Klasördeki Tüm Dosyaların Uzantısını Değiştirmek

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Klasördeki Tüm Dosyaların Uzantısını Değiştirmek aslında çok kolay 3 adımda yapılabiliyor. Bu adımları ise yazının devamında çok basit bir şekilde anlattım. Bu yazı sayesinde siz de birkaç saniye içerisinde bu ihtiyacınızı çok kolay bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz.

Klasör Seçmek

Öncelikle uzantılarını değiştirmek istediğiniz dosyaların bulunduğu klasöre gidiyorsunuz. Ardından da sağ tıklayarak yeni metin belgesi oluştura tıklıyoruz.

Windows Ren Komutu

Oluşturduğumuz yeni metin belgesi içerisinde şu kodu yazıyoruz.
ren *.şuandakiuzantı *.dönüştürülecekuzantı
Örnek:
ren *.mp3 *.wma

Üst kısımda yer alan örnek ile bulunduğunuz klasör içerisinde yer alan tüm .mp3 uzantılı dosyalar .wma uzantısına dönüşecektir.

Ben ise bunu genellikle .png uzantılı görselleri .jpg uzantılı hale getirmek için kullanıyorum. Ayrıca, bunun tam tersini de sıklıkla kullanmam gerekebiliyor çünkü genellikle e-ticaret sitelerinde veri tabanına ya da sisteme dosyaların uzantıları işlendiğinde klasörde farklı uzantılarda görseller olabiliyor. Bu kod yardımıyla 1 saniyede tüm dertlerimiz çözülebiliyor.

Bat Dosyasıyla Tüm Dosyaların Uzantısını Değiştirmek

Az önce içerisine kod yazarak kaydettiğimiz dosyanın .txt uzantısını .bat uzantılı hale getiriyoruz. Dosyaya sağ tıklayıp, Yeniden Adlandır‘a tıklayarak ya da dosya isminin üzerine 1 saniye aralıkla 2 kez tıklayarak da bunu yapabilirsiniz. Dosyayı, degistir.bat ismine çevirdikten sonra çift tıklamanız ve dosyayı çalıştırmanız yeterli olacaktır. Evet, işte sadece birkaç saniyede çözüme ulaştık. Klasördeki tüm dosyaların uzantıları yaklaşık 1 saniye içerisinde değişmiş olacaktır.
NOT 1: degistir.bat yerine dosyanın uzantısının .bat olması koşuluyla istediğiniz farklı bir isim belirleyebilirsiniz. Örnek: asdasdasd.bat
NOT 2: Dosya uzantılarının gizli olmaması gerekmektedir. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz;
Klasörde iken, önce üst kısımda yer alan Araçlar‘a ardından da Klasör Seçenekleri‘ne tıklayın. Ardından da Görünüm sekmesine gelerek, Bilinen dosya türler için uzantıları gizle kısmındaki seçili kısmı kaldırın. Windows 7 ve birkaç işletim sisteminde üst kısımdaki Araçlar görünmüyor olabilir, o yüzden de sadece klavyenizdeki Alt tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Alt tuşuna bastıktan sonra direkt olarak üst kısımda Araçlar‘ın da bulunduğu menü belirecektir.

Geri
Yukarı