24volt 3 Amper smps

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bu makalede, ev yapımı bir lehimleme istasyonu için bir güç kaynağının monte edilmesi ve ayarlanması süreci anlatılacaktır. UPS'in kendisi, bir dizüstü bilgisayar 19.5 V 70 watt'lık güç kaynağı birimi olan üretici Güç Entegrasyonu http://www.powerint.com/sites/default/files/PDFFiles/epr11.pdf referans tasarımına dayanarak monte edilir. Belge, trafo ve filtrelerin sargı verileri ve ayrıca cihazın baskılı devre kartının bir çizimi dahil olmak üzere üretim için gerekli tüm bilgileri sağlar. Sprint düzeninde 5.0 + yeniden çizildi, farklı trafoların kurulumuna izin vermek için hafifçe değiştirildi.
Cihaz şeması, Şekil 1 'de gösterilmiştir.
power_sh.gif

Şek. 1. Şema
Cihazın devre kartı Şekil 2'de gösterilmektedir.
power_pcb.gif

Şek. 2. Signet

Baskılı devre kartında bir hata olduğunu belirtmek gerekir, C5 kapasitörü sigorta ve termistörün önüne monte edilmiştir. Bu elbette iyi değil, fakat düzeltmedi, orijinalinde olduğu gibi bırakıldı ...
Transformatör (EI-33) ve güç kaynağının diğer parçaları, hatalı bir ATX güç kaynağı tarafından bağışlanmıştır. Trafo, üreticinin web sitesinde bulunan PI Expert programında anlatıldı. Hesaplamalara göre, aşağıdakiler elde edildi:
  • primer sargı: 11 + 11 2 tel halinde döner;
  • geri besleme sargısı: 3 kablo 2 tel;
  • çıkış sarımı: 4 4 tel halinde döner;
Sarma için örgülü bükümlü çift kullanılmıştır. Aslında, doğru şekilde sarılmış bir transformatör tüm devrenin sağlığının anahtarıdır. Hayatınızı kolaylaştırmak için, Şekil 1'de gösterilen sarma devresini kullanabilirsiniz. 3.
trans.jpg

Şek. 3. Üstten görünüm

Sarma, birincil sargı ile başlar. Transformatörün 3 ayağından başlayarak 2 tel halinde 11 tur rüzgar yaparız, 2 ayağa son veririz. Sonra iki kat yalıtım yapıyoruz. Sonra geri besleme sargısını sararız. 5 ayağıyla başlayarak, 4 ayağıyla biten 2 çekirdekte 3 tur döndürüyoruz. İki kat yalıtım yapıyoruz. Bir sonraki sargı, çıkış sargısıdır. Dört telde, 9.10'da başlar (iki tel 9. ayağa lehimlenir, kalan iki ila 10. ayağa lehimlenir) ve 7.8'de sona erer (iki tel 7. ayağa lehimlenir, kalan iki ila 8. ayağa lehimlenir). İki kat yalıtım yapıyoruz. Sonuncusu ana sarımdır, 2 telde 11 dönüş yaparız, 2 ayakla başlar, 1'le sonlanır.
Ünitenin ilk çalıştırılması, F1 sigortası yerine lehimlenen akkor lamba 220 Volt 60 Watt ile yapılır. Yanlış bir şey toplanırsa, bu teknik bizi BAH'den kurtaracak. Yüke seri halde bağlanmış iki adet 12V 5W lamba takıyoruz. Her şey doğru bir şekilde monte edilirse, açıldığında, girişteki lamba yanıp sönecek ve sönecektir, çıkıştaki lambalar tam olarak yanmalıdır. Kapatın, elemanların ısınmasını kontrol edin. Tekrar açtık, çalışmasına izin verdik, kapattık, elementlerin ısınmasını kontrol ettik. Her şey normalse lambayı lehimleyebilir ve sigortayı yerine yerleştirebilirsiniz. Tekrar kontrol et ...
Çıkış gerilimini ayarlamanız gerekiyorsa, R4 (R13) ve R10 direnç değerleri ile oynayabilirsiniz. Benim durumumda, R13 rezistansı 1 kΩ'dan 2,49 kΩ'a yükseltildi, bu da 2,2 A yükündeki voltajın gerekli 24 V'a yükselmesine neden oldu. Bu arada, tüm dirençleri% 5 toleransla koydum. Her şey olması gerektiği gibi çalışır.
Sonuç olarak, TOP24x IC serisini beğendiğimi söylemek istiyorum. En azından sessizce ölüyorlardı. Bu arada, ilginç bir nokta, eğer ünite çalışmaya başlarsa, ayarlanan güce ulaşır ve ardından tekrar çalışmaya başlar (saniyede bir kez), o zaman büyük olasılıkla geri besleme sinyali yoktur. Bir optocoupler içerek kontrol edebilirsiniz, aynı olmalı ... Ve yine de, baskılı devre kartı, TOP24x serisinin diğer IC'leriyle birlikte kullanılabilir. Aynı devrelere sahipler.

Eklentiler

Son düzenleme:
Geri
Yukarı