FORCİBLE20
GOLDMASTER AR-GE DESTEK
GS1180 SIKÇA SORULAN SORULAR
Soru 1) Cihazımı fişe taktığımda, ekrana görüntü gelmesi oldukça uzun sürüyor. Sebebi nedir?Yanıt: GS1180 uydu alıcısı, ilk açılışında, uydu ile bağlantı kurarak, yeni bir yazılım mevcut olup olmadığını kontrol etmektedir. Bu işlem, yaklaşık olarak 15 saniye sürmektedir. Eğer cihazınızın açılması daha uzun sürüyorsa, merkez teknik servisimizi arayarak bilgi alabilirsiniz.
Soru 2) Fabrika ayarlarına geri dön butonuna bastığımda, CNNTurk kanalı ile başlayan yeni bir kanal listesi oluşturuluyor. Neden?
Yanıt: Cihazınız, Türksat ve Hotbird uydularında yeni çıkan bütün kanalları, otomatik olarak bulma özelliğine sahiptir. Fabrika ayarlarına geri dön butonuna bastığınızda, daha önceden uydudan alınmış olan güncellenmiş kanal listesi hizmetinize sunulmaktadır.
Soru 3) Hassas Tarama fonksiyonu nasıl kullanılır?
Yanıt: Anten ayarlarını doğru bir şekilde yaptıktan ve uydudan yeterli sinyali aldıktan sonra, Otomatik Tarama menüsüne giderek, kumandanızdaki yeşil butona basınız. Hassas Tarama işlemi yaklaşık 30-40 dakika sürecektir. Hassas Tarama'nın ardından, bir de Otomatik tarama yapınız.
Soru 4) Cihazımı ilk açtığımda, "Yeni güncel yazılım bulundu, güncellemek istermisiniz? OK / EXIT?" yazıyor. OK butonuna bastığımda cihaz %2'de takılıyor. Daha sonra cihazımı yeniden açtığımda aynı görüntü geliyor. Ne yapmalıyım?
Yanıt: İlkönce, cihazınızın fişini çekin. Çanak anten kablosunu yerinden çıkarın. Cihazınızı çalıştırın. Cihaz tekrar %2'ye gelecek. 2 dakika bekleyin. Cihaz kendisini yeniden başlatacak. Yeniden başladığında, ana menü görüntülenecek. Ana menü görüntülendiğinde, anten kablosunu takın. Uydudan güncelleme bölümüne giderek kırmızı butona basın. Güncellemeyi indirin.
Soru 5) Sadece 1 uyduya ait kanalların tümünü nasıl silebilirim?
Yanıt: Kanal düzenleme menüsüne giderek, kumandanızdaki SAT butonuna basınız. Silmek istediğiniz uyduyu seçiniz. Daha sonra 2 kez mavi butona basınız. Mesaj kutusu görüntülendiğinde, OK butonuna basınız. O uyduya ait bütün kanallar silinecektir. EXIT butonuna basarak ana menüye geri dönüp, bir kez daha EXIT butonuna basarak izlemekte oldugunuz yayına geri dönebilirsiniz.
Soru 6) Cihazımı Nasıl Güncelleyebilirim?
Yanıt: Cihaz kendini otomatik olarak uydudan güncelleme özelliğine sahiptir.
menü>>>kurulum ve güncelleme>>>uydudan güncelleme.. işlemlerini sırası ile yaptığında cihazınız otomatik olarak güncellenecektir.
Soru 6): Hassas Tarama nasıl çalışır?
Yanıt:Hassas Tarama fonksiyonunun amacı, LNB'nin merkez frekansı ile Cihazınızın Tuner'inin merkez frekansını normalize etmektir.
Bu fonksiyon sayesinde, "down frequency"'si bilinen ama yukardan ve aşağıdan +5Mhz ve -5MHz kaymış olan kanalların, taşıyıcı frekanlarının merkezleri ortalanır.
Örneğin, ATV kanalının normal taşıyıcı frekansı 12002 MHz olsun. LNB'niz de, bunu 1 Mhz yukarı kaydırıyor olsun. Daha da kötüsü, cihazınızın Tuner'i de hafızadaki frekansı 3 Mhz aşağı kaydırıyor olsun.
Bu durumda, hassas tarama öncesi frekans dağılımı aşağıdaki gibi olacaktır:
Orjinal taşıyıcı: 12002
Kablodaki L-Band frekans: 12003
Tunerinizin PCR'ı beklediği değer : 11999
Yani, cihazınızın ATV kanalından yayın alabilme ihtimali oldukça düşecektir.
Bunu kompanze edebilmek için, hassas tarama fonksiyonu geliştirilmiştir.
Hassas tarama fonksiyonu, otomatik olarak, uydu listenizdeki uyduların birinin içerdiği tüm frekansları sizin için otomatik olarak normalize edip, MAKSİMUM SİNYAL DEĞERLERİNİ (frekansları) HAFIZAYA KAYDEDER.
