Her tür pil için şarj cihazı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Son zamanlarda, genellikle nominal kapasiteyi aşan akımlarla pillerin hızlandırılmış şarjını destekleyen birçok cihaz ortaya çıktı.

İstisnai durumlarda bu tür modları kullanma olasılığını reddetmeden, bu olasılığın teknik belgelere yansıtılması gerektiğini ve modun özelliklerinin - akım, zaman, elektrolit veya pil kasasının sıcaklığı - verildiğini not ediyoruz. Bu veriler mevcut değilse, herhangi bir pil türüne zarar vermeyen kanıtlanmış "eski moda" yöntemi kullanmak daha iyidir - doğru akım şarjı (başka bir deyişle, bir doğru akım kaynağından).

Ne olduğunu?

Gerilim kaynaklarını kullanmaya alışkınız ve ne kadar sabit olursa o kadar iyi. İdeal bir voltaj kaynağı için, yüke sağlanan akım değişirken (yani, iç direnci sıfırdır) çıkış voltajı yük direncinden bağımsız olarak sabit kalır.

İdeal bir akım kaynağı için çıkış voltajı yükle değişir, ancak akım sabit kalır (iç direnç sonsuzdur). Bir voltaj kaynağını akım kaynağına dönüştürmenin en basit yolu, yüke seri olarak ek bir direnç eklemektir ve bu ek dirence eşit bir iç direnç elde ederiz. Rint'te. 0,002 ohm asitli araç aküsü, şarj akımının iyi dengelenmesi için şarj devresine 2 ohm'luk bir direnç eklemek yeterlidir. Ohm yasasını bilenler, 12,6 volt akü voltajı ve Rint 2,5 ohm ile böyle bir direnci hesaplama alıştırması yapabilirler.

Modern entegre voltaj stabilizatörlerinin kullanımı, kararlı akım için çok basit devre kaynakları oluşturmanıza olanak tanır.
1643540902075.png
Yük akımı değiştiğinde kararlılığın gözlemlendiğini ve besleme voltajı değiştiğinde biraz değişeceğini unutmayın. Bu durum genellikle ihmal edilir, ancak mükemmel bir stabilite istiyorsanız, güç kaynağını sabitleyin. Akımın hesaplanması çok basittir - amper cinsinden akım, ohm cinsinden R1 direncine bölünen 1,2 V'dir. Akımı belirtmek için, bir transistör kullanıldı (düşük açma voltajı nedeniyle mutlaka germanyum), bu da 50 mA'ya kadar akımları görsel olarak gözlemlemeyi mümkün kılar.

D1 diyotu ve F2 sigortası, şarj cihazını pili yanlış açmaya karşı korur. Kapasitans C1, şu orandan seçilir: 1 Amper, 2000 mikrofarad'a ihtiyaç duyar.

Önerilen cihazın avantajları: kısa devrelerden korkmamak; Şarj edilebilir pildeki hücre sayısı ve türü ne olursa olsun - asit sızdırmaz 12,6V ve lityum 3,6V ve alkalin 7,2V şarj edebilirsiniz. Akım anahtarı tam olarak şemada gösterildiği gibi açılmalıdır - böylece herhangi bir manipülasyon sırasında direnç R1 kalır. 0,2 A'dan fazla yük akımlarında hareketli kontağın kararsızlığı nedeniyle değişken bir düşük dirençli direncin kullanılması istenmez.

Kısıtlamalar: şarj edilebilir pilin maksimum voltajı, besleme voltajından 4 volt daha az olmalıdır; 142EN12 çipi, tek bir alkalin hücrenin maksimum 1A akımla şarj edilmesi durumunda 20 W yayan bir radyatöre kurulur.

Kapasitenin 0.1 şarj akımı her tip pil için uygundur. Pili tamamen şarj etmek için nominal şarjın %120'si verilmelidir, ancak bundan önce tamamen boşalması gerekir. Bu nedenle önerilen modda şarj süresi 12 saattir.

Belirli bir voltaja ulaşıldığında şarjı durdurma önerileri biraz dikkatle ele alınmalıdır - kural olarak, şarj akımının kesilmesinden sonra akü terminallerindeki voltaj kademeli olarak düşer ve bu, yetersiz histerez durumunda şarj modunun yeniden açılmasına neden olur. karşılaştırıcıda ayarlayın; ayrıca, bu voltaj için seçim kriterleri farklı piller için farklıdır. Pilin şarj edilmeden önce ŞARJ EDİLMESİ gerektiğini hatırlatırız. "Doğru" markalı şarj cihazları tam da bunu yapar - önce kendi inisiyatifleriyle bağlı pili boşaltırlar ve sonra şarj ederler.
 
Geri
Yukarı