Kendin yap zaman rölesi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Kapatma gecikmesi gerçekleştiren basit bir zaman rölesi şeması şekilde gösterilmiştir:


Şekil 1 - Zaman Rölesi

S1 anahtarı için başlangıç konumu kapalı konumdur. (kapasitör C1 boşaltılır), anahtar farklı bir konuma geçtiğinde, kapasitör C1 şarj olmaya başlar, transistör VT1 açıktır, çünkü kapasitör şarj akımı, transistörün tabanından geçer. Kapasitörün şarjı arttıkça, baz akım azalır, bir süre sonra transistör doygunluğun dışına çıkar (yani, yayıcı-toplayıcı direncinin minimum olduğu durumdan (kompozit transistörler doygunluktan çıkıyor gibi)), bundan sonra bu transistörün toplayıcı akımı daha hızlı düşer ve Bu akımın K1 rölesinin K1.1 kontaklarını kapalı tutması için yeterli olmadığı an, bu kontaklar açıktır. Röleyi tekrar başlatmak için, kondansatör C1'i boşaltmak için S1 anahtarını “kapalı” konuma getirmek gerekir, ve kısa bir süre sonra, S1 düğmesini "açık" konumuna getirin. Gecikme süresi, kapasitör C1'in kapasitansına (ne kadar uzun olursa, gecikme süresi o kadar uzun olur) ve ayarlanacak rezistör R1'e (direnç ne kadar yüksekse, gecikme o kadar uzun olur) bağlıdır. Diyot VD1 - VT1 transistörünü korumak için.
 

Eklentiler

  • 0схема.png
    0схема.png
    10,6 KB · Görüntüleme: 5
Transistör üzerindeki zaman rölesi , makalede ele alınan kendin yap zaman rölesi, üretimi basittir ancak birçok dezavantaja sahiptir, örneğin: küçük gecikmeler, kapasitör enerjisini bir sonraki başlangıç için sıfırlama ihtiyacı, gecikme zamanını hesaplamanın karmaşıklığı. NE555 yongası üzerinde iyi bir zaman rölesi yapılabilir (veya LM555 (LM veya NE yerine başka harfler de olabilir)).



Şekil 1 - Zaman Rölesi
Veya bu formda:




Şekil 2 - Zaman Rölesi

Ancak, devreyi kullanarak zaman rölesini monte etmeniz gerekir:
 

Eklentiler

  • сх. с защ. от выкр. рез. в кр. полож..png
    сх. с защ. от выкр. рез. в кр. полож..png
    21,8 KB · Görüntüleme: 3
  • im2.png
    im2.png
    21,2 KB · Görüntüleme: 1
  • im1.png
    im1.png
    14,2 KB · Görüntüleme: 3
1649937034292.png
1649937060385.png
1649937074773.png
Şekil, röleyi doğrudan Q çıkışından (pin3) kontrol eden bir cihazın elektrik devresini göstermektedir. Kondansatör C2, direnç R1 ve potansiyometre PR1'den oluşan bir devre, ardışık çıkış darbeleri arasındaki duraklama süresini belirler. LED D4, RL1 rölesi için bir sinyal cihazı görevi görür. İki potansiyometre PR1 ve PR2, açma süresini (yaklaşık 0,5 ... 8 saniye) ve kapatma süresini (yaklaşık 0,5 ... 60 saniye) bağımsız olarak ayarlamayı mümkün kılar.
 
Geri
Yukarı