Ayarlanabilir güç kaynağı devresi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
78744a.jpg
Kırmızı - akım ayarı ve stabilizasyon
ünitesi Mor - geçerli stabilizasyon moduna geçmek için gösterge ünitesi
Mavi - referans voltaj kaynağı.
Ayrı olarak:
1. Bir giriş diyot köprüsü ve bir filtreleme kapasitörü
2. VT1 ve VT2 transistörleri üzerindeki bir güç düzenleme düğümü.
3. VT3 transistöründe koruma, işlemsel kuvvetlendiricilerin gücü normal olana kadar çıktının kapatılması
4. Fan güç kaynağı sabitleyici 7824 yongasına monte edilmiştir
5. R16, R19, C6, C7, VD3, VD4, VD5, ameliyathane negatif terminali yükselteçler. Bu düğümün varlığı nedeniyle, güç kaynağı birimi sadece doğru akımdan çalışmayacaktır, ihtiyaç duyulan transformatörün AC girişidir.
6. C9 çıkış kondansatörü, VD9, çıkış koruyucu diyot. İlk önce devre tasarımının avantajlarını ve dezavantajlarını yazacağım. Artıları - Fanı çalıştıracak bir dengeleyiciye sahip olduğum için mutluyum, ancak 24 voltluk bir fana ihtiyacınız var. Negatif kutuplu bir güç kaynağının varlığından çok memnun, PSU'nun sıfıra yakın akımlar ve gerilimlerdeki çalışmasını büyük ölçüde artırır. Negatif kutup kaynağının mevcudiyeti göz önüne alındığında, devreye koruma sağlanır, bu gerilim mevcut olana kadar, güç kaynağı biriminin çıkışı kapatılır.
c4eb30.jpg
Devamı linkte yer almaktadır.

https://cloud.mail.ru/public/Fzbz/a1Ah6Av9Y

http://www.mediafire.com/file/68s7nx5zjjfepjb/ayarlıgüçkaynağıdervesi.zip
 
Bir kez işte, bir Sovyet güç kaynağına sahiptim, B5-47, çok yüksek sesle ve iğrenç bir şekilde gıcırdıyor, kendini ısıtıyor, periyodik olarak duman çıkıyordu. Bu nedenle, bu cihazı 5 dakikadan daha uzun bir süre kullanmak, dayanılmaz ahlaki çekiciliğe neden oldu. Belli ki arızalıydı. Bir otopsi, onu derhal atmanın ve unutmanın daha iyi olduğunu gösterdi. Ek olarak, kullanıcı arayüzünü hiç beğenmedim, kullanılabilirlik de arzulanan çok şey bıraktı. Normal bir BP ömrünün sıkıcı olmadığı açıkça görülüyor ki, elimde olandan hızlı bir şekilde BP yapmaya karar verdim. Sonuç olarak, bu tasarımın çeşitli nedenlerden dolayı üretimi 2 yıl kadar gecikmiştir. Aslında işte sonuç:




Gereksinimler aşağıdaki gibidir: 5 A'ya kadar ayarlanabilir akım sınırlamalı 30 V'a kadar ayarlanabilir çıkış voltajı. Elbette, dijital ekran olmalıdır. Tasarım MASTECH HY3005D ve benzerlerine benzemelidir. Tek şey - ilk cihazın güncel gösterilmesi hoşuma gitmedi. Peki, bu yanlış - voltaj her zaman birincildir, bu nedenle ilk cihaz tam olarak voltaj göstermelidir. Başlangıçta, K142EN2A lineer dengeleyicisine dayanan bir devre tasarladı, ancak nihayetinde bu fikri bıraktı - güç transistörünü düzenleyen düşük verim çok sıcaktı, hatta transformatörün ikincil tarafında bir anahtar olduğunu dikkate alarak çok sıcaktı. Ve genel olarak, her şey çarpıkça çalıştı. Kesmek zorunda kaldım.

