AŞIRI GERİLİM KORUMASI

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bildiğiniz gibi, basit bir sigorta çok fazla akımın akışına karşı korur, ancak devreyi aşırı gerilimden nasıl koruyabilirsiniz (akımdaki artışla ilişkili değildir)? Yıldırım çarpmalarından 110 V'luk bir cihazı açmaya veya 220 V'luk bir prize veya elektrikli giysilerden statik elektriğe kadar birçok potansiyel tehdit vardır. Zener diyot koruması Düşük voltaj devrelerinde, özel transil zener diyotları (Transil) genellikle iyileştirilmiş bir güç parametresi ile kurulur. Prototiplerle aynı şekilde çalışırlar: Ayarlanan voltaj aşıldığında çalışmaya başlarlar. Elektronik ekipmandaki sinyal girişlerinde sıklıkla bulunabilirler, çünkü ek olarak küçük bir kapasite ile karakterize edilirler (iletim yoluna müdahale etmeyeceklerdir) ve birkaç parçadan oluşan yapılarda kolayca birleştirilebilirler.
1620683092378.png
Geçişleri tek taraflı ve iki taraflıdır. Birincisi, bir zener diyot olarak işlev görürken, ikincisi, biri diğerine yönlendirilmiş, seri olarak bağlanmış iki özdeş zener diyotu olarak anlaşılabilir. Sonuç olarak, voltaj, polaritesinden bağımsız olarak aynı değerle sınırlandırılır. Çift yönlü geçişler genellikle AC voltajının mevcut olduğu ağ cihazlarında bulunur. Bu koruyucu elemanlar çoğunlukla kırılmayacak, yani geçici fazla enerjiyi dağıtacak ve dinlenme durumuna dönecek şekilde kullanılır.
1620683120903.png
Transil, daha yüksek anlık güçleri kaldırabilir ve küçük bir pakette büyük bir zener diyot gibidir. Transil, ST ürünleri için ayrılmış bir isimdir, diğer bir isim TVS diyottur (Geçici Gerilim Bastırma Diyotu).
 
Varistör koruması Şebeke ile çalışan devrelerde sıklıkla bulunan bir başka unsur da varistördür. Aslında, direnci uygulanan gerilime bağlı olan bir dirençtir. Düşükse, üretici tarafından belirlenen eşiğin altında ise, varistörün direnci çok büyüktür ve içinden çok az akım geçer. Ancak voltaj çok yükselirse, varistörün direnci hemen düşer. Genellikle sigortalarla birleştirilirler, çünkü varistörün direncindeki bir azalma tüketilen akımda bir dalgalanmaya neden olur ve burada sigorta basitçe patlar ve çok yüksek bir voltajın kaynağını keser.
1620683174032.png
Varistörün kendisi de ancak böyle bir eylemden sonra değiştirilmeye adaydır, çünkü bir an için üzerinde devasa bir güç salınır. Bununla birlikte, bu, bir bilgisayar veya UPS gibi değerli bir cihazın tamamında meydana gelebilecek olası hasara kıyasla daha az kötüdür. Bazen çok fazla güç kaybının dağılmasını önlemek için varistör bir termal koruyucuya bağlanır.

Prensip olarak, bir varistör, bir zener diyotla hemen hemen aynı şekilde çalışır, ancak daha düşük bir karakteristiğe sahiptir. Avantajı, bir TVS diyotundan daha yüksek enerjileri kaldırabilmesidir.

Varistör tek kullanımlık bir eleman değildir, enerji çok yüksek değilse birden fazla darbeye dayanabilir. Enerji çok yüksekse TVS diyotu da zarar görür. Aşırı gerilim enerjisi TVS diyotunun veya zener diyodunun kapasitesini aşarsa, kısa devre nedeniyle eleman arızalanacaktır, bu da kısa devre elemanı cihazın aşırı gerilim korumasını da kapattığı için büyük bir avantajdır. Daha da yüksek enerjilerde, eleman kırılırsa başarısız olabilir, o zaman tabii ki korunan cihaz da zarar görür.
1620683250703.png

Bir TVS diyotunun aksine, bir varistör, emilen her aşırı gerilimden sonra yıpranıyor gibi görünüyor, bu nedenle, iletmeye başladığı voltaj biraz azalır. Ağ devresindeki bu kadar yorgun bir varistör zaten 220 V'ta çalışmaya başladığında, çok fazla enerji açığa çıkar ve varistör yanar. Çok yüksek yanma sıcaklığına sahip büyük bir eleman, termal korumanın eklendiği cihaza zarar verebilir. Genellikle bu, lehim eridiğinde yay tarafından kırılan lehim bağlantısının basit bir korumasıdır.
 
Geri
Yukarı