Basit "D" Sınıfı Amfi devresi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
elector_imp1.jpg
Şekil 1 CD4050'de anahtarlamalı amplifikatör devresi

Cihaz D sınıfı bir kendinden salınımlı amplifikatördür ve bu sınıf anahtarlamalı amplifikatörlerle tanışmaya karar veren bir radyo amatörünün ilgisini çekebilir.

“Bu, yalnızca 0,6 W gücünde darbeli bir ULF. Yaklaşık 1 MHz frekansa sahip dikdörtgen bir puls üretecidir. Bu darbelerin görev döngüsü, giriş sinyalinin etkisi altında değişir.
Devre, CD4050 mikro devresine dayanmaktadır - çıkışların yüksek yük kapasitesine sahip altı seviyeli dönüştürücüler ve iki alan etkili transistör üzerinde bir itme-çekme çıkış aşaması. Çıkış darbe dizisi, bir LC devresi ve dinamik başlığın ataleti ile entegre edilmiştir. Sonuç olarak, hoparlör bir ses frekansı sinyali yayar.
Çıkışta, çok yapısal anahtar alan transistörleri BS250 ve BS170 kullanılır. BS170'in tam açık direnci 7 ohm ve BS250'nin 14 ohm'dur.
Çıkış sinyalindeki eğriliği telafi etmek için devreye, transistör VT2'nin kanalıyla seri olarak bir direnç R3 dahil edilmiştir. Açık kanalların dirençlerini aynı yani her biri 14 ohm olacak şekilde eşitler. Farklı yapıdaki diğer anahtar alan transistörlerini kullanabilirsiniz. Açık kanallarının dirençleri eşitse, R3'e gerek yoktur.

Görünüşe göre her şey doğru yazılmış, ancak açık kanal direnci yük direncini aşan bir transistör, darbeli amplifikatörlerin ana avantajını - yüksek verimlilik göstergesi - geçersiz kılar.

Anlaşıldığı üzere, bu tasarımın yazarı Elector dergisinin mühendisi Ton Gisberts'tir ve makalesinin bir yeniden basımı, Rusça yayın yapan Electronic Components No. 11 2009 sayfalarında bulunabilir. kaynak ve yazarın açıklaması: Şekil 2 Amplifikatör devre şeması Amplifikatör devresi tamamen

elector_imp2.jpg
analog değildir ve darbe genişlik modülasyon sinyaline (PWM) dayalıdır. Amplifikatör D sınıfına aittir ve çok yüksek ses kalitesine sahip değildir.
Devrenin ana avantajı, küçük boyutu ve basitliğidir. PWM kullanımı nedeniyle, sese orijinal bir metalik renk tonu verilir.
Amplifikatörün devre şeması ve devre kartı şekil 1 ve 4'te gösterilmiştir. Kanal direnci çok küçük olduğu için T1 ve T2 transistörlerinin aynı anda anahtarlanmaması gerektiğini belirtmek önemlidir. N-kanallı transistörün kanal direnci 0,25 ohm ve p-kanalı 0,5 ohm'dur.
Amplifikatörün çıkışında, L1 bobini ve C5 kondansatöründen oluşan ikinci dereceden bir Butterworth alçak geçiren filtre vardır. 40 kHz'in üzerindeki frekansları keser.
elector_imp4.gif
Şekil 4 Düzeltilmiş bir darbe yükselticisinin şeması

Geri besleme devresi büyük değişikliklere uğradı. Şimdi, cihazın 500...600 kHz frekansında kararlı bir kendi kendine salınımını elde etmek için çıkış sinyalinin gerekli faz kaymasını sağlayan R2, C2, R3, C4, R6 devresinden oluşur.
Bu, yük direncini 4 ohm'a düşürmeyi ve amplifikatörün verimliliğini% 85 ... 90'lık standart değerlere önemli ölçüde artırmayı mümkün kıldı.
Bunun da ötesinde, giriş sinyali kazancı birlikten ~15 katına (gerilim açısından) yükseldi.

Sonuç olarak, amplifikatör aşağıdaki özellikleri elde etti:
12 V besleme voltajında ve 4 ohm yükte maksimum güç - 3,2 W (Kg < %1'de);
1 W (4 Ohm) güçte doğrusal olmayan bozulma katsayısı < %0,5;
Giriş empedansı - 3 kOhm.

Çıkış şok bobini içinden geçen maksimum akıma göre seçilmelidir ~ Yukarı / 2 / Rn.
Bu durumda (15V'a kadar besleme voltajlarında), böyle bir sarma ürünü, ferrit halterlerde hazır olarak kolayca satın alınabilir veya - 2 numaralı (kırmızı renk) atomize demir karışımından yapılmış bir halka üzerine bağımsız olarak sarılabilir.
Düşük frekanslı ferrit halkalarda, bobin ancak içindeki gerekli hava boşluğunu kestikten sonra sarılabilir!
 
"B" sınıfı amplifikatörler çok ekonomiktir, ancak sinyale oldukça fazla doğrusal olmayan amplifikatör katarlar. En yaygın sınıf - "AB", adından da anlaşılacağı gibi, "A" ile "B" arasında bir şeydir. Çok fazla tüketmez ve oldukça iyi kalitede bir ses sinyali çalmanıza izin verir. Bununla birlikte, bu tür amplifikatörler, özellikle güç zaten on watt olduğunda, soğutma için yine de bir radyatöre ihtiyaç duyar. Bu nedenle "D" sınıfı amplifikatörler son zamanlarda çok popüler hale geldi. Yüksek verimliliğe (% 80-90) sahiptirler ve oldukça iyi bir ses kalitesi sağlarken birkaç on watt'lık bir güçte bile radyatör olmadan yapabilirler. Bu şemalardan biri aşağıda gösterilmiştir.
1534914935_shema.gif
Temeli son zamanlarda oldukça yaygın olan MP7720 yongasıdır, 20 watt'a kadar çıkış gücü sağlar. Besleme gerilimi geniş bir aralıktadır - 7 ila 24 volt. Voltaj ne kadar yüksek olursa, çıkışta o kadar fazla güç elde edebilirsiniz. Diyagramdaki D2, 6,2 voltluk bir zener diyottur, örneğin 1N4735A. D1 - En az 30 volt voltaj ve 1 amper akım için Schottky diyot. Uygun, örneğin 1N5819. L1, 10 µH'lik bir indüktördür, herhangi bir indüktör iş görecektir. C9 bir dekuplaj kondansatörüdür, hoparlöre seri bağlıdır ve çıkış sinyalinin sabit bileşenini keser. Bu nedenle montaj yanlış olsa bile amplifikatörün çıkışında sabit voltaj olmayacak ve hoparlör için endişelenemezsiniz. Durumundan mikro devrenin 4 numaralı pimi sorumludur - açık veya kapalıdır. Bu pimdeki voltaj sıfıra yakınsa, amplifikatör çalışmayacaktır. Bu nedenle devrede 4,7 voltluk bir voltaj için D3 zener diyot bulunur, örneğin 1N4732A kullanabilirsiniz. Tüm elektrolitik kapasitörler, besleme voltajının en az 1,5 katı için derecelendirilmelidir. Devrenin başka bir özelliği yoktur, doğru bir şekilde kurmanız yeterlidir
 
Geri
Yukarı