1) Kadının görevler i
2) Kadın kocasının hizmet ini seve seve yapmalıdır
3) Kadın kocasını beğenmemezlik edemez
4) Kadın kocasını t enkid edemez
5) Kadın kocasının cinsi münâsebet ist eğine uymalıdır
6) Kadın israf t an sak ınmalıdır
7) Kadın kocasından kendisini boşamasını ist ememelidir
8) Kadın kocasının izni olmadan dışar ı çıkamaz
9) Kadın kocasının izni olmadan naf ile ibâdet edemez
10) Kadın hocasının hoşlanmadığı kimseyi eve sokamaz
11) Kadın kocasının yakınlar ını ziyaret e gitmelidir.
12) Kadın misaf irperver olmalıdır
13) Kadını yabancı erkeklere bakmamalı ve konuşmamalıdır
14) Kadın mahremi olmayan evde soyunmamalıdır
15) Kadın evinin işlerini yapmalıdır
Yüce Allah buyurur ki:
«Erkekler in kadınlar üzer inde meşru haklar ı olduğu gibi, kadınlar ın da erkekler
üzer inde (yine meşru olan) bir t akım haklar ı vardır . Şüphesiz Ulu Allah galip ve
hükümler i yer li yer inde olandır.»
- Bakara, 37 -
Peygamber imiz diyor ki:
«Hepiniz çobansınız ve her bir iniz sürünüzden ( idareniz alt ındakiler in
hareket ler inden) sorumlusunuz. Halk ın çobanı olan devlet adamı, millet in refah ve
saadet inden sorumludur . Erkek, aile fer t lerinin çobanıdır . Kadın da hem kocasına
(ve hem de Allah'a kar şı) bu konularda sorumludur . Köle efendisinin malın ın
çobanıdır . Şu halde bu malın sorumlusudur. Gözünüzü açınız. Hepiniz birer çobansınız
ve sürüler inizden sorumlusunuz.»
- Buhar i -
KADIN KOCASININ HİZMETİNİ SEVE SEVE YAPMALIDIR
İ slâma göre kadın ve erkek birbir ler inin yardımcılar ı ve dert or t aklar ıdır . Ailede
erkek reis olduğundan kadın onun emir ler ine it aat etmekle mükellef t ir .
Bilindiği gibi ailenin har ici işler ini yüklenen evin geçimini t emin eden, her t ür lü
iht iyaçlar ı gideren erkek olduğu için bu kadar zor şar t larda olan kocasına karşı kadın
son derece dikkat li olmalıdır. Çünkü çeşit li işlerde yorulan ve bit kin bir halde olan
erkek eve döndüğü zaman kar ısının kendisini güler yüzle ve t at lı dille karşılamasını
ve ruhen kendisine dest ek olmasını ist er . Bu sebeple düşünceI i bir kadın kocasını
daha kapıda güler yüzle kar şılar ve onun gönlünü alarak ruhunu dinlendirmeye
çalışır .
Erkek eve bir şeyler almışsa onlar ı elinden alarak, soyunmasında ve giyinmesinde
ona yardımcı olmalıdır .
P ey gamber imiz (S.A.S) buy uruy o r k i:
«Kadınlar ın hayır lısı, yüzüne bakınca seni sevindiren, emredince it aat eden, senin
gıyabında namusunu ve malını koruyandır .» (1)
(1) Müslim, c: 4. s: 1958.
Kadın kocasının üzgün, keder li ve hast a zamanlarında onun bu hallerini büyük alaka
ve anlayışla kar şılamak ve onun gönlünü almak için elinden geleni yapmalıdır .
Özellikle hast alığında gerekli hizmet ini görmeli ve asla kalbini kırmamalıdır . Zira
zaman değişir ve kendisi hast a düşebilir . Kadın ayrıca hizmet leri yaparken, bunu
kendine yük t elakki etmemeli ve hizmet ini Allah rızası için yapmalıdır . Allah için
yapılan hizmet ler boşa gitmez ve Allah kat ında mükaf at ına ve sevabına nail olunur .
