Basit Servo Test Cihazı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
1724333516952.png
Açıklama
Bu, hemen hemen her modern servonun yeteneklerini kapsamlı bir şekilde test edecek basit bir servo test cihazıdır. CENTRE ve SWEEP olmak üzere iki basmalı düğmeye ve aşağıdaki gibi çalışan bir potansiyometreye sahiptir:

CENTRE Tam olarak bunu yapar, servoyu merkezler, ardından potansiyometre konumu belirler. SWEEP Servoyu potansiyometre ayarı tarafından belirlenen bir oranda ileri geri süpürür.
PIC, dahili zamanlayıcısını kullanarak 20 ms'lik sabit bir kare süresi ayarlar ve açma/kapama oranı kullanıcı tarafından ayarlanır.

Parçalar
R1 = 1K
R2 = 10K
R3 = 82R
R4 = 10K
R5 = 5K potansiyometre

C1 = 27pF
C2 = 27pF
C3 = 100nF

D1 = 4,7V zener diyot
Q1 = 10MHz kristal
IC1 = PIC12F675

Panel
1724333583990.png
 

Eklentiler

Servo sürücü testleri için temel test ekipmanları

Bir servo motor arızalanmaya başladığında, genellikle motorun görsel olarak incelenmesi sorunu teşhis etmeye yeterli olmayacaktır. İşte bu yüzden her modelcinin alet çantasında bu kullanışlı cihazlardan bir tanesi bulunmalı!

Servolar modellemenin hemen hemen her alanında kullanılan temel bileşenlerden biridir. Küçük, hafif, ucuz ve şaşırtıcı derecede kullanımı kolaydır.

Radyo modelinin servoları radyo alıcısının çıkışından gelen bir sinyalle kontrol ediliyor. Genellikle servolarda sadece üç kablo bulunur: pozitif güç kaynağı (+5V), toprak (GND) ve servoyu hareket ettirmek için kontrol sinyali sağlayan kontrol kablosu. Bu pine gelen sinyal darbe genişliği modülasyonludur.
1742886417400.png
1 ms süreli pozitif darbeler servonun bir uç noktadan diğer uca tamamen hareket etmesine neden olurken, 2 ms süreli darbeler kolu tamamen zıt yönde hareket ettirir. Bu sınırlar arasındaki bir darbe genişliği, servo kolunu darbe genişliğine orantılı bir ara konuma hareket ettirir. 1,5 ms genişliğindeki bir darbe kolu merkezler. Darbe tekrarlama hızı yaklaşık 20 ms yani 50 Hz'dir ama bu frekans çok kritik değildir.

Modelinizin gerektiği gibi çalışmadığından şüpheleniyorsanız, uzaktan kumanda vericisinde, alıcısında veya servo motorunda bir sorun olabilir.

Bu kullanışlı cihaz servo sürücünüzü hızlı bir şekilde test etmenizi sağlar. Bir darbe üretecinin tasarımı hemen hemen bütün mühendislerin bildiği temel devrelerden biridir.

İki fazlı devre
Darbe üreteci NE556 tipi çift zamanlayıcıdan oluşur , çıkış darbesinin genişliği potansiyometrenin pozisyonu ile kontrol edilir. NE556 zamanlayıcı 1'deki direnç R1 ve kapasitör C2'nin birleşimi darbe tekrarlama frekansını belirler. 5 numaralı pindeki bu çıkış sinyali yaklaşık olarak simetrik bir ilişkiye sahiptir.
1742886443722.png
C3 üzerinden gelen çıkış sinyalinin negatif kenarı ikinci zamanlayıcıyı başlatır, bu da 9 numaralı pinde pozitif bir çıkış darbesi üretir. Bu darbenin genişliği, C4 kondansatörünün değerleri ve R3 ve P1'in birleşik direnci tarafından belirlenir. Potansiyometre P1 bu sayede darbe genişliğinin kontrol edilmesini sağlar.

Yapılan testler sonucunda burada gösterilen komponent değerlerine sahip devrenin 0,5 ile 2,6 ms aralığında darbe genişlikleri ürettiği, bunun da bu tip servo motorlarda kullanılan standart darbe genişliği aralığını fazlasıyla kapsadığı görülmüştür. Bu nedenle P1 potansiyometresi aşırı pozisyonlara kadar çevrilmemelidir, aksi takdirde bağlı servo istenilen son pozisyonun dışına çıkıp mekanik stoplara çarpabilir ve bu da servonun zarar görmesine neden olabilir.

Devreye enerji vermeden önce P1 kontrol düğmesinin yaklaşık olarak orta konumda olduğundan emin olun. Devrenin darbe tekrarlama hızı yaklaşık 18 ms'dir. Servoların büyük çoğunluğu 4,8 ila 6 V aralığındaki bir besleme gerilimiyle çalışır. Burada çalışma gerilimi 5 ila 6 V aralığındadır ve bu gerilim dört adet AA pil veya şarj edilebilir pille sağlanabilir. PCB ektedir.
 

Eklentiler

Geri
Yukarı