Göz ardı edilen hazine : Attiny2313

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Genellikle küçük projelerimizde; gerek alışkanlık, gerek basitlik, gerek kolay temin edilebilirliği nedeniyle 16F628 (eskiden 16f84) kullanıyoruz. Ancak satış politikaları nedeniyle Atmel ürünleri ülkemizde pek tanınmıyor ve kullanılmıyor. Bazı arkadaşlarımız biliyor ve kullanıyor olmasına rağmen atmel'in deyim yerinde ise yıldızından biraz bahsetmek istiyorum.

Attiny2313


315632890_a936e0c5dd.jpg


8 bit pazarında daha önceleri AT90S serisi olarak yer alan Atmel, daha sonra bu serisini Attiny olarak değiştirdi. Bu sınıfta en büyük rakibi microchip ürünlerine karşılık bariz üstünlükleri mevcut. Attiny2313-20PI'ın altta teknik verilerine bir bakalım :

Atmel Home

2K Bytes of In-System Self-Programmable Flash, 128 Bytes In-System Programmable EEPROM, 128 Bytes Internal SRAM. USI--Universal Serial Interface, Full Duplex UART. debugWIRE for on-chip-debug. Up to 20 MIPS throughput at 20 MHz.

Hız : Şimdi burada dikkatimi çeken bir husus var. 20 mhz de 20 mips çaılşan a2313'ün yanında özellikleri yakın olan microchip ürünleri aynı frekansta dörtte bir hızında çalışıyor. Çok önemli ve ciddi bir eksiklik. Çünkü işlem gücünün yetmediği durumlarda ya daha hızlı ve nispeten pahalı başka işlemciye geçiyorduk veyahut işlemleri birden fazla mcu'ya bölüyorduk. Bu da maliyeti ciddi şekilde yükseltip, stabiliteyi nispeten etkiliyordu.

Basit programlayıcı : İkincisi öğrenci ve amatör arkadaşlarımızın en büyük problemlerinden bir tanesi. Elimizde düzgün bir programlayıcı yoksa pic programlamak cidden sıkıntıya düşürüyor. JDM, Propic, IC-prog, Brenner, pickit vs.. piyasada bir çok programlayıcı var ancak usb ile çalışanlar hariç çoğu stabil çalışmıyor. USB'li çalışanlar çok pratik ancak öğrenciler için maliyetli. Ancak Attiny serisini paralel porttan yalnızca 3 dirençle, seri porttan ise direnç, zener, transistör gibi çok basit komponentlerden oluşan ve yapması yarım saat almayacak bir programlayıcı ile programlayabilirsiniz.

Stabilite : Geçmiş senelerde AT90S serisiyle çalışanlar, mcu'nun stabilitesini beğenmemişlerdi. Yeni Attiny serisi ile bu sorunlar çözülmüş görünüyor.

Yeterli Örnek : Attiny2313 ile bir çok proje geliştiriliyor. Mesela meşhur IgorPlug bunlardan bir tanesi (Implementation USB into microcontroller)
Attiny2313 hızı nedeniyle usb low-speed arabirim olarak çalışabiliyor. Ayrıca yine picle yapılamayan renkli tv sinyal jeneratörü projeleri de yapılabiliyor.


Derleyici : Attiny derleyicileri, donanım yapısı sayesinde daha kompakt kodlar üretebiliyor.

Fiyat : Son konu özellikle imalatçılarımızı ilgilendiriyor.. Fiyatı yurtiçi perakendesi yaklaşık 2 YTL+kdv. (11.10.08 tarihi itibari ile) Bu da yaklaşık olarak 16F628 toptan fiyatıyla aynı demek oluyor. Bu özellikleri 16F628 fiyatıyla almak bence avantaj. Artık çoğu Karaköy esnafında bu malzeme bulunabiliyor.

Son söz olarak amatör ve öğrenci arkadaşlarımız için büyük kolaylık, imalatçılar için fırsat yaratan bir malzeme olduğu kanaatindeyim.

Not : Alıntı yapılmamıştır, tarafımdan hazırlanmış küçük bir incelemedir. Atmel ile veya distribütörü ile bir yakınlığım bulunmamaktadır.
 
Son düzenleme:
Geri
Yukarı