Akü şarj cihazı

TL494 için araç akü şarj cihazı

Başka bir şarj cihazı, şarjın sonunda kapanmasını sağlamak için aküde elde edilen voltajı izlemek için bir düğüme sahip bir anahtar akım dengeleyicisinin devresine göre monte edilir. Anahtar transistörü kontrol etmek için yaygın bir özel mikro devre TL494 (KIA491, K1114UE4) kullanılır. Cihaz, şarj akımının 1 ... 6 A (10A maks) içinde düzenlenmesini ve 2 ... 20 V'luk bir çıkış voltajı sağlar.
1252236788_charge_4.gif
Anahtar transistör VT1, diyot VD5 ve mika contalar aracılığıyla güç diyotları VD1 - VD4, 200 ... 400 cm2 alana sahip ortak bir radyatöre monte edilmelidir. Devredeki en önemli eleman L1 bobinidir. Devrenin verimliliği, üretiminin kalitesine bağlıdır. Çekirdek olarak, 3USCT veya benzeri TV'ler için bir güç kaynağı ünitesinden bir darbe transformatörü kullanabilirsiniz. Yüksek akımlarda doygunluğu önlemek için manyetik devrenin yaklaşık 0,5 ... 1,5 mm boşluğa sahip olması çok önemlidir. Dönüş sayısı, belirli manyetik devreye bağlıdır ve PEV-2 2.0 mm telin 15 ... 100 dönüşü içinde olabilir. Dönüş sayısı fazlaysa devre nominal yükte çalışırken düşük bir ıslık sesi duyulacaktır. Kural olarak, ıslık sesi yalnızca orta akımlarda oluşur, ve büyük bir yük ile, çekirdeğin manyetizasyonu ve düdük durması nedeniyle bobinin endüktansı azalır. Düşük akımlarda ıslık sesi durursa ve yük akımında daha fazla artış ile çıkış transistörü keskin bir şekilde ısınmaya başlarsa, manyetik devre çekirdeğinin alanı seçilen üretim frekansında çalışmak için yetersizdir - gerekli bir direnç R4 veya C3 kapasitör seçerek veya daha büyük boyutta bir bobin takarak mikro devrenin çalışma frekansını artırın. Devrede pnp yapısının bir güç transistörünün olmaması durumunda, şekilde gösterildiği gibi npn yapısının güç transistörlerini kullanabilirsiniz. bu, manyetik devrenin çekirdek alanının seçilen üretim frekansında çalışmak için yetersiz olduğu anlamına gelir - bir direnç R4 veya C3 kapasitör seçerek veya daha büyük bir bobin takarak mikro devrenin çalışma frekansını artırmak gerekir boy. Devrede pnp yapısının bir güç transistörünün olmaması durumunda, şekilde gösterildiği gibi npn yapısının güç transistörlerini kullanabilirsiniz. bu, manyetik devrenin çekirdek alanının seçilen üretim frekansında çalışmak için yetersiz olduğu anlamına gelir - bir direnç R4 veya C3 kapasitör seçerek veya daha büyük bir bobin takarak mikro devrenin çalışma frekansını artırmak gerekir boy. Devrede pnp yapısının bir güç transistörünün olmaması durumunda, şekilde gösterildiği gibi npn yapısının güç transistörlerini kullanabilirsiniz.
1252236908_ch4_1.gif
Bobin L1'in önünde bir diyot VD5 olarak, en az 10A akım ve 50V voltaj için tasarlanmış Schottky bariyerli mevcut diyotların kullanılması tavsiye edilir, aşırı durumlarda orta frekanslı diyotlar KD213 kullanabilirsiniz. , KD2997 veya benzeri ithal olanlar. Doğrultucu için, 10A'lık bir akım için herhangi bir güçlü diyotu veya bir diyot köprüsünü, örneğin KBPC3506, MP3508 veya benzerini kullanabilirsiniz. Devredeki şönt direncinin gerekli olana ayarlanması arzu edilir. Çıkış akımının ayar aralığı, mikro devrenin çıkış devresi 15'teki dirençlerin dirençlerinin oranına bağlıdır. Şemaya göre değişken akım ayar direnci kaydırıcısının alt konumunda, mikro devrenin pim 15'indeki voltaj, maksimum akım içinden geçtiğinde şant üzerindeki voltajla çakışmalıdır. Değişken akım ayar direnci R3, herhangi bir nominal dirençle ayarlanabilir,
R9 çıkış voltajını ayarlamak için değişken direnç ayrıca 2 ... 100 kOhm'luk geniş bir nominal direnç aralığına sahip olabilir. Direnç R10'un direnci seçilerek çıkış voltajının üst sınırı ayarlanır. Alt sınır, R6 ve R7 dirençlerinin direnç oranı ile belirlenir, ancak 1 V'tan daha az ayarlanması istenmez.

Mikro devre, 45 x 40 mm'lik küçük bir baskılı devre kartına kurulur, devre elemanlarının geri kalanı cihazın tabanına ve bir radyatöre monte edilir.
1252236955_charge4_2.gif
Baskılı devre kartını bağlamak için bağlantı şeması aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.
1252237004_charge4_1.gif
Devre, geri sarılmış bir TC180 güç transformatörü kullandı, ancak gerekli çıkış voltajlarının ve akımın değerine bağlı olarak, transformatörün gücü değiştirilebilir. 15 V'luk bir çıkış gerilimi ve 6A'lık bir akım yeterliyse, 100 W'lık bir güç trafosu yeterlidir. Radyatör alanı da 100 .. 200 cm2'ye düşürülebilir. Cihaz, ayarlanabilir çıkış akımı sınırlaması ile laboratuvar güç kaynağı olarak kullanılabilir. Servis verilebilir elemanlarla devre hemen çalışmaya başlar ve sadece ayar gerektirir.
pecatka.png
 
Son düzenleme:
ARAÇ AKÜLERİ İÇİN ŞARJ CİHAZLARI
1670658674322.png
çapı en az 40 mm olan halka ferrit veya alsifer manyetik çekirdekler kullanabilirsiniz​
 
Geri
Yukarı