Diğer üreticiler gibi Türkiye de son yıllarda tanınan yeni bir meyve türüdür.Akdeniz ülkelerinde üretimi son 20-25 yılda çok hızlı bir gelişme göstermiştir.Yurdumuzda ise 10 yıl öncesine dayanan denemeler sonucu bir çok yörede kolaylıkla yetiştirebileceği ortaya çıkmıştır.KİVİ (Actinidia) kışın yaprağını döken sarılıcı bir asma türüdür. Olgunlaştığında bile meyve eti yeşil renkli, Vitaminince çok ve minerallerce zengin düşük kalorilidir.Bu yüzden 'Sağlık Meyvesi' ve 'En İyi Meyve' tanımlamalarıda yapılır. Kivi nerede ve Nasıl Yetiştirilir? Kış soğukları en düşük -13 C derecede, yapraklı dönemde(NİSAN - KASIM) hava ortalama oransal nemi en az %60 olan, sürekli sert,kuru rüzgar almayan yörelerin kireçsiz, süzük derin topraklarında (Şeftali Toprağı) yetiştirilebilir.Kivi asmaları direk ve tellerle oluşan destek sistemine göre terbiye edilir. Dekara 60-70 adet bitki dikilir. Fidan dikimi yöre ve fidan özelliğine göre Kasım-Mayıs ayları arasında yapılır. Asmalara ilk iki yıl şekil sonraki yıllar set verim budaması uygulanır. Kivinin Yararları Nelerdir? -Nefes açıcı, Öksürük sökücü. -Kanı sulandırır kalp krizini önler. -Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. -Prostat – Akciğer ve Kolon kanserine iyi gelir. -Kolesterol düşürücü. -Kansızlığı giderici. -Stres azaltıcı. -Şekeri düşürür. -Görme gücünü iyileştirir. -Çocuklarda Kemik Gelişimini sağlar. -Yaşlılarda Kemik Erimesini önler.