerine bağlanır (Not: diseqc ler 1/2 veya 1/4 olabilir fark etmez) Diseqc Receiver çıkışından kesintisiz kablo ile Receivere bağlanır Receiverde Diseqc ayarlarında Diseqc girişlerinde hangi girişi hangi uyduya bağlandı ise Receiverde diseqc ayarı aynı yapılmalıdır örnek vermek gerekirse Diseqc te 1,2,3,4 veya A,B,C,B Diye girişler yazar Türksat 1. girişi Hotbird 2. girişine bağlandı se Receivere gelip Diseqc ayarında Türksat Diseqc 1, Hotbird Diseqc 2. ye ayarlanmalıdır yoksa yayınları seyredemezsiniz (Not: Diseqc 1. e bağlanan uydu Receiverde Diseqc kapalı olsa bile 1 girişe bağlı olan uydu diseqc ayarı yapmadan seyredilir).
3 Çanaktan 1 Receivere
Buradaki sistem üç çanaktan bir receivere veya TV ye bağlama üç çanağa birer universal lnb bağlanır üç çanağı birleştiren Diseqc swich kullanılarak üç çanak lnb den gelen kablolar diseqc 1, diseqc 2 ve diseqc 3 girişlerine bağlanır Diseqc Receiver çıkışından kesintisiz kablo ile Receivere bağlanır Receiverde Diseqc ayarlarında Diseqc girişlerinde hangi girişi hangi uyduya bağlandı ise Receiverde diseqc ayarı aynı yapılmalıdır örnek vermek gerekirse Diseqc te 1,2,3,4 veya A,B,C,B Diye girişler yazar Türksat 1. girişi Hotbird 2. Hispasat 3. girişine bağlandı ise Receivere gelip Diseqc ayarında Türksat Diseqc 1, Hotbird Diseqc 2. Hispasat 3. e ayarlanmalıdır yoksa yayınları seyredemezsiniz (Not: Diseqc 1. e bağlanan uydu Receiverde Diseqc kapalı olsa bile 1 girişe bağlı olan uydu diseqc ayarı yapmadan seyredilir). Diseqc te 4 cu giriş boş kaldı burayada aynı şekilde bir çanak daha bağlanabilir.
1 Çanaktan 2 Receivere
Buradaki sistem bir çanaktan iki receivere dağıtmaktır bunu yapmak için kesinlikle Twin lnb kullanılmalı yanı çift çıkışlı lnb bir çanaktan iki receivere bağımsız yayın alına bilmesi için kesinlikle çift çıkışlı lnb şart normal tek çıkışlı lnb den gelen kabloyu bölerek birden fazla receivere kesinlikle yayın verilmez buradaki ısrarım bunu iddia edenlerin olmasıdır bir çanaktan birden fazla Receivere dağıtmak için kesinlikle dağıtılacak kadar bağımsız LNB veya santral çıkışı olması gerekir.
Bir çanaktan birden fazla Receiver bağlamak için LNB ler
1 Receiver için 1 Çıkışlı
2. Receiver için 2 Çıkışlı
3 veya 4 Receiver için 4 Çıkışlı
5, 6, 7 ve 8 Receiver için 8 Çıkışlı
Olarak LNB ler vardır bundan sonra Multıswich Santral devreye girer
Merkezi Receiverli Multiswich sistemi
Buradaki sistem Multiswich kullanılmıştır iki uydudan 8 Receivere dağıtılmıştır eskiden 8 çıkışlı LNB yoktu en fazla 4 çıkılı vardı hatta daha öncesinde 4 çıkışlı lnb de yoktu Multiswich ler kullanılıyordu ve 4 çıkışlı, 6 çıkışlı, 8 çıkışlı ve 12 çıkışlı olarak üretiliyor hatta bazı firmalar 2 adet 8 çıkışlı yı birleştirip 16 çıkışlı olarak sattılar ancak şimdi 8 çıkışlı lnb var artık 8 den sonra için Multiswich ler kullanılıyor buda max 12 daireye kadar dır bundan sonra kaskad sistemi devreye girer aşağıda anlatılmıştır bu Multiswich sisteminde çanaklar kurulur 1 veya 2 çanak max 2 çanak çanaklara quadro lnb takılır bu lnb lerde 4 çıkış vardır 1 alt bant V, 2 alt bant H, 3 üst bant V, üst bant H olarak yayınlar alınır Multiswich te de aynı giriş yerleri vardır ve hatasın yerlerine bağlanır Tüm dairelerden gelecek kesintisiz ve bağımsız kablolar bu Multiswich çıkışlarına bağlanır ve evlerdeki Receiver ler diseqc ayarları Tone Burst olarak A ve B olarak ayarlanır Multiswich te A giriş ve B giriş vardır A girişe hangi uydu bağlandı ise Receiverdede ona göre ayarlanmalıdır bu şekilde bir veya iki çanak apartmanlarınıza koyarak Multiswich kullanarak Hem apartmanınızda çanak kirliliğine son verirsiniz hem de daha ucuza mal edersiniz ve arızalarda servis ücreti abonelerle paylaşılacağı için size düşen pay çok az olur buda sizin karınız olur merkezi istemler apartmanlarınız güzelleştirir ve kiremitlerin kırılmasını de önlemiş olursunuz teknolojiden faydalanmak gerekir.
