25.5.10 (Kompoze)

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
25.5.10-big.jpg

25.5.10 Kompoze Gübre Ürün İçeriği
  • %25 Azot (N)
  • %21 Amonyum Azotu (NH4-N)
  • %5 Fosfor (P2O5)
  • %10 Potasyum (K2O)

Bu gübrenin bünyesinde % 25 oranında bitki tarafından alınabilir azot (N), % 5 oranında fosfor (P2O5) ve % 10 oranında potasyum (K2O) bulunur. Granül yapıya sahip olan 25.5.10 kompoze gübresi elle ve gübreleme ekipmanı ile uygulamaya uygundur.

25.5.10 kompoze gübresi diğer kompoze gübreler gibi çay bahçesinde ilkbaharda yeni sürgün faaliyeti başlamadan önce, diğer bitkilerde fide dikim veya tohum ekim öncesi uygulanmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Uygulama miktarı toprak analizlerine göre belirlenmelidir.

Çay üretim alanlarının çok eğimli ve aşırı yağışlı bölge olması nedeniyle 25.5.10 kompoze gübresi imkan ölçüsünde toprağa karıştırılmalıdır. Çay bitkisi yaprağının kalitesi gübreleme ile doğrudan ilişkilidir. Çay yaprağı ile topraktan kaldırılan azot miktarı fosfora göre 4-5 kat daha fazla, potasyuma göre ise 2-3 kat daha fazladır. Bu nedenle 25.5.10 kompoze gübresi son araştırmalara göre en uygun gübredir. Önemli olan az rutubet çeken, tozlanmayan granül gübre olmasıdır.

Hemen hemen her toprakta kullanılabilen bir gübredir. Azot oranı fosfor ve potasyuma oranla fazladır. Uygun dal ve kardeşlenme meydana getirerek, dış etkilere karşı bitkiyi dayanıklı hale getirir.

Özellikle çay ve patates bitkisi için ideal olmakla birlikte toprak ve bitki isteğine bağlı olarak hububat, sebze ve diğer bitkilerde de kullanılır. Özellikle yeşil alan ve çim sahaların oluşturulmasında da vazgeçilmez bir üründür.
 
15.15.15 Kompoze Gübre Ürün İçeriği
  • %15 Azot (N)
  • %15 Fosfor (P2O5)
  • %15 Potasyum (K2O)
  • %10 Kükürt (S)


Bileşiminde %15 azot (N), %15 fosfor (P2O5) ve %15 potasyumu (K2O) eşit oranda içeren kompoze gübre çeşididir. Dengeli gübreleme yapmak için ideal bir ürün olan 15.15.15 gübresi mahsulde verime etki etmektedir.

15.15.15 gübresinde azot, fosfor ve potasyum dışında %10 oranında da kükürt bulunmaktadır. Kükürt SO4 formunda olup bitkiler tarafından doğrudan alınabilir formdadır. Bu gübrenin, potasyum açısından fakir olan topraklarda kullanılması tavsiye edilir.

İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde; don ve soğuklara dayanıklılık artar, hastalık ve zararlılara karşı bitki direnci yükselir. Meyve de; şeker / asit oranı dengelenir, raf ömrü uzar, meyve rengi iyileşir. Meyveler aynı zamanda olgunlaşıp, hasat süresi kısalır.

15.15.15 gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise su yürümeden önce yani tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
 
15.15.15 + ZN Süper Kompoze Gübre Ürün İçeriği
  • %15 Azot (N)
  • %15 Fosfor (P2O5)
  • %15 Potasyum (K2O)
  • %9 Kükürt (S)
  • %1 Çinko (ZN)


Bileşiminde %15 azot (N), %15 fosfor (P2O5) ve %15 potasyumu (K2O) eşit oranda içeren kompoze gübrede ayrıca %1 oranında çinko (ZN) bulunmaktadır. Dengeli gübreleme yapmak için ideal bir ürün olan 15.15.15 + ZN gübresi mahsulde verime etki etmektedir.

Asıl faydası ise kalite üzerine olmaktadır. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde özellikle üründe kalite artar. Gübre bileşimine ilave edilen çinko, çimlenme hızlı kök oluşumu ve büyüme üzerine etkilidir.

15.15.15 + ZN gübresinde azot, fosfor ve potasyum dışında %9 oranında da kükürt bulunmaktadır. Kükürt SO4 formunda olup bitkiler tarafından doğrudan alınabilir.

İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde; don ve soğuklara dayanıklılık artar, hastalık ve zararlılara karşı bitki direnci yükselir. Meyve de; şeker / asit oranı dengelenir, raf ömrü uzar, meyve rengi iyileşir. Meyveler aynı zamanda olgunlaşıp, hasat süresi kısalır.

