Elektronik Potansiyometre

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bu devre ile besleme gerilimleri 6 ila 18 volt aralığında olan doğru akım yükleri (3 amp'e kadar) kontrol edilebilir. Önerilen uygulamalar arasında akkor lambaların parlaklık kontrolü, ısıtma elemanlarının sıcaklık kontrolü, elektrik motorlarının hız kontrolü ve daha birçok uygulama bulunmaktadır. Devre ayrıca, örneğin bir DC motorun dönüş yönünü tersine çevirmek için kullanılabilecek bir kutup değiştirme anahtarı içerir.

Doğru akım yüklerinin bir potansiyometre veya elektronik reosta aracılığıyla kontrolü, performansını ve çok yönlülüğünü analiz ettiğimizde büyük avantajlara sahiptir. Bu yazıda sunduğumuz kontrol, doğru akım yüküne uygulanan gücü %0 ila %100 aralığında değiştirebilmekte ve çok geniş bir voltaj bandında çalışabilmektedir. Aslında besleme gerilimleri 6 ile 18 volt arasında, akımlar ise 50 mA ile 3 amper arasında olabilir.

Devre oldukça basittir ve motor dönüş yönünü tersine çevirebileceğiniz veya hatta yüklerde polarite algılayan diyotların kullanımıyla devreyi seçici olarak çalıştırmak için devreyi kullanabileceğiniz bir polarite ters çevirme anahtarına sahiptir.

Bu devreyi, doğru akım yüklerine güç sağlayan güç kaynakları veya piller ile yüklerin kendisi arasına sıkıştırabiliriz.

Devrenin ana özellikleri şunlardır:

* Giriş voltajı aralığı: 6 ila 18 volt
* Çıkış voltajı aralığı: 0 ila 18 volt veya maksimum giriş
* Şarj akımı: 3 amperde 50 mA
* Kullanılan transistör sayısı: 2

NASIL ÇALIŞIR
Elimizde, iyi bir ısı radyatörüne monte edilmesi gereken biri düşük güçlü, diğeri yüksek güçlü olmak üzere iki transistörün doğrudan bağlantıda (Darlington) kullanıldığı temel bir reostat konfigürasyonu var.

Güç transistörünün çıkış voltajı, potansiyometrenin imlecinin konumu tarafından verilen birinci transistörün taban akımı tarafından belirlenir.

İki transistör, ilkinin tabanındaki voltaj yaklaşık 1,2 volta ulaştığında çalışmaya başlar; bu değer, kontrolün minimumunu temsil eden R3 direnci tarafından yaklaşık olarak verilir. Son olarak, kullanılan bileşenlerin toleranslarını telafi etmek amacıyla gerçek minimum çıkış voltajını elde etmek için bu direncin değiştirilmesi gerekir.

Potansiyometre imlecinin yer değiştirmesi nedeniyle transistörün tabanındaki voltaj artma eğiliminde olduğundan, transistörlerin iletimi artar ve bununla birlikte ikinci transistörün emitör devresine bağlı yüke uygulanan güç (2N3055) ).

Devrenin doğrusallığı oldukça iyidir ve voltaj değişimlerine (atalet) karşı koruma C2 kondansatörü tarafından sağlanmaktadır. Çok hızlı tepki için bu kapasitör 100 nF'ye kadar değerlere düşürülebilir.

Girişte, uygulanan gerilime bağlı olan ortak bir seri direnç gösterge LED'i bulunur. Aşağıdaki tabloda %5 ila %20 toleranslı 1/8 W dirençler için önerilen değerler verilmektedir:

Giriş voltajı Direnç R1
6V 560 ohm
9V 1k ohm
12V 1,2k ohm
15V 1,5k ohm
18V 2,2k ohm

Kondansatör C1, giriş voltajı için ek filtreleme sağlar.
MONTAJ
Şekil 1'de elektronik potansiyometremizin tam diyagramını görüyoruz.
1724524180413.png
Devrenin baskılı devre kartı üzerine montajı şekil 2'de gösterilmektedir.
1724524194472.png
Transistör Q2, özellikle kontrollü yük 1 A'nın üzerinde akım gerektiriyorsa iyi bir ısı radyatörüne monte edilmelidir. Potansiyometre P1 doğrusal döner olabilir ve hatta gücü açıp kapatan bir anahtar bile içerebilir.
LED ortak olarak kırmızıdır ve elektrolitik kapasitörlerin proje için planlanan giriş voltajından en az %50 daha yüksek çalışma voltajına sahip olması gerekir.
Üretilen ısının dağılımını kolaylaştırmak için cihazı, radyatörü dış tarafta olacak şekilde bir kutuya monte etmenizi öneririz.

TEST VE KULLANIM

Devrenin girişini güç kaynağının çıkışına ve çıkışta kontrol edilmesi gereken yükü bağlamanız yeterlidir. Amplifikatörler, radyolar ve güçlerinin başka bir şekilde kontrol edilmesi gereken diğerleri gibi voltaj değişimlerine duyarlı elektronik cihazları bağlamayın. Bu kontrol temel olarak lambalar ve ısıtma elemanları gibi dirençli yükler veya solenoidler, elektromıknatıslar ve motorlar gibi endüktif yükler için kullanılır.

Test etmek için 12 V'luk bir akkor lamba kullanın (örneğin bir araba fenerinden) ve devreyi girişte 12 V ile besleyin.
Kontrol potansiyometresine etki ederek lambanın parlaklığındaki değişimi gözlemlemeliyiz. Test için bir motor kullanılıyorsa, hızındaki ve kuvvetindeki değişim gözlemlenmelidir.

Cihazın çalıştığı doğrulandıktan sonra, kontrol edilmesi gereken yük ile son kurulumunun yapılması yeterlidir. Yükün 1 amperden fazla akım gerektirmesi durumunda kalın kablo kullanın.

**Yarı iletkenler:
Q1 - BC548 veya eşdeğeri - genel amaçlı NPN transistörleri
Q2 - 2N3055 - NPN güç transistörleri
LED - Ortak kırmızı LED

Dirençler: (1/8 W, %5)
R1 - metne bakın
R2, R3 - 470 ohm
R4 - 47 ohm
P1 - 10 k ohm - potansiyometre

Kapasitörler:
C1 - 100 uF / 25 V - elektrolitik
C2 - 10 uF / 25 V - elektrolitik

Birçok:
S1 - 2 kutuplu x 2 konumlu anahtar
Baskılı devre kartı, güç transistörü için ısı radyatörü, potansiyometre düğmesi, montaj kutusu, LED desteği, teller, lehim vb.
 
Geri
Yukarı