Hassas tarama sonrasında, frekans dağılımı aşağıdaki gibi olacaktır:
Orjinal taşıyıcı: 12002
Kablodaki sinyal: 12003
Tuner'in offset'i: +4Mhz
Sonuç: Kanalın frekansı 12003 olarak güncellenecektir.
Bu işlem esnasında, cihazınızın donanımı oldukça zorlanmaktadır. Bu nedenle, v27'ye kadar, bu işlem, her güncellemede 1 kez olmak üzere sınırlandırılmış idi.
v28'den itibaren, bu konudaki sınırlandırma kaldırılacaktır. Hassas Tarama'nın yan etkilerini azaltabilmek için, tarama süresi uzaltılarak, daha az miktarda sistem kaynağı kullanması sağlanacaktır. Bu sayede, her gece, cihazınız yeni kanalları sürekli bulmaya çalışacak, ve hassas tarama'yı istediğiniz her an kullanabileceksiniz.
Bu mesajın yazıldığı esnada, yazılımdaki güncellemeler üzerinde çalışılmaktadır. Tasarım sona erdiğinde, birkaç yüzbin SEOUL kullanıcısının beğenisine sunulacaktır.
Soru 7): Kanalları nasıl sıralayabilirim?
Yanıt:
Kanal taşıma işlemi, oldukça basitleştirilmiştir. Örneğin, 500. sıradaki kanalı, 5.sıraya taşıyalım.
1) Kumandanızdan OK butonuna basarak, kanal listesinin görüntülenmesini sağlayın.
2) Kumandanızdaki F1 tuşuna basın. Bu tuş, bir "kısayol" gibi davranarak, sizi "Kanal Seç ve Taşı" menüsüne getirecektir.
3) Şimdi, kumandanızdan, 5-0-0 tuşlayın. İmleç, 500. sıradaki kanalın üzerine gelecektir.
4) Bu kanalı seçmek için mavi tuşa basın.
5) Şimdi, yine kumandanızdan 4 tuşlayın. ( Dikkat 5 değil. çünkü taşıma işlemi, taşınacak kanalı listenin stabilitesini korumak amacıyla, imlecin 1 altına taşır)
6) İmleç 4 nolu kanalın üstündeyken, kırmızı tuşa basın. 500. sıradaki kanal, 5. sıraya taşınmış oldu.
7) Bu şekilde, bütün kanalları taşıdıktan sonra, 3 kez EXIT tuşuna basarak, ayarlarınızı kaydedip, çıkabilirsiniz.
8) Eğer çıkmadan önce, yaptığınız ayarları eski haline döndürmek isterseniz, kumandanızdaki "info" tuşuna basınız.
Soru 8):Kanalları nasıl sıralayabilirim?
Yanıt:
Kanal taşıma işlemi, oldukça basitleştirilmiştir. Örneğin, 500. sıradaki kanalı, 5.sıraya taşıyalım.
1) Kumandanızdan OK butonuna basarak, kanal listesinin görüntülenmesini sağlayın.
2) Kumandanızdaki F1 tuşuna basın. Bu tuş, bir "kısayol" gibi davranarak, sizi "Kanal Seç ve Taşı" menüsüne getirecektir.
3) Şimdi, kumandanızdan, 5-0-0 tuşlayın. İmleç, 500. sıradaki kanalın üzerine gelecektir.
4) Bu kanalı seçmek için mavi tuşa basın.
5) Şimdi, yine kumandanızdan 4 tuşlayın. ( Dikkat 5 değil. çünkü taşıma işlemi, taşınacak kanalı listenin stabilitesini korumak amacıyla, imlecin 1 altına taşır)
6) İmleç 4 nolu kanalın üstündeyken, kırmızı tuşa basın. 500. sıradaki kanal, 5. sıraya taşınmış oldu.
7) Bu şekilde, bütün kanalları taşıdıktan sonra, 3 kez EXIT tuşuna basarak, ayarlarınızı kaydedip, çıkabilirsiniz.
8) Eğer çıkmadan önce, yaptığınız ayarları eski haline döndürmek isterseniz, kumandanızdaki "info" tuşuna basınız.
Soru 9):Bazı kanallarda sinyal yok, diğer kanallarda var. neden?
Yanıt: Bu durumun birçok sebebi olabilir. Ancak, tecrübelerime dayanarak şunu ifade etmeliyim:
Türkiye piyasasında satılan LNB'lerin çoğu düşük kaliteli. Bu da onların merkez frekanslarının kaymasına sebep oluyor.
Örneğin, kanal listesindeki 100 tane kanal olsun. Bunların 98 tanesinde %70'in üzerinde sinyal kaliteniz olsun.
Ama 2 tanesinde, cihaz sinyal alamıyor diyelim.