Resimdeki lokal anten girişi Multiswich lerde lokal anten girişi vardır eğer çatınızda VHF ve UHF anten ve Santralı varsa santral çıkışını Multiswich teki ANT ye girerek uydu anten kablo üzerinde evlere hem uydu yayını hem de lokal yayını taşımış olursunuz evlerde sat priz (uydu prizi) kullanarak uydu yayını ve lokal yayını ayırtarak TV den TV ye Uydu dan Uyduya bağlayarak tek kablo üzerinde aynı anda uydu yyaını ve lokal yayını seyretmek mümkündür.
Merkezi Receiverli Kaskad sistemi
Buradaki sistem kas kad sistemi Multiswich ler 12 daireye kadar olur veya 16 çıkışlı olur bunlardan sonra kaskad devreye girer kaskad sistemi daha sağlıklıdır çünkü kaskad sisteminde her zaman ilave etmek mümkün kaskad sisteminin kurulması önce kaskad lar 2 çeşittir biri KAB kab ana makine enerji ile beslenir diğeri ise KAS ilave makine kab dan gelen enerji ile beslenir bir ana makineye 3 adet kas ilave makine eklenir 3 ilave makineden sonra tekrar kab ana makine eklenir bu şekilde devam eder bir ana makine KAB 3 ilave makine KAS yine ana makine KAB 3 ilave makine KAS istediğiniz kadar devam eder.
KAB 4 Receiver çıkışlıdır.
KAS 4, 6 ve 8 çıkışlı olarak üretiliyor
Bir tane KAB makine koyup KAS larda istediğinizi seçip istediğiniz çıkış sayısına ulaşabilirsiniz aynı çıkışlı KAS ları yan yana koya bilirsiniz 3 adet kastan sonra tekrar KAB ana makine eklemeniz gerekiyor kas kad sitemi çok basittir yandaki resimde dikkat edin zaten her şeyi anlatıyor burada da bir şeyler anlatmaya çalıştım biz bildiğimiz için kısa anlatmada anlaşıldı zannedebiliriz eksiklerimizi anlaşılmayan mantıklı yerleri bize söyleyin düzeltelim.
Resimdeki lokal anten girişi Multiswich lerde lokal anten girişi vardır eğer çatınızda VHF ve UHF anten ve Santralı varsa santral çıkışını Multiswich teki ANT ye girerek uydu anten kablo üzerinde evlere hem uydu yayını hem de lokal yayını taşımış olursunuz evlerde sat priz (uydu prizi) kullanarak uydu yayını ve lokal yayını ayırtarak TV den TV ye Uydu dan Uyduya bağlayarak tek kablo üzerinde aynı anda uydu yayını ve lokal yayını seyretmek mümkündür.
Yukarıdaki resim lokal anten sistem şeması resim dede görüldüğü gibi apartmanınıza veya villanıza lokal anten sistemi yapacağınız her yere uygulaya bilirsiniz bu tur sistemlerde daireden daireye yanı prizden prize anten kablo tesisatı çekilmesi uygun olur dairelerin içinde anten kablo buatların yapılması yayın kalitesinde sorunlar çıkar en sağlıklı prizden prize çekilmesidir yukarıdaki resim ister tek daireli bina her odada anten priz olduğunu, isten çift daireli bina her dairede iki odada anten priz olduğunu, ister dört daireli bina her dairede bir tane anten priz olduğunu duşunun yanı demek istediğimiz binalar yapılırken her odanın anten prizleri daireden daireye yanı prizden prize çatıya çıkması lazım sağlıklı görüntü elde etmek için anten tesisat sistemi böyle yapmak gerekiyor. eğer diyorsanız her prizden çatıya direkt kesintisiz kablo çekilse olmaz mı olur ve çok iyi olur ilgili daire uydu anten takar kablosunu kullanır diğerleri engellemez evindeki prizde arıza veya kısa devre olur diğer daireleri engellemez anten prizleri iptal eder yerini değiştirir diğer daireleri engellemez her prizden çatıya kesintisiz kablo çekmek mükemmel bir sistem bu sistemin zararı fazla kablo gitmesi ve fazla kablodan dolayı yayın sinyalinin zayıflaması ve birden fazla santral kullanılmasına neden olur bunlar önemli değil diyorsanız her Prizden çatıya mükemmel tek gerçek çözüm. Daire içlerine koyduğumuz prizler özel metal şaseli prizlerdir bu prizlerin hepsin ayrı değerleri vardır daireden daireye prizden prize geçen sistemlerde her dairenin ayrı değerde prizler konulması gerekir resimde örneği verilmiştir.