Peygamber imiz (S.A.S) buyuruyor ki:
"Kocası kendisinden hoşnud olduğu halde ölen bir kadın, cennet e girer "
Medine'de diğer kadınlardan daha güzel konuşan Esma adında bir kadın diğer kadınlar
t ar af ından Resûlullah'a gönder ildi. Resûlullah 'ın huzuruna gelince şunlar ı söyledi:
«Anam babam sana feda olsun, ya Resûlullah! Ben senin huzuruna kadınlar ın elçisi
olarak geldim. Allah seni hem kadınlara ve hem de erkeklere peygamber olarak
gönderdi. Biz sana ve senin Rabbine iman et t ik. Fakat biz kadınlar evlerimize
kapanmış kalmış, erkekler imizin şehevi arzular ını t atmin ediyor ve çocuklara
bakıyoruz. Siz erkekler ise Cuma namazları k ılıyor , camiye gidiyor , hast alar ı ziyaret
edip hal hat ır soruyor , cenazeler i t eşyi ediyor ve birkaç kez hacca gidiyorsunuz. Siz
erkekler bu hallerinizle bizden üst ünsünüz.
Bunlar ın içinde en fazilet li olan da Allah yolunda savaşmak (mücâhede) t ır . Erkekler
Hacca ve Umreye giderken veya kâfir lerle savaşırken ve savaşmak üzere evlerinden
çık t ıklar ı zamanlarda, sizin mallar ınızı biz muhafaza eder ve iplik eğir ir elbiseler
yapar çocuklar ın ıza bakar ız.
Biz bu durumda o fazilet ler in ecir ve mükaf at ından sizler e or t ak olamaz mıyız?»
Esma'n ın sözler ini beğenen ve buna işaret eden Resûlullah şöyle buyur du:
«Ey kadın! Dinle ve seni bana gönderen t araf t ar lar ına söyle ki, kadının kocasını
memnun etmesi o fazilet lerin hepsine denk olur.»
Medine'de adı Havla- i At t are olan bir kadın vardı ki bir gün Hz. Aişe'nin huzuruna
gelerek :
- Ey müminler in annesi, benim kocam f ilancadır . Ben sanki yeni gelinmişim gibi
her gece onun için süslenir ve yeni gerdeğe girecekmiş gibi kokular sürünürüm.
Yat ağına öylece girer im. Bunlar ı yaparken Allah 'ın rızasını kazanmak ist erim.
Kocam ise bana darıldı ve benden yüz çevirdi, dedi.
Hz. Aişe, Resûlullah içer i girene kadar o kadına:
- Ot ur , dedi.
- Havla diyor ki:
- Biz, Hz. Aişe ile ot urup konuşurken Resûlullah içer iye girdi ve:
- Bu koku nedir Havla mı geldi? Yoksa ondan bir şey mi aldın ız? buyur du.
Hz. Aişe dedi ki;
- Hayır . Yeminle söylüyorum ondan bir şey almadık ya Resûlullah!
Havla, başından geçenler i Resûlullah'a anlat t ı. Resûlullah da Havla'ya hit aben :
- Git kocan ın sözünü t ut ve ona it aat et , buyur du.
Havla sordu ki:
- Ey Allah 'ın Resûlü emr inizi yer ine get ir ir im. Eğer bunları yapar sam nasıl bir sevap
kazanır ım?
Resûlullah buyurdu ki:
- Bir k adın k o casın ın ev in de bir şey i düzelt er ek , y erleşt ir er ek , bir t ak ım işler
yapar sa Allah o kadına bir sevab yazar ve bir günahını da siler. Onun cennet t eki
derecesini bir kat daha yükselt ir. Kocasından hamile kalan bir kadın sabahlar a kadar
namaz kılmış, gündüzün oruç t utmuş ve Allah yolunda harbet miş gibi sevap kazanır .
Doğum sancılar ı çeken bir kadın, çocuğu do ğuracağı anda her sancısı için bir köle
azat et miş gibi sevap kazanır . Çocuğunu memeden kest iği zaman gökt en ona şöyle
bir nida gelir :
«Ey kadın, senin amelin şimdiye kadar ki geçir diğin ömrün için yet erlidir . Bundan
sonraki hayat ın için amelini yenile. Onun için çalış.
Bir gün peygamber imiz:
«(Mirac'da) cehennem bana göst er ildi. Oraya bak t ığımda cehennem ehlinin çoğunun
kadınlar olduğunu gördüm. Onlar küf rederler .» diye buyurduğunda Ashab:
«Ey Allah 'ın Resûlü! Onlar , Allah'a mı küfreder ler?» diye sordular .
Peygamber imiz şöyle buyurdular :
«Kocalarının iyiliklerine kar şılık onlar nankör lük eder ler . Onlardan bir ine asır lar ,
yıllar boyunca iyilik et sen de senden bir defa hoşlanmadığı bir hareket görse «ben
senden zat en bir şey görmedim» der .» (* )
(*) Buhar i. c: 1, s: 13.
