50W/4R Amplifikatör devresi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
1719321514797.png

Amplifikatörün montajı​

Montaja en küçük bileşenlerden en büyüğüne doğru başlamak iyi bir fikirdir. İstenilen uzunlukta şekillendirdiğimiz kazaklarla başlıyoruz. Jumper'ları taktıktan sonra dirençlere, diyotlara ve kapasitörlere geçiyoruz. Son olarak transistörleri yerleştiriyoruz. Bileşenlerin flux içeren kurşun lehim ile lehimlenmesi uygundur. Avrupa direktifine göre elektrik mühendisliğinde kurşun kullanımı yasaklanmış olsa da ne yazık ki kurşun lehimle çalışmak daha kolaydır ve aynı zamanda daha uzun bir dayanıklılığa ve stabiliteye sahiptir. Bakırın laminattan soyulmaması için lehim pedlerini aşırı ısıtmamaya çalışıyoruz. Doğru teknikle lehim yüzeye güzel bir şekilde yayılacak ve aynı zamanda bileşenin çıkışından da taşacaktır. Mikro havya ile lehimleme yapmanızı öneririz ancak dikkatli olursanız klasik transformatör havya ile de lehim yapabilirsiniz. Transistörler T6-T10, yalıtım rondelaları, burçlar ve vidalar kullanılarak soğutma AL açısına monte edilir. Transistörleri soğutucuya monte etmeden önce, ana soğutucuya takılacak köşenin kenarını delmeniz gerekir. T9 ve T10 transistörlerinin altındaki mika pedler silikon beyaz macunla yağlanmalıdır. Vida başının altına bir naylon yalıtım rondelası yerleştirilmelidir, çünkü T11 ila T14 transistörlerinin kasası orta terminale iletken olarak bağlanmıştır. T6-T10 transistörleri PCB'ye ancak Al açısına uygun şekilde sabitlendikten sonra lehimlenir. Özellikle T6, T7 ve T8 kasalarının çatlamaması için transistörlerin dikkatlice sıkılması gerekir. Amplifikatör için uygun bir transformatör, yüksüz durumda 2x22V voltajdır. Bir kanal için transformatörün gücü kabaca 80VA olmalıdır. Kanal başına 2×4.7mF/35V filtreleme kapasitesi yeterli olacaktır. Stereo versiyon için 2x10mF/35V. Giriş sinyali klasik olarak amplifikatörün giriş konektörüne beslenir, IN terminaline canlı bir sinyal gider ve bu kablonun ekranı GND terminaline bağlanır.

Amplifikatörün yeniden canlandırılması​

Tüm bileşenlerin dikkatli bir şekilde monte edilmesi ve lehimlenmesinden sonra amplifikatör tertibatını optik olarak tekrar kontrol edeceğiz. Her şey kabul ederse, amplifikatörü doğru polaritede maksimum +/-33V voltajla güç kaynağına bağlarız. Sigortalar yerine 10-100R/2W min koruyucu dirençleri dahil edeceğiz. Düzelticiyi minimum dirence çevirin. Uç transistörlerden geçen minimum akım bu şekilde ayarlanır. Güç kaynağını açıyoruz. SMD muhafazasında bulunan ve bağlantıların yanından lehimlenen LED D7 yanar.

Sigortalar topraklanmadığından amplifikatöre koruyucu dirençler üzerinden güç verilir. Bu dirençlerin önemi esas olarak yanlış yerleştirme durumunda pahalı yarı iletkenlerden tasarruf etmektir. Bu dirençler amplifikatöre giden akımı yaklaşık 100 mA ile sınırlar. Daha sonra amplifikatörün çıkışındaki DC voltajını ölçeceğiz. Amplifikatör düzgünse voltaj 20mV tolerans dahilinde, genellikle 5mV civarında olacaktır. Eğer sorun yoksa yavaş yavaş hareketsiz akım ekleyebiliriz. Bu, sigortalar yerine dahil edilen koruyucu dirençlerin kaybındaki artışla yansıtılacaktır. Bu kaybı tek bir dirençte ölçmek yeterlidir. Giriş simetrik olmalıdır.

Güç kaynağını kapatıyoruz ve bir branşa sigorta, diğerine ampermetre takıyoruz. Güç kaynağını açıyoruz ve hareketsiz akım değerini yakl. 40 – 60mA (giriş amplifikatörüyle birlikte voltaj amplifikatörünün kendi tüketimi yaklaşık 15mA'dir). Daha sonra amplifikatörü kapatıyoruz ve ampermetreyi bir sigortayla değiştiriyoruz. Amplifikatörün her iki güç kaynağı dalında da hızlı F3.15A sigortalarla sabitlenmesi gerekir. Çıkışa bir hoparlör ve girişe bir ses sinyali bağlarız. Amplifikatörü açıyoruz ve "ısınmaya" başlıyoruz. Isındıktan sonra kapatıp hareketsiz akımı tekrar kontrol ediyoruz, ayarlanan değerden yüksek olmamalı veya gerekirse düzeltme yapmalıyız.