55229230.jpg




Programın ikinci versiyonu, birçok bilgisayar güç kaynağında birçok varyasyonda bulunan efsanevi PWM kontrolörü TL494'e dayanarak geliştirilmiştir. Bu sefer her şey yolunda gitti.

Tasarım hakkında kısaca:

Konsept Daha önce de söylediğim gibi - cihaz, çoğu benden 5 metre yarıçapında olan yedek parçalardan monte edildi. Gerileme trafosu masanın altında bulundu, markayı bilmiyorum, rengi siyah. Sekonderdeki sekonder voltaj yaklaşık 40 V'tur. D1 - 494 TL, VD1 Schottky diyottur ve hatalı bir bilgisayar güç kaynağından atılan toroidal bir L1 boğazı: Schottky diyot redresör devresinde kullanılır, radyatöre bir puls transformatörünün yanına yerleştirilir, toroidal boğucu yanına yerleştirilir.






LM358 çok iyi ve yaygın bir işlemdir. Neredeyse her köşede satılıyor. Satın almak için tavsiye edilir.
Şönt R12 - bazı eski iletişim ekipmanlarından alınmıştır: 3 kalın kavisli telden oluşmaktadır.

Rezistörler R9, R10, çıkış gerilimini (kabaca, doğru) düzenlemek için kullanılır. Dirençler R3, R4 akım sınırlamasını kontrol etmek için kullanılır (kabaca, doğru).
BP düzelticisini R15 ayarlarken, LED alarm sisteminin anahtarlama eşiği ayarlanır. Entegre stabilizatör 7805'te hala yaklaşık 40 V'luk bir giriş voltajı olan problemler vardı, çok fazla parlamaya başladı - çıkış voltajını emdi, yangın söndürme rezistörü R13'ü 1 W girişine ayarlayarak problemi çözdü.

Davanın kendisi eski bir otomatik kayıt cihazından alınmıştır. Düzen şu şekilde ortaya çıktı - kasanın ortasında, oraya yerli gibi giden bir güç transformatörü kuruldu, görünüşe göre bunlar birbirleri için yapılmışlardı. PSU'nun önünde bir elektronik kontrol devresi, kontroller ve alarmlar bulunur. Kasanın arkasında tüm güç elektroniği var. Böylece, trafo güç kaynağını 2 kısma ayırır - düşük akım ve güç.



Ön kapağı açık halde kasanın önü. Çin'den gelen dijital ölçüm cihazları fabrikada üretilmektedir. Elektronik kontrol devresi 2 panodan oluşur: voltaj regülatörü panosu - bantlı TL494 ve alarm panosu - D3, D4 mikro devrelerini içerir. Neden tek bir tahta üzerinde yapılmadı? Alarmı regülatörden biraz sonra yaptım ve ayrı ayrı “akla” getirdim. Orada da kendi sorunları vardı. Davanın arkası. Yaygın radyatör, bir KBPC 3510 diyot köprüsü, bir KT827A güç transistörü, bir L1 bobini ve bir R12 şöntü ile donatılmıştır. Her şey içten 12 cm'lik bir fan tarafından üflenir. Kasanın arkasında ayrıca, C1, C4 kapasitörlerini ve fan ve dijital ölçüm cihazlarının çalışması için küçük bir yardımcı anahtarlama güç kaynağını düzleyen sigortalar da var.







Tabii ki, telaşsız değil markalı bir güç kaynağı ünitesi satın almak mümkün olacaktır. Bir ev için öyle yapardım. Ancak işte başka bir hikaye daha var - her sene sipariş vermeme rağmen zor bir Rus gerçekliği olsa da ipliği kesmek zor. Birisi tasarımı tekrarlamayı düşünüyorsa, burada yüksek çözünürlüklü bir şematik diyagramı ve baskılı devre kartlarının çizimlerini Sprint Layout formatında çizdi.

 

Eklentiler

Geri
Yukarı