2) Kadın kocasının hizmet ini seve seve yapmalıdır
3) Kadın kocasını beğenmemezlik edemez
4) Kadın kocasını t enkid edemez
5) Kadın kocasının cinsi münâsebet ist eğine uymalıdır
6) Kadın israf t an sak ınmalıdır
7) Kadın kocasından kendisini boşamasını ist ememelidir
8) Kadın kocasının izni olmadan dışar ı çıkamaz
9) Kadın kocasının izni olmadan naf ile ibâdet edemez
10) Kadın hocasının hoşlanmadığı kimseyi eve sokamaz
11) Kadın kocasının yakınlar ını ziyaret e gitmelidir.
12) Kadın misaf irperver olmalıdır
13) Kadını yabancı erkeklere bakmamalı ve konuşmamalıdır
14) Kadın mahremi olmayan evde soyunmamalıdır
15) Kadın evinin işlerini yapmalıdır
Yüce Allah buyurur ki:
«Erkekler in kadınlar üzer inde meşru haklar ı olduğu gibi, kadınlar ın da erkekler
üzer inde (yine meşru olan) bir t akım haklar ı vardır . Şüphesiz Ulu Allah galip ve
hükümler i yer li yer inde olandır.»
- Bakara, 37 -
Peygamber imiz diyor ki:
«Hepiniz çobansınız ve her bir iniz sürünüzden ( idareniz alt ındakiler in
hareket ler inden) sorumlusunuz. Halk ın çobanı olan devlet adamı, millet in refah ve
saadet inden sorumludur . Erkek, aile fer t lerinin çobanıdır . Kadın da hem kocasına
(ve hem de Allah'a kar şı) bu konularda sorumludur . Köle efendisinin malın ın
çobanıdır . Şu halde bu malın sorumlusudur. Gözünüzü açınız. Hepiniz birer çobansınız
ve sürüler inizden sorumlusunuz.»
- Buhar i -
KADIN KOCASININ HİZMETİNİ SEVE SEVE YAPMALIDIR
İ slâma göre kadın ve erkek birbir ler inin yardımcılar ı ve dert or t aklar ıdır . Ailede
erkek reis olduğundan kadın onun emir ler ine it aat etmekle mükellef t ir .
Bilindiği gibi ailenin har ici işler ini yüklenen evin geçimini t emin eden, her t ür lü
iht iyaçlar ı gideren erkek olduğu için bu kadar zor şar t larda olan kocasına karşı kadın
son derece dikkat li olmalıdır. Çünkü çeşit li işlerde yorulan ve bit kin bir halde olan
erkek eve döndüğü zaman kar ısının kendisini güler yüzle ve t at lı dille karşılamasını
ve ruhen kendisine dest ek olmasını ist er . Bu sebeple düşünceI i bir kadın kocasını
daha kapıda güler yüzle kar şılar ve onun gönlünü alarak ruhunu dinlendirmeye
çalışır .
Erkek eve bir şeyler almışsa onlar ı elinden alarak, soyunmasında ve giyinmesinde
ona yardımcı olmalıdır .
P ey gamber imiz (S.A.S) buy uruy o r k i:
«Kadınlar ın hayır lısı, yüzüne bakınca seni sevindiren, emredince it aat eden, senin
gıyabında namusunu ve malını koruyandır .» (1)
(1) Müslim, c: 4. s: 1958.
Kadın kocasının üzgün, keder li ve hast a zamanlarında onun bu hallerini büyük alaka
ve anlayışla kar şılamak ve onun gönlünü almak için elinden geleni yapmalıdır .
Özellikle hast alığında gerekli hizmet ini görmeli ve asla kalbini kırmamalıdır . Zira
zaman değişir ve kendisi hast a düşebilir . Kadın ayrıca hizmet leri yaparken, bunu
kendine yük t elakki etmemeli ve hizmet ini Allah rızası için yapmalıdır . Allah için
yapılan hizmet ler boşa gitmez ve Allah kat ında mükaf at ına ve sevabına nail olunur .
