Debian’da Yerel Ağ (LAN)

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Yerel Ağlarda (Local Area Network – LAN) dosya paylaşımı Windows sistemlerinde çok kolay. Klasörü yerel ağda paylaşıma açmak, başka birinden paylaşılan dosyayı kopyalamak hep tıklamalarla halledilebiliyor. Ancak Linux’ta durum böyle değil, en azından sistemi en baştan kendiniz kuruyorsanız. Bu işin zor olduğu anlamına gelmiyor sadece bir kaç tık’tan başka, gerekli programı yüklemek ve kurmak lazım. Belki bu programları Windows gibi varsayılan olarak yüklenmiş veren dağıtımlar vardır ama Debian bu tarz şeyleri hep kullanıcıya bırakıyor.

Yerel ağda dosya paylaşımı için birkaç seçenek var, yani bu iş için kullanılabilecek birkaç program var. Bunlar: NFS (Network File System), Samba ve SSHFS (Secure Shell File System) (en azından benim bahsedeceklerim bunlar, çünkü bu sistemler en çok kullanılanlar). Ne olduklarına ve farklarına dair kısaca:
NFS
NFS, *nix sistemlerde kullanılmaya başlanan en eski dosya sistemlerinden biri. Sistemin genellikle zayıf güvenlikli olarak tanımlanmasının nedeni eski sürümlerinde yapılan bilgi alışverişlerini şifrelemeden sakladığı (uzak pc’nin parolası gibi) için. Ancak özellikle son sürümünde (nfs4) bu çok geçerli bir kanı değil. Barındırdığı Kerberos güvenlik sistemi ile artık yüksek güvenlikli. NFS diğer sistemlere göre daha hızlı ancak düzgün ve sorunsuz çalışabilmesi kurulum sırasında birazcık daha dikkat ve azıcık daha uğraş gerektiriyor. NFS sadece linux tabanlı yerel ağlarda kullanılan bir sistem. Yani yerel ağın sunucularının ve o sunucuyu kullanan bilgisayarların linux yüklü olmaları gerekiyor.
Samba
SMB’nin (Server Message Block) bir unix implementasyonu olan Samba’nın ismi de SMB’den gelmekte. SMB Microsoft’un yerel ağlarda dosya ve printer paylaşımı için kullandığı protokolun adı. Samba özellikle *nix makinelerin Windows yerel ağlarına girmeleri için kullanılan bir sistem. Yani Windows kurulu bilgisayarlardan oluşan bir yerel ağa bağlanmak için kullanılıyor. Ancak bunun dışında Linux tabanlı sistemlerde de kullanılmaması için bir neden yok ve kullanan sayısı da az değil.

SSHFS
SSHFS basitçe SSH’nin hacklenmiş bir modu. Amacı uzaktaki bir bilgisayarın paylaşılmış dosyasını kendi bilgisayarınızda “monte” (mount) etmenizi sağlamak. Aslında bu bütün diğer programların yaptığı şey. Ancak SSHFS “daha” güvenli olduğu için internet üzerinden de uzaktaki PC’ye ulaşım için kullanılıyor. Yani kısaca NFS’ten farkı internet üzerinden de kullanılabiliyor olması, ancak NFS’inde internet üzerinden kullanıldığına dair örnekler görmüştüm.
Bu bilgileri vermemin nedeni, ilk defa LAN’da dosya paylaşımı yapmaya çalışacak olanlara seçim konusunda yardım etmek. Ben ilk defa ne kullanağım diye internette bayağı zaman harcamış ve sonunda NFS’te karar kılmıştım. Ancak burda hepsinin kurulumundan bahsedeceğim. SSHFS olmasa da Samba bir yerde işinize yarayacaktır.
 
Geri
Yukarı