Basit 200W ses amplifikatörü

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
basit ve güçlü bir 200W rms amfinin şeması. Amplifikatöre yaklaşık olarak +/- 60 ila +/- 65 V güç verilir ve 8 Ohm'da 200 W rms sağlar.

ampli-audio-200w-simple-schema.jpg


Ultra basit 200W 8 Ohm amplifikatörün şeması

200W amplifikatörün çalışması
Bu, hareketsiz akım içermeyen bir B sınıfı amplifikatördür.

Amplifikatör giriş aşaması
Giriş aşaması, yalnızca diferansiyel aşamayı oluşturan T1'e dayanır. Ses sinyali, R1 / C1 yüksek geçiş filtresi aracılığıyla T1'in tabanına ulaşır. Bu filtre, T1'in tabanını yaklaşık -1,3 V'a polarize etmeyi mümkün kılar. Ses amplifikatörünün kazancını (kapalı döngüde) tanımlayan geri bildirim C2, R2 ve R3'ten oluşur ve T1'in vericisine ulaşır. T1, klasik bir diferansiyel çiftin rolünü oynar. Amplifikatörün bant genişliğindeki kazanç, 1 + R3 / R2 (ters çevirmeyen op-amp montajında kullanılan formül) ile tanımlanır ve 1 + 10000/330 = 31.3'e eşittir.

Gerilim yükseltici aşaması
Bu, amplifikatörün kilit noktasıdır. Voltaj amplifikasyonu, kollektörü dirençli bir düzeneğe R5 - R6'ya bağlı olan T2'ye ve bir akım kaynağı gibi davranan bir kondansatöre (C3) bağlıdır: T2 kollektöründen görülen dinamik empedans yüksektir. C3, basitliği için sıklıkla kullanılan bir montaj olan bir önyükleme kapasitördür. R7, güç aşamasının tabanlarını "kaydırmak" (önyargı) için yaklaşık 1.9V'luk bir voltajı tanımlar. Bu, geçiş distorsiyonunu sınırlar (ne T3 ve T4 ne de T5 ve T6 uçlarının olmadığı ölü bölge). C5 bu voltajı dengeler. 1,9 V seçimi, iki argüman arasında bir uzlaşmadır: bir yandan, çıkış aşamalarının (T3, T4, T5 ve T6) iletimine giriş sınırında olmak üzere mümkün olan en yüksek voltaj. Bu voltaj daha sonra 2,5 V'a kadar yükseltilebilir.Ancak, sıcaklık kayması eşik voltajını yaklaşık 100 ° C'de 0,45 V'a düşürür, bu da çıkış transistörlerinin iletimini 1'e tetikler, Yaklaşık 9 V. Bir bağlantının voltajı -2 mV / ° C düşer. R7 yerine, avantajlı olarak güç radyatörüne monte edilmiş bir transistörle değiştirilebilecek bir sıcaklık kontrolü kullanılabilir ("Vbe çarpma"). R7, aşırı basitlik avantajına sahiptir! R7 yerine, avantajlı olarak güç radyatörüne monte edilmiş bir transistör ile değiştirilebilecek bir sıcaklık kontrolü kullanılabilir ("Vbe çarpma"). R7, aşırı basitlik avantajına sahiptir! R7 yerine, avantajlı olarak güç radyatörüne monte edilmiş bir transistörle değiştirilebilecek bir sıcaklık kontrolü kullanılabilir ("Vbe çarpma"). R7, aşırı basitlik avantajına sahiptir!

R4 ile D1 ve D2 diyotları, T2'deki akımı sınırlamaya yarar. Çalışma sırasında, T2 ısınmalıdır (ancak ısınmamalıdır!).

Amp kararlılığı
Amplifikatörün kararsızlığından kaynaklanan yüksek frekans salınımlarını önlemek için C4 ve C6 (4,7 nF 250 V) ekliyoruz. C4 ve C6 faz marjını artırır (Miller etkisi), ancak, amplifikatörün dönüş oranını (voltaj dönüş hızı ) sınırlar. Dönüş hızı çok yavaştır, ancak güç ses takviyesi için tasarlanmış standart bir ses amplifikatörü için yeterlidir. T3 ve T5 transistörlerine mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidirler.

Amp çıkış transistörleri
T3, R8 ve T4 bir Darlington oluşturur. R8, T4'ün güvenilir şekilde engellenmesini sağlar. Aynı şekilde T5, R9 ve T6 için. Normalde bloke olan D3 ve D4 diyotları, amplifikatör doyduğunda (müziğin ses seviyesi çok yüksek!) Çıkışta aşırı gerilimleri önler. Aslında, bir hoparlörün reaktif (endüktif) bir empedansı vardır ve endüktif çıkış yükündeki akım sürekliliği nedeniyle amplifikatör doyduğunda diyotlar D3 ve D4 iletime girer. Güç transistörleri, daha iyi ısı dağılımı için doğrudan radyatöre monte edilmiştir (mika veya silikon yalıtımı yoktur). 2SC5200 ve 2SA1943 transistörleri Tcase = 25 ° C'de 15 A ve 150 W için verilmiştir. Bu nedenle iki radyatör biri -Vcc'de ve diğeri + Vcc'de, asla elektriksel olarak bağlanmamalıdır! + Vcc ve -Vcc yaklaşık olarak + 60V ve -60V'dir.

Bu montajda akım sınırlaması yoktur, bu nedenle T3 ila T5 transistörlerini yok etme cezası altında çıkışı toprağa (Speakon kablolarında olmayan bir durum) ASLA kısa devre yaptırmamaya dikkat edin.

Dinamik toprak Amplifikatörün -1,3 VDC'si
Amplifikatörü giriş voltajı olmadan statik modda düşünün. Giriş voltajı ile çıkış voltajı arasında bir voltaj kayması vardır. Bu kayma, R3'te akan akımdan (T1'i polarize eden) ve T1'in Vbe voltajından kaynaklanmaktadır. Toplamda, ofset yaklaşık 1,3 V değerindedir. Bu nedenle, P1, R10 ve C7'ye göre montaj tarafından telafi edilir. C7, negatif statik voltajı P1 potansiyometresi tarafından manuel olarak ayarlanan dinamik bir kütle oluşturur. Amplifikatörün biraz ısınmasına izin verdikten sonra, mümkün olduğunca sıfıra yakın bir çıkış voltajı elde etmek için potansiyometreyi çevirin.
 
Geri
Yukarı