Headent sistemi nedir? Nerelerde ihtiyaç duyarız?
Headent merkezi sistem Sitelerde, Otellerde Çok kullanıcıların olduğu yerde çünkü Headent sistemi bir merkeze kurulur bu merkezde kanalların alınacağı uyduya yönlendirilmiş çanaklar ve Hedent sitemi ayrıca bu sistem kanallar sınırlıdır 45 kanal civarında istenilen 45 kanal kullanıcıları tarafından seçilir sistem kurulur ve bu merkezden tek kablo üzerinden kullanıcılarına bölünerek verilir kullanıcılar evlerinde bağımsız olarak birden fazla TV izleyebilirler Burada merkezde 45 kanal varsa her kanal için bir Receiver var anlamına gelir ve TV tünerlerinde S 04 den S41 ve VHF ||| 5 de 12 bantlar arasında yayın gönderilir evlerde kabloyu direk TV ye takarak seyretme imkanı verir Bu sistemin merkezde kurulması 20.000$ civarında tutar bunu kurduktan sonra artık buradan alınacak kablo istediğiniz kadar aboneye yayın verebilirsiniz bu merkezden sonra sonra yayın zayıfladığı yerde Yükseltici ile güçlendirerek devam edebilirsiniz.
Bu tıp Sistemler villalar birleşerek bu sistemi kuruyorlar çünkü villalarda çok oda oluşu ve birden fazla TV in çok oluşundan bu sistemler tercih ediliyor Headent sistemi abone sayısı ne kadar çok olursa maliyet o kadar çok düşer.
Receiverli sitem nedir? Nerelerde ihtiyaç duyarız?
Receiverli merkezi istem Apartmanlarında veya birden fazla kişinin ikamet ettiği yerlerde çatılarda veya balkonlarda çanak kırlılığı olmasın bir uyduyu bir çanakla paylaşalım diyeler için uygundur veya bir ev evinde bağımsız TV seyretmek için birden fazla Receiver kullanacaksa kaç tane Receiver kullanılacak ise ona göre çıkışlı çanağa LNB takılır (aşağıda Resimlerle anlatmaya çalışacağım) LNB ler 1 çıkışlı, 2 çıkışlı, 4 çıkışlı ve 8 Çıkışlı olarak üretilmiştir 8 sayıdan sonra Santral kullanılır ve LNB den veya Santralden Her Receiver için bağımsız kablo çekilir.
1 Çanaktan 1 Receivere
Buradaki sistem Bir çanaktan Bir Receivere nasıl bağlanır Çanağa tek çıkışlı üniversal lnb takılır ve kesintisiz kablo ile receivere bağlanır normal birey kullanıcı için geçerlidir.
2 Çanaktan 1 Receivere
Buradaki sistem iki çanaktan bir receivere veya TV ye bağlama iki çanağa birer universal lnb bağlanır iki çanağı birleştiren Diseqc swich kullanılarak iki çanak lnb den gelen kablolar Diseqc 1 ve diseqc 2 girişlerine bağlanır (Not: diseqc ler 1/2 veya 1/4 olabilir fark etmez) Diseqc Receiver çıkışından kesintisiz kablo ile Receivere bağlanır Receiverde Diseqc ayarlarında Diseqc girişlerinde hangi girişi hangi uyduya bağlandı ise Receiverde diseqc ayarı aynı yapılmalıdır örnek vermek gerekirse Diseqc te 1,2,3,4 veya A,B,C,B Diye girişler yazar Türksat 1. girişi Hotbird 2. girişine bağlandı se Receivere gelip Diseqc ayarında Türksat Diseqc 1, Hotbird Diseqc 2. ye ayarlanmalıdır yoksa yayınları seyredemezsiniz (Not: Diseqc 1. e bağlanan uydu Receiverde Diseqc kapalı olsa bile 1 girişe bağlı olan uydu diseqc ayarı yapmadan seyredilir).
