LM317, LM337, LM350 ortak devre şeması

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
LM350-shema-2.jpg


İçerik

  • Stabilizatör dahil 1 diyagramı
  • 2 Neye bakmalı?
  • LM3XX için 3 Baskılı devre kartı
LM serisinin üç çıkış voltaj stabilizatörlerinin kullanımı ile ilgili konuları inceleyerek, bir baskılı devre panosunun önerilen projesinde yer yoktu. Bu nedenle, dengeleyiciden yüksek parametreler elde etmek için boşluğu dolduracak ve birkaç kural vereceğiz. Elemanların yerleştirilmesi, breadboard'da toplanan planın prototipi ve ölçüm sonuçları projemizi sunuyoruz. LM317, LM337, LM350, farklı güç kaynaklarında hem ayrı olarak hem de cihazların bir parçası olarak sıkça kullanıldığı için bunun sadece yeni başlayanlar için faydalı olmadığından eminiz.

Sabitleyici devresi
Bu nedenle, analog devreyi çalıştırmak için yaklaşık 2 A akımda +/- 5 V'luk bir doğrusal simetrik voltaj dengeleyicisine ihtiyacımız vardı. Dengeleyici girişinde ucuz anahtarlama güç kaynağı 9 V, 3 A kullanılır.

LM350-shema-5.jpg

LM3XX - bağlantı şeması
Ne yazık ki, darbeli güç kaynaklarının çıkış voltajları önemli dalgalanmalar içerir - 2 A'lık bir yük için, darbelerin genliği yaklaşık 0.1 V'dir.

Neye bakmalı?
  1. SMD seramik kondansatörlerin kullanımı sayesinde, LM3xx yongasının pimlerine çok yakın yerleştirilebilirler (0805 gövdelerindeki C2 ve C4 kapasitörleri, doğrudan dengeleyicinin lehim alanlarında bile lehimlenebilirler).
  2. Elements R2 ve D2 tam olarak bu sıraya konmalıdır (R2, U1'e daha yakın).
  3. Direnç R1'in alt pimi doğrudan kütleye bağlı değildir, sadece bir lehim alanı ile sona erer. Kütleye mümkün olduğu kadar yakın bağlamak gerekir, ardından topraklama kabloları arasındaki voltaj düşüşü için telafi olacaktır.
  4. D1 ve D3 diyotları olarak Schottky diyotları kullanmak faydalı olabilir.
Bu şemaya göre monte edildikten sonra, osiloskopta, 50 mV / cm aralığında bile, 2.5 A'ya kadar bir yük akımında çıkıştaki herhangi bir dalgalanma olduğunu fark etmek mümkün değildi. Gerilim düşümleri yük olsun ya da olmasın farkedilmez.

LM350-shema-3.jpg


LM3XX için baskılı devre kartı
Burada LM317 için (LM350, LM317'nin daha yüksek akımlara sahip bir versiyonudur) tavsiye edilen baskılı devre kartı tipi belirtilmiştir.


Devrenin muhtemel uyarılması üzerinde büyük bir etki, çıkışta aşırı büyük bir kapasitör tarafından gerçekleştirilir. Hatta bazı veri sayfalarında, çıktının maksimum 10 mikroford düşük ESR, daha iyi tantal alabileceği yazılmıştır. Bir zamanlar LM317 bir akım kaynağı olarak çalıştığında buna ikna olduk. Çıkış voltajı sıfırdan maksimuma yükseldi. Çıkış kapasitansını 10 mikrofarad'a düşürmek bu kusuru etkin bir şekilde ortadan kaldırdı. Ek olarak, büyük bir çıkış kapasitörü, bir şeyler ters gittiğinde yükte büyük akım dalgalanmalarına neden olabilir. Öte yandan, bir kapasitörün bulunmaması, yük akımında değişikliklerle atalete neden olur.

LM350 yongası için akımların oldukça büyük olduğuna dikkat edin, bu da izlerde fark edilebilir bir voltaj düşmesine neden olur. LM350'deki veri sayfasında daha fazlasını okuyun.

D1 diyotunun görevi, çıkış kapasitörünü LM3xx üzerindeki voltajın öncekinden daha yüksek olduğu bir durumda boşaltmaktır (örneğin, ayarlama sırasında).

LM350-shema-1.jpg

Başka bir önemli nokta - güç kaynağı diyotlarında D1 ve D3 sigorta için uygun şekilde seçilmeli, böylece sigorta yanar ve sigorta yanmaz. Bunları kurmanın en kolay yolu mevcut olan en genişidir (6 amper için 6A6 şemasına göre).
 

Eklentiler

Geri
Yukarı