CXA1191FM radyo alıcısı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
FM/AM radyo alıcısının anten girişinden kulaklık/hoparlör çıkışına kadar tüm bloklarının tek bir kristale yerleştirildiği mevcut IC CXA1191S'yi tekrar hatırladım:​

1756326560823.webp
CXA1191S - fonksiyonel blok diyagramı

Dokümantasyondaki test devresine ve internetteki sayısız tasarımdan edindiğim bilgilere dayanarak, varikaplar, 7V sabitleyici ve istasyon ayarlandığında gösterge LED'i kullanarak elektronik ayarlı bir devre versiyonu oluşturdum. Otomatik frekans ayarı (AFT) sürekli açık (pin 7).
1756326580061.webp
Aralığın ortalama frekanslarının ön hesaplaması için bir hesap makinesi [1] (Excel) kullandım. Dairelerin daha fazla ayarlanması, minimal germe/daraltma (L1, L2, L3) haricinde neredeyse hiç gerekli değil.

Heterodin frekans değişimi aralığını ayarlarken mevcut bir RF frekans ölçer faydalı olacaktır, ancak böyle bir cihaz olmasa bile, 88..108 MHz'de çok sayıda FM istasyonunun yardımıyla ayarlamanın zor olmadığına inanıyorum.

Bobinler gövdesiz ve çekirdeksizdir ve ön sarım için uygun çapta bir matkap kullanılabilir.

L1 = 5 tur, Ф 4,5 mm
L2 = 5 tur, Ф 4,5 mm
L3 = 3 tur, Ф 6 mm

Potansiyometre RP1, çok turlu bir kabloya sahiptir. Değeri kritik değildir (1..100 kΩ) ve çıkışına GND'ye bağlanan R1 direnci, frekans aralığının alt sınırına (belirli bir "stok" ile, örneğin 87 MHz) göre ayrı ayrı seçilmelidir.

Bulunması daha zor olan bileşenler ise muhtemelen VR1, VR2 isimli iki varikap ve seramik ayırıcı CF1'dir.
Hoparlörün çıkışına paralel olarak bağlanan 100 nF'lik C2 kapasitörüne dikkat çekiyorum:

Seramik dielektrikli (veya çok katmanlı tip, çok katmanlı) polar olmayan 100 nF'lik bir kapasitörle, entegre devredeki dahili düşük frekanslı amplifikatör kendi kendini uyarıyor. Her zaman değil, ancak kritik bir noktada. Değerlerdeki değişiklikler veya bağlantı şemasının ek yapılandırması (Bouchereau devresi, ek güç kaynağı filtrelemesi, düşük frekans girişindeki frekans aralığının sınırlandırılması vb.) yardımcı olmadı. Geçmişte entegre düşük frekanslı devrelerle yaşadığım birçok benzer durumdan sonra, tek çözümüm devrenin çıkışına

Geri
Yukarı