3 Çanaktan 1 Receivere
Buradaki sistem üç çanaktan bir receivere veya TV ye bağlama üç çanağa birer universal lnb bağlanır üç çanağı birleştiren Diseqc swich kullanılarak üç çanak lnb den gelen kablolar diseqc 1, diseqc 2 ve diseqc 3 girişlerine bağlanır Diseqc Receiver çıkışından kesintisiz kablo ile Receivere bağlanır Receiverde Diseqc ayarlarında Diseqc girişlerinde hangi girişi hangi uyduya bağlandı ise Receiverde diseqc ayarı aynı yapılmalıdır örnek vermek gerekirse Diseqc te 1,2,3,4 veya A,B,C,B Diye girişler yazar Türksat 1. girişi Hotbird 2. Hispasat 3. girişine bağlandı ise Receivere gelip Diseqc ayarında Türksat Diseqc 1, Hotbird Diseqc 2. Hispasat 3. e ayarlanmalıdır yoksa yayınları seyredemezsiniz (Not: Diseqc 1. e bağlanan uydu Receiverde Diseqc kapalı olsa bile 1 girişe bağlı olan uydu diseqc ayarı yapmadan seyredilir). Diseqc te 4 cu giriş boş kaldı burayada aynı şekilde bir çanak daha bağlanabilir.
1 Çanaktan 2 Receivere
Buradaki sistem bir çanaktan iki receivere dağıtmaktır bunu yapmak için kesinlikle Twin lnb kullanılmalı yanı çift çıkışlı lnb bir çanaktan iki receivere bağımsız yayın alına bilmesi için kesinlikle çift çıkışlı lnb şart normal tek çıkışlı lnb den gelen kabloyu bölerek birden fazla receivere kesinlikle yayın verilmez buradaki ısrarım bunu iddia edenlerin olmasıdır bir çanaktan birden fazla Receivere dağıtmak için kesinlikle dağıtılacak kadar bağımsız LNB veya santral çıkışı olması gerekir.
Bir çanaktan birden fazla Receiver bağlamak için LNB ler
1 Receiver için 1 Çıkışlı
2. Receiver için 2 Çıkışlı
3 veya 4 Receiver için 4 Çıkışlı
5, 6, 7 ve 8 Receiver için 8 Çıkışlı
Olarak LNB ler vardır bundan sonra Multıswich Santral devreye girer
Merkezi Receiverli Multiswich sistemi
Buradaki sistem Multiswich kullanılmıştır iki uydudan 8 Receivere dağıtılmıştır eskiden 8 çıkışlı LNB yoktu en fazla 4 çıkılı vardı hatta daha öncesinde 4 çıkışlı lnb de yoktu Multiswich ler kullanılıyordu ve 4 çıkışlı, 6 çıkışlı, 8 çıkışlı ve 12 çıkışlı olarak üretiliyor hatta bazı firmalar 2 adet 8 çıkışlı yı birleştirip 16 çıkışlı olarak sattılar ancak şimdi 8 çıkışlı lnb var artık 8 den sonra için Multiswich ler kullanılıyor buda max 12 daireye kadar dır bundan sonra kaskad sistemi devreye girer aşağıda anlatılmıştır bu Multiswich sisteminde çanaklar kurulur 1 veya 2 çanak max 2 çanak çanaklara quadro lnb takılır bu lnb lerde 4 çıkış vardır 1 alt bant V, 2 alt bant H, 3 üst bant V, üst bant H olarak yayınlar alınır Multiswich te de aynı giriş yerleri vardır ve hatasın yerlerine bağlanır Tüm dairelerden gelecek kesintisiz ve bağımsız kablolar bu Multiswich çıkışlarına bağlanır ve evlerdeki Receiver ler diseqc ayarları Tone Burst olarak A ve B olarak ayarlanır Multiswich te A giriş ve B giriş vardır A girişe hangi uydu bağlandı ise Receiverdede ona göre ayarlanmalıdır bu şekilde bir veya iki çanak apartmanlarınıza koyarak Multiswich kullanarak Hem apartmanınızda çanak kirliliğine son verirsiniz hem de daha ucuza mal edersiniz ve arızalarda servis ücreti abonelerle paylaşılacağı için size düşen pay çok az olur buda sizin karınız olur merkezi istemler apartmanlarınız güzelleştirir ve kiremitlerin kırılmasını de önlemiş olursunuz teknolojiden faydalanmak gerekir.