Amplifikatör çalışmak istemiyorsa ve hareketsiz akım ayarlanamıyorsa veya çıkışta DC voltajı varsa, ayrı ayrı çalışma noktaları ölçülmelidir. Ancak bu biraz daha uzun olduğundan her şeyin nasıl ve nelerden etkilendiğini belirtmeyeceğiz. Amplifikatörün sigortalı bir kaynağa bağlandığında ölçülmesi gereken gerilimleri listeleyeceğiz. Bununla birlikte, tüm yönergeleri takip ederek, doğru şekilde takarak ve PCB montajını ve lehimlemeyi dikkatlice kontrol ederek amplifikatörün ilk eklentide çalışması gerekir.

+/-30V beslemeli sigortalara bağlı amplifikatör için değerler şu şekildedir: R8 0,66V, R9 1,18V, direnç R10 65mV, R11 1,18V.
Ayarlama ve ölçüm, ana soğutucu olmadan, ancak kısa sürede yapılabilir! Toplam 60mA akım ile bir transistörden geçen akım yaklaşık 35-40mA'dır. +/-30V besleme voltajında son transistörlerdeki güç kaybı yaklaşık 2,4W'tır.

Amplifikatör soğutma​

Açı yeterli olmadığından amplifikatörün ana soğutucusu alüminyum köşe üzerine yerleştirilmelidir. Amplifikatör, amplifikatörlerin verimliliğinin %55-65 civarında olduğu AB sınıfında çalışır. Bu aynı zamanda amplifikatörde önemli bir güç kaybına neden olur. Maksimum verimliliğin %65 olduğunu düşünürsek, ısıya dönüştürülen güç amplifikatörün toplam güç girişinin %35'i olur. 50W gücündeki bir amplifikatör, ısı şeklinde yaklaşık 18W ısı kaybı yayar. Soğutucunun bu kayıplara göre boyutlandırılması gerekmektedir.
Alüminyum soğutma profilleri kataloğunda genellikle soğutucunun termal direnci belirtilir. Bu verilerden soğutucunun uygun olup olmayacağını tahmin edebiliriz veya tam boyutunu hesaplamak için Soğutucunun boyutunun hesaplanması makalesinden de yararlanabilirsiniz . Transistör kasasının yani yalıtım yastığının ısıl direncini dikkate almazsak yaklaşık hesaplama şu şekilde olacaktır:
25°C ortam sıcaklığını ele alalım. Yarı iletken bağlantının maksimum çalışma sıcaklığı 150°C'dir, bu da yaklaşık olarak transistör kasasındaki 90-100°C sıcaklığa karşılık gelir. Yarı iletkenlerin termal yorgunluğu da dikkate alındığında maksimum sıcaklığın daha düşük ayarlanması tavsiye edilir. Bu nedenle maksimum soğutucu sıcaklığı olarak 80°C'yi dikkate alacağız. Yani soğutucunun ısıl düşüşü 80-25°C yani 55°C olacaktır. Bu sıcaklık, soğutucunun maksimum 18W güç kaybında ne kadar °C ısınabileceğini gösterir. Soğutucunun sahip olması gereken termal direnç, direnci kolayca hesaplayabilmemiz için 55/18, yani yaklaşık 3,1°C/W veya. 3,1 K/W. Yine daha düşük termal dirence sahip bir soğutucu seçiyoruz, bu durumda 2,5-3°C/W veya 2,5-3K/W. Aktif soğutmada, tüm soğutma sisteminin verimliliğine bağlı olarak yaklaşık 2-2,5 kat daha yüksek bir termal dirence izin verilir.
1719321266887.png

Blok diyagramı:​

1719321291651.png

Teknik parametreler:


Güç gerilimi: maks. +/- 33V
Çıkış gücü:maksimum 70W/4R; nominal 50W/4R
Frekans tepkisi: 10 – 98.000Hz/-3dB
Harmonik bozulma:70W/1kHz'de %0,066; 70W/10kHz'de %0,057
Intermodülasyon Bozulması:65W/80+7kHz'de %0,24
Giriş Hassasiyeti:yaklaşık 450mV
Akım koruması:2x3.15A hızlı sigorta
Akış hızı:SR 12V/ABD
Min. yük empedansı:4R
PCB boyutları:72x56mm
 

Eklentiler

  • 1719321196135.png
    1719321196135.png
    423,2 KB · Görüntüleme: 27
Geri
Yukarı