Peygamber imiz (S.A.S) buyuruyor ki:
"Kocası kendisinden hoşnud olduğu halde ölen bir kadın, cennet e girer "
Medine'de diğer kadınlardan daha güzel konuşan Esma adında bir kadın diğer kadınlar
t ar af ından Resûlullah'a gönder ildi. Resûlullah 'ın huzuruna gelince şunlar ı söyledi:
«Anam babam sana feda olsun, ya Resûlullah! Ben senin huzuruna kadınlar ın elçisi
olarak geldim. Allah seni hem kadınlara ve hem de erkeklere peygamber olarak
gönderdi. Biz sana ve senin Rabbine iman et t ik. Fakat biz kadınlar evlerimize
kapanmış kalmış, erkekler imizin şehevi arzular ını t atmin ediyor ve çocuklara
bakıyoruz. Siz erkekler ise Cuma namazları k ılıyor , camiye gidiyor , hast alar ı ziyaret
edip hal hat ır soruyor , cenazeler i t eşyi ediyor ve birkaç kez hacca gidiyorsunuz. Siz
erkekler bu hallerinizle bizden üst ünsünüz.
Bunlar ın içinde en fazilet li olan da Allah yolunda savaşmak (mücâhede) t ır . Erkekler
Hacca ve Umreye giderken veya kâfir lerle savaşırken ve savaşmak üzere evlerinden
çık t ıklar ı zamanlarda, sizin mallar ınızı biz muhafaza eder ve iplik eğir ir elbiseler
yapar çocuklar ın ıza bakar ız.
Biz bu durumda o fazilet ler in ecir ve mükaf at ından sizler e or t ak olamaz mıyız?»
Esma'n ın sözler ini beğenen ve buna işaret eden Resûlullah şöyle buyur du:
«Ey kadın! Dinle ve seni bana gönderen t araf t ar lar ına söyle ki, kadının kocasını
memnun etmesi o fazilet lerin hepsine denk olur.»
Medine'de adı Havla- i At t are olan bir kadın vardı ki bir gün Hz. Aişe'nin huzuruna
gelerek :
- Ey müminler in annesi, benim kocam f ilancadır . Ben sanki yeni gelinmişim gibi
her gece onun için süslenir ve yeni gerdeğe girecekmiş gibi kokular sürünürüm.
Yat ağına öylece girer im. Bunlar ı yaparken Allah 'ın rızasını kazanmak ist erim.
Kocam ise bana darıldı ve benden yüz çevirdi, dedi.
Hz. Aişe, Resûlullah içer i girene kadar o kadına:
- Ot ur , dedi.
- Havla diyor ki:
- Biz, Hz. Aişe ile ot urup konuşurken Resûlullah içer iye girdi ve:
- Bu koku nedir Havla mı geldi? Yoksa ondan bir şey mi aldın ız? buyur du.
Hz. Aişe dedi ki;
- Hayır . Yeminle söylüyorum ondan bir şey almadık ya Resûlullah!
Havla, başından geçenler i Resûlullah'a anlat t ı. Resûlullah da Havla'ya hit aben :
- Git kocan ın sözünü t ut ve ona it aat et , buyur du.
Havla sordu ki:
- Ey Allah 'ın Resûlü emr inizi yer ine get ir ir im. Eğer bunları yapar sam nasıl bir sevap
kazanır ım?
Resûlullah buyurdu ki:
- Bir k adın k o casın ın ev in de bir şey i düzelt er ek , y erleşt ir er ek , bir t ak ım işler
yapar sa Allah o kadına bir sevab yazar ve bir günahını da siler. Onun cennet t eki
derecesini bir kat daha yükselt ir. Kocasından hamile kalan bir kadın sabahlar a kadar
namaz kılmış, gündüzün oruç t utmuş ve Allah yolunda harbet miş gibi sevap kazanır .
Doğum sancılar ı çeken bir kadın, çocuğu do ğuracağı anda her sancısı için bir köle
azat et miş gibi sevap kazanır . Çocuğunu memeden kest iği zaman gökt en ona şöyle
bir nida gelir :
«Ey kadın, senin amelin şimdiye kadar ki geçir diğin ömrün için yet erlidir . Bundan
sonraki hayat ın için amelini yenile. Onun için çalış.
Bir gün peygamber imiz:
«(Mirac'da) cehennem bana göst er ildi. Oraya bak t ığımda cehennem ehlinin çoğunun
kadınlar olduğunu gördüm. Onlar küf rederler .» diye buyurduğunda Ashab:
«Ey Allah 'ın Resûlü! Onlar , Allah'a mı küfreder ler?» diye sordular .
Peygamber imiz şöyle buyurdular :
«Kocalarının iyiliklerine kar şılık onlar nankör lük eder ler . Onlardan bir ine asır lar ,
yıllar boyunca iyilik et sen de senden bir defa hoşlanmadığı bir hareket görse «ben
senden zat en bir şey görmedim» der .» (* )
(*) Buhar i. c: 1, s: 13.