Kritik bileşenler
T1 transistörü (MPSA18) bu devre için kesinlikle hayati önem taşır. Genellikle bazı parçaları değiştirmede önemli bir özgürlük sağlayan cihazlar tasarlarım, ancak bu tasarım için kesinlikle MPSA18'i kullanmalısınız. İşte 3V DC girişinde T1 yerine çeşitli transistörlerin kullanıldığı bir çıkış karşılaştırma listesi:
T1: MPSA18 – 3V girişi zener diyotlar tarafından seçilen maksimum 384V verir, açıkça trafo birkaç on volt daha fazla verir
T1: 2n5551 – 3V yalnızca 152V verir, regülatör bölümü bile ateşlemez
T1: 2n4401 – 3V 328V verir, güzel, ancak yeterli değil
T1: 2n2222 – 3V 284V verir, yine çok düşük
T1: BC548 – 3V yalnızca 220V verir
Gördüğünüz gibi MPSA18 büyük bir fark yaratır MPSA18 ile devre 1,5 V'ta bile salınım yapacak ve 236 V çıkış verecek!
Seri olarak bağlanan Zener diyotları çıkış voltajını kontrol edecektir. Benim kartlarım için 3x 120 V Zener + 2x16 V kullandım ve aralarında küçük bir voltaj düşüşü olduğunu düşünürsek 384 V çıkış aldım. İhtiyacınız olan herhangi bir yapılandırmayı kullanabilirsiniz. Daha yüksek voltajlara ihtiyacınız olması durumunda doğrultucu diyotları bir çarpan bloğu ile değiştirebilir veya giriş voltajını artırabilirsiniz. Bunun çalışma şekli, çıkış voltajı kümülatif zener eşiğinden büyük olduğunda, diyotların T1'i bloke edecek T2 transistörünü açması ve salınımı durdurması ve böylece voltajın düşmesidir. Çıkış filtre kapasitörleri C3 ve C6 ile birleştirilen bu geri bildirim mekanizması, Zener diyotlarının izin verdiği değere ayarlanmış sabit bir çıkış voltajına sahip olmamızı sağlayacaktır.
R1 direnci, çıkış maksimum akımını ve ayrıca tüketilen akımı kontrol eder. Değer ne kadar düşükse, T1 ve trafo üzerinden o kadar fazla akım akacaktır. Daha yüksek akım ısınmaya neden olacaktır, bu nedenle bunu dikkatli bir şekilde ve yalnızca gerektiğinde değiştirin.
Voltajı seçme
Yukarıda sunulduğu gibi, Zener diyotlarını değiştirmek çıkış voltajını etkileyecektir. 400 V çıkış için seri olarak bağlanmış 4x 100 V zener kullanabilirsiniz (diyagramda D5, D6, D7, D8). Devrem için 3x120 V + 2x16 V kullandım ve Rus Geiger tüplerini çalıştırmak için mükemmel olan 384 V'luk bir çıkış elde ettim.