Bu kanallardan birisi ATV olsun. ATV kanalının orjinal frekansı 12002MHz 'dir. Ama sizin LNB'niz, frekans kaydırıyor ve taşıyıcı 12004Mhz'e kayıyor. Siz de haliyle görüntüyü seyredemiyorsunuz.
Bu durumu çözmek için, aşağıdaki işlemleri sırasıyla uygulayın:
1) Ana menü-> Kurulum ve Güncelleme-> El ile tarama bölümüne girin.
2) ATV'nin orjinal frekansı olan 12002'yi sağ tarafa açılan listeden seçin ( Sağ tarafa liste açılması için, frekansın üstüne gidip OK tuşuna basın).
3) Kumandanızdan yeşil renkli tuşa basın ( TP düzenleme modu)
4) İşleç ( Cursor-Sarı renk), uydu = Turk1c42E'nin üzerine gelecek. Yani en üst satıra gelecek. 1 kez aşağı ok tuşuna basın ve frekansın üstüne gelin.
5) frekansı, kumandanızdaki numerik tuşları kullanarak 12000, 12001, 12002,12003,12004,12005 yapın. Bunu her yapışınızda, aşağıda "sinyal kalitesi" değerini gözlemleyin. %70'in üstünde sinyal kalitesi aldığınızda, durun, ve mavi tuşa basarak kaydedip, "düzenleme modu"ndan çıkın.
6) ardarda 3-4 kez EXIT butonuna basarak menüden çıkın.
Kanalınız görüntülenecektir.
Eğer, 5. adımda, hiç sinyal kalitesi alamazsanız, ya anteniniz düzgün ayarlanmamıştır, ya da o taşıyıcı artık tarih olmuştur
Soru8: "Sinyal Seviyesi ve Kalitesi" ne anlama geliyor?
Yanıt: Sinyal seviyesi, uydu alıcınızla LNB arasında, diseqc komutlarının gidip gelebildiğini, arada bir iletişim kurulduğunu, ve bu iletişim sinyalinin şiddetini gösterir.
Örneğin, LNB'yi elimizde tutalım. Etrafta hiç çanak anten olmasın, 20 metrelik bir RG4 kablosuyla, cihazımızı LNB'ye bağlayalım. Uydu alıcınız, %60-70 sinyal seviyesi gösterecektir, ama sinyal kalitesi %0 olacaktır.
Neden? Çünkü asıl "sinyal kalitesidir", bir frekanstan sinyal alabildiğinizi gösteren. Sinyal seviyesi değil.
Eğer cihazınızda, sinyal seviyesi %0 ise, o zaman cihazınız LNB ile hiç bağlantı kuramıyor demektir, ya kablonuz kopmuştur, ya da F konnektörlerinizde temassızlık vardır.
Sinyal seviyesi, cihazla LNB arasındaki kablonun uzunluğuyla ters orantılıdır. Yani, kablo mesafesi uzadıkça, sinyal seviyesi düşer.
MultiSwitch ( Santral) kullanan apartmanlarda, kullanılan MultiSwitch'in sonlu veya cascade olmasına, yükselticilerin dBm ayarlarına bağlı olarak, sinyal seviyesi değişkenlik gösterir.
Normal koşullarda, SEOUL uydu alıcılarının sinyal duyarlılığı -65 ila -85 dBmV civarındadır ( Çoğu uydu alcısı böyledir)
Gelelim sinyal kalitesine. İşte, bir kanaldan / frekanstan sinyal alabildiğimizi, ve bu sinyalin ne şiddete sahip olduğunu gösteren tek parametre "sinyal kalitesi" dir.
Sinyal kalitesini arttıran faktörler:
1) Doğru ayarlanmış bir anten: 3 parametre var:
- Antenin yatay düzleminin doğru ayarlanmış olması
- Antenin düşey düzleminin doğru ayarlanmış olması
- LNB'nin küresel düzleminin doğru ayarlanmış olması
2) Çanak yarıçapınız. Uzaya atılan yeni uyduların, sinyal basma gücü gitgide artıyor. Buna bağlı olarak, gerekli anten çağları da gitgide düşüyor. Örneğin, Türksat uydusu 60cm'lik, Hotbird uydsu için de 90cm'lik bir offset çanak anten yeterli şu aralar.
3) Kullandığınız LNB'nin kalitesi.
4) Kablonuz.
Herneyse. SEOUL modelleriyle beraber set olarak verilen anten/LNB/diseqc'lerle, kanallardan ne seviye ve kalitede sinyal aldığımızı gösteren videoları, AudioVisual tanıtım CD'sini izleyerek görebilirsiniz.
O CD'yi mutlaka izleyin, ve aynı kanallarda kendi siznyal ve kalite yüzdenizle mutlaka karşılaştırın.
Buna bağlı olarak, tesisatınızı düzeltin.
İyi bir anten tesisatı olmazsa, değil SEOUL, hiçbir cihaz düzgün çalışmaz.