15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
 
20.20.0 Kompoze Gübre Ürün İçeriği
  • %20 Azot (N)
  • %20 Amonyum Azotu (NH4-N)
  • %20 Fosfor (P2O5)


Bileşiminde %20 azot (N) ve %20 fosforu (P2O5) eşit oranda içeren bir gübre çeşidi olup; ülkemizde iki besin içeren kompoze gübreler içinde en çok kullanılan gübre çeşididir.

İçerdiği azotun tamamı ve fosforun tamamına yakını suda çözündüğü için bitkiler tarafından kolaylıkla alınır. Bünyesindeki azot; amonyum ve üre formunda olduğu için, yağış veya sulamayla topraktan kolay kolay yıkanmaz.

Ayrıca 20.20.0 kompoze gübrede azot kaynağı olan amonyum sülfattan dolayı kükürt de bulunmakta olup, bu gübre ile bitkilerin kükürt ihtiyacı da karşılanabilmektedir.

20.20.0 gübresi potasyum bakımından zengin ancak fosfor ve azot bakımından fakir, her cins toprakta rahatlıkla kullanılabilir. Ekim sırasında tohumun 5 ile 8 cm altına gelecek şekilde banda uygulanması en iyi kullanım şeklidir.

Başta hububat olmak üzere ayçiçeği, pamuk ve çeltik tarımında kullanımı uygundur.
 
20.20.0 + ZN Süper Kompoze Gübre Ürün İçeriği
  • %20 Azot (N)
  • %17 Amonyum Azotu (NH4-N)
  • %3 Üre Azotu (NH2-N)
  • %20 Fosfor (P2O5)
  • %1 Çinko (ZN)


Bileşiminde; %20 azot (N), %20 fosfor (P2O5) ve %1 çinko içeren kompoze gübre çeşididir. Azotun tamamı, fosforun tamamına yakını suda tamamen çözündüğü için bitkiler tarafından kolaylıkla alınır.

Bünyesindeki azot; amonyum ve üre formunda olduğu için, yağış veya sulamayla topraktan kolay kolay yıkanmaz.

Ayrıca 20.20.0 ZN kompoze gübrede azot kaynağı olan amonyum sülfattan dolayı kükürt de bulunmakta olup, bu gübre ile bitkilerin kükürt ihtiyacı da karşılanabilmektedir.

20.20.0 ZN gübresi potasyum bakımından zengin ancak fosfor ve azot bakımından fakir, her cins toprakta rahatlıkla kullanılabilir. Ekim sırasında tohumun 5 ile 8 cm altına gelecek şekilde banda uygulanması en iyi kullanım şeklidir.

Başta hububat olmak üzere ayçiçeği, pamuk ve çeltik tarımında kullanımı uygundur.
 
DAP (18.46.0) Gübre Ürün İçeriği
  • %18 Azot (N)
  • %18 Amonyum Azotu (NH4-N)
  • %46 Fosfor (P2O5)


Bileşiminde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P2O5) ihtiva eder. İçeriğindeki fosforun büyük kısmının suda eriyebilmesi ve azotunda amonyum formunda bulunmasından dolayı toprağa atıldıktan sonra, uygun koşullar (sıcaklık, nem) oluştuğu anda, fosfor ve azot kullanıma hazır olur.

Ayrıca yağış ve sulamanın gereğinden çok olması durumunda azotun amonyum formunda olmasından dolayı azot kaybı yaşanmaz.

DAP gübresi kompoze gübre çeşidi olmakla birlikte, fosforlu gübre gibi kullanılmalıdır. Aşırı fosfor uygulaması sonucunda toprakta fosfor birikimi meydana gelecek olup bu birikim çinko noksanlığına sebep olur. Bu nedenle dengeli gübreleme yapılmasına dikkat edilmelidir.

DAP kullanımında diğer önemli nokta ise uygulama zamanın doğru olmasıdır. Zamanından önce yapılacak uygulama fosforun topraktaki kireç ile birleşerek yararsız hale geçmesine neden olurken, geç yapılacak uygulamalarda ise fosforun toprak yüzeyinde kalacak olmasından dolayı bitkiye yine yarar sağlamayacaktır.

DAP gübresi hububat için uygun bir gübre olup, İç Anadolu da yoğun şekilde tercih edilmektedir. Ayrıca fosfor eksikliğinin yoğun hissedildiği topraklarda bir çok üründe başarı ile uygulanabilmektedir.

Hububat ekimlerinde mibzerle tohum derinliğine ve banda verilerek uygulanmalıdır.

Ayrıca meyve ağaçlarında şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce tohum derinliğine uygulanması uygun olacaktır.
 
Geri
Yukarı