Hangi Sıkıştırma Programı Daha İyi
TEST YAPIYORUZ
Hepimiz biliyoruzki şu an kullanılmakta olan en populer erşiv programı Winrar’dır.Evet gerçekten winrar hem basit bir kullanıma sahip hemde hızlı bir sıkıştırma programı.Bu yüzden bilgisayar kullanıcılarının %90 civarı bu programı tercih ediyor bende dahil.Ancak geçenlerde harddiskimin dosya ve programlar ile dolması acaba daha iyi bir sıkıştırma programı varmıdır sorusunu aklıma getirdi ve bu konuda ufak bir araştırma yapma ihtiyacı duydum.Ama ne yazıkki bilgisayar kullanıcılarının hangi sıkıştırma programının daha iyi olduğu konusunda genel bir kanıya varamamış olduğunu farkettim.İşte bu sebepten dolayı en çok kullanılan ve sıkıştırma konusunda hakkında iddialar duyduğum bazı programlar üzerinde nacizhane birkaç test yapmaya ve aralarında özellik olarak da karşılaştırma yapmaya karar verdim.Test yaparken önemli olarak gördüğüm parametreleri ve özellikleri önemlilik sırasına göre şu şekilde belirledim.TEST YAPIYORUZ
1 . Dosya sıkıştırma oranı
2 . Dosya arşivlenirken geçen zaman
3 . Arşivlenmiş dosyayı açarken geçen zaman
4 . Kullanılan sıkıştırma ayarı-oranı = Kullanılan sistem miktarı
5 . Programın lisans sorunu
6 . Programın Türkçe desteği
7 . Yapılan arşivin winrar tarafından desteklenip desteklenmediği
İsterseniz fazla zaman kaybetmeden testlerimize başlayalım.
Kullanılan Sistem : Pantium D 3.0 , 2 Gb Ram , 160 Gb Hdd , 512 mb Ekran Kartı , Windows Xp Prof 32 Bit Service Pack 3
İlk testimizde görüldüğü gibi 7z programı oldukça başarılı.İyi bir sıkıştırma yüzdesine sahip vede hızlı.7z yi Winrar ve daha sonra Winace programı takip ediyor.Kgb Archiver programı ise iyi bir sıkıştırma başarısı yakalamasına rağmen gerçekten bukadar da olmaz dedirtecek kadar yavaş bir biçimde sıkıştıma ve arşiv açma süresine sahip.Burda teste 20 Mb lik bir dosya koyduk demekki 1 gb lik bir veri olsaydı herhalde saçımızı başımızı yonar ve 1 günümüz bu iş için heba olurdu.Bu tam bir zaafiyettir (-) puanı hakediyor.
İkinci testimizde ise ön plana Winzip programının çıktığını görmekteyiz.Bu demek oluyorki Winzip programı jpg gibi resim formatlarını sıkıştırmakta oldukça başarılı.Winzip programını Microsoft Cabinet Tool (Cabarc 5,1) takip ediyor.7z ise tam tersi bu sefer oldukça geride kalmış.Yalnız burda 7z nin en yüksek ayarda sıkıştırma yapmadığını vurgulamak isterim.7z nin en yüksek ayara getirmeme sebebim ise Normal ayarlarda zaten yeterince makul sonuçlar veriyor olmasından kaynaklanıyor.Bir diğer hususta 7z programının ayrıca zip olarakta sıkıştırma yapabilmesidir.Yani bu şekilde ayarlanması halinde belki resimler üzerinde daha iyi sonuçlar verebilir.
Son testimizde ise Kgb archiver programı ilk sırada.Kgb Archiver da video dosyaları üzerinde daha etkili olduğu belki söylenebilir.Bu durumdan da anlaşılacağı gibi Winzip programınında resim formatları üzerindeki başarısıda göz önüne alındığında programların birtakım dosya formatları üzerinde daha hassas davrandığını söyleyebiliriz.Eğer yoğun bir biçimde tek formatlı dosyalar üzerinde çalışıyor isek ona uygun arşivleme programını seçmek daha mantıklı olabilir.Ama genel kullanıcılar için aynı şeyi söylemek tamamen yanlış olur.
Şimdide arşivleme programların birtakım özelliklerine bakıyoruz.7z programı yine oldukça başarılı.Burda Winrar ve Winzip gibi bazı programlar ücretli olmasına rağmen crackları mevcut olması sebebiyle ücretsizmiş gibi kabul ettim.Aksini söylemek ve onlara eksi puan vermek yanlış olurdu.Winzipin henüz yeni çıkmış olması Türkçe desteğinin olmayacağı anlamına gelmiyor.En yakın zamanda çıkacaktır.Görmezden gelinebilecek bir durum.Bunları bu programlara gereksiz haksızlıklar yapmamak ve eksi puan verip adaletsizlik yaratmamak için yaptım.Zira burda en önemli husus başarı oranlarıydı.Winrar desteği üzerinde durma nedenime gelince ;konunun başında da belirttiğim gibi Winrarın çok popüler olması ve hazırladığımız arşivlerin başkaları tarafından daha rahat açılabilmesi ve kullanılabilmesinin önemi sebebiyledir.Desteklenen bir formata sahip arşivlerimizin olması her gittiğimiz yerde tekrar tekrar program kurmamıza gerek bırakmayacak ve bu bir kolaylık sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Sonuçlara baktığımızda 7z Programı ilk sırada gözüküyor ve bence bunu hakediyor.Basit,Ücretsiz,Türkçe,sıkıştırma oranı oldukça yüksek,arşiv açma süresi oldukça hızlı,arşivleri winrar gibi birçok başka sıkıştırma programı ile destekleniyor,AES-256 gibi çok iyi bir şifreleme sistemi var ve sistemi yormuyor.Bütün bunlar bence onu birinci yapıyor.7z yi hakkını vermek lazım Winrar takip ediyor.Kgb Archiver programını sona atma sebebim yine üzülerek söylüyorum çok yavaş işlem yapmasındandır.Böyle bir program adı bile duyulmamış bir programa göre 10 kattan daha fazla uzun bir süre geride kalmamalı.