Resimdeki lokal anten girişi Multiswich lerde lokal anten girişi vardır eğer çatınızda VHF ve UHF anten ve Santralı varsa santral çıkışını Multiswich teki ANT ye girerek uydu anten kablo üzerinde evlere hem uydu yayını hem de lokal yayını taşımış olursunuz evlerde sat priz (uydu prizi) kullanarak uydu yayını ve lokal yayını ayırtarak TV den TV ye Uydu dan Uyduya bağlayarak tek kablo üzerinde aynı anda uydu yyaını ve lokal yayını seyretmek mümkündür.
Merkezi Receiverli Kaskad sistemi
Buradaki sistem kas kad sistemi Multiswich ler 12 daireye kadar olur veya 16 çıkışlı olur bunlardan sonra kaskad devreye girer kaskad sistemi daha sağlıklıdır çünkü kaskad sisteminde her zaman ilave etmek mümkün kaskad sisteminin kurulması önce kaskad lar 2 çeşittir biri KAB kab ana makine enerji ile beslenir diğeri ise KAS ilave makine kab dan gelen enerji ile beslenir bir ana makineye 3 adet kas ilave makine eklenir 3 ilave makineden sonra tekrar kab ana makine eklenir bu şekilde devam eder bir ana makine KAB 3 ilave makine KAS yine ana makine KAB 3 ilave makine KAS istediğiniz kadar devam eder.
KAB 4 Receiver çıkışlıdır.
KAS 4, 6 ve 8 çıkışlı olarak üretiliyor
Bir tane KAB makine koyup KAS larda istediğinizi seçip istediğiniz çıkış sayısına ulaşabilirsiniz aynı çıkışlı KAS ları yan yana koya bilirsiniz 3 adet kastan sonra tekrar KAB ana makine eklemeniz gerekiyor kas kad sitemi çok basittir yandaki resimde dikkat edin zaten her şeyi anlatıyor burada da bir şeyler anlatmaya çalıştım biz bildiğimiz için kısa anlatmada anlaşıldı zannedebiliriz eksiklerimizi anlaşılmayan mantıklı yerleri bize söyleyin düzeltelim.
Resimdeki lokal anten girişi Multiswich lerde lokal anten girişi vardır eğer çatınızda VHF ve UHF anten ve Santralı varsa santral çıkışını Multiswich teki ANT ye girerek uydu anten kablo üzerinde evlere hem uydu yayını hem de lokal yayını taşımış olursunuz evlerde sat priz (uydu prizi) kullanarak uydu yayını ve lokal yayını ayırtarak TV den TV ye Uydu dan Uyduya bağlayarak tek kablo üzerinde aynı anda uydu yayını ve lokal yayını seyretmek mümkündür.
Yukarıdaki resim lokal anten sistem şeması resim dede görüldüğü gibi apartmanınıza veya villanıza lokal anten sistemi yapacağınız her yere uygulaya bilirsiniz bu tur sistemlerde daireden daireye yanı prizden prize anten kablo tesisatı çekilmesi uygun olur dairelerin içinde anten kablo buatların yapılması yayın kalitesinde sorunlar çıkar en sağlıklı prizden prize çekilmesidir yukarıdaki resim ister tek daireli bina her odada anten priz olduğunu, isten çift daireli bina her dairede iki odada anten priz olduğunu, ister dört daireli bina her dairede bir tane anten priz olduğunu duşunun yanı demek istediğimiz binalar yapılırken her odanın anten prizleri daireden daireye yanı prizden prize çatıya çıkması lazım sağlıklı görüntü elde etmek için anten tesisat sistemi böyle yapmak gerekiyor. eğer diyorsanız her prizden çatıya direkt kesintisiz kablo çekilse olmaz mı olur ve çok iyi olur ilgili daire uydu anten takar kablosunu kullanır diğerleri engellemez evindeki prizde arıza veya kısa devre olur diğer daireleri engellemez anten prizleri iptal eder yerini değiştirir diğer daireleri engellemez her prizden çatıya kesintisiz kablo çekmek mükemmel bir sistem bu sistemin zararı fazla kablo gitmesi ve fazla kablodan dolayı yayın sinyalinin zayıflaması ve birden fazla santral kullanılmasına neden olur bunlar önemli değil diyorsanız her Prizden çatıya mükemmel tek gerçek çözüm. Daire içlerine koyduğumuz prizler özel metal şaseli prizlerdir bu prizlerin hepsin ayrı değerleri vardır daireden daireye prizden prize geçen sistemlerde her dairenin ayrı değerde prizler konulması gerekir resimde örneği verilmiştir.
Son düzenleme: