20 adımda Arduino Uzmanı Olun

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
  1. Öncelikle yukarıda linklerini verdiğim yazıları okuyup aşağı yukarı bir fikir edinin.
  2. Kitabı ve kiti satın alın.
  3. Kitabı hızlıca bir gözden geçirin, içeriğini ve konuların ilerleyişini beyninizde indexleyin, kitap kurtlarının tabiriyle “kaymağını alın”
  4. Kitaptaki ilk projeyi yapın, LED yakıp söndürün. Sonra butona basıldığında 3 kere yanıp sönüp, 2. basıldığında sürekli yanan ve 3. defa basıldığında LED’i söndüren bir uygulama yapın. Pratikte çok gerekli bir uygulama değildir ama giriş çıkış işlemlerine hakim olmanızı sağlar. Not: göründüğü kadar kolay olmadığını ve işin içine başka fonksiyonların da karıştığını göreceksiniz.
  5. Kara Şimşek uygulaması yapın(hani LED’ler sırayla yanıp sönüyor ya)
  6. Bu arada iPhone kullanıyorsanız Arduino uygulamasını indirin. iPhone Arduino uygulaması, Arduino fonksiyonlarının ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını gösteren ve örnek kodlar barındıran bir uygulama. Android telefonlar için Arduino uygulaması var mı emin değilim. Varsa çok işinize yarar.
  7. Arduino programlamada kullanılan yapı, değişken ve fonksiyonlara Arduino referans sayfasından bir göz gezdirin. Görmediğiniz ama işinize yaracak bir kod mutlaka bulursunuz.
  8. Kitabı bitirin, uygulamalarını deneyin. Şunu kesinlikle yapmayın; kod orada yazıyor, kodu okuduğunuzda anlayabiliyorsunuz ve her satırın ne iş yaptığı adınız gibi biliyorsunuz dolayısıyla yazmanıza gerek yok! Öyle düşündüğünüz zaman kitabı kapatıp hiç bir yere bakmadan yazmaya çalışın. Yapamadığınızı veya hata yaptığınızı, en azından gerekli noktalamaları koymadığınızı göreceksiniz. Bu programlama öğrenmeye çalışan kişilerin en büyük düşmanıdır.
  9. Tüm bunları yapınca temel işlemleri çok iyi öğrenmişsiniz demektir. Şimdi gelelim zor görünen ama kolay kısma. Buraya kadar olan maddeler kolay görünen ama zor olan kısımdı çünkü sebat edip çözümü önünde duran soruyu kendin çözmeye çalışmak kolay değildir.
  10. Şimdi kendiniz için, işinize yarayacak bir proje belirleyin. Örneğin yazarlarımızdan Kaan Ceyhan, bir yerden veri toplayıp kaydetmek ve kurduğu sistemi güneşle enerjilendirmek üzerine bir proje yaptı. Bununla uğraştı çünkü işine yarayacaktı. Siz de buna benzer bir proje bulun.
  11. Örneğin enerji tüketiminizi tweet atacak bir cihaz yapmak istediniz. Bu proje üzerinden maddelemeye devam edelim.
  12. Projenize uygun bir Arduino Eklentisi(Shield) alın. Ethernet Shield olabilir, GSM Shield olabilir…
  13. Arduino’nun ethernet kütüphanesini, internetle işi olan tüm kütüphanelerini inceleyin.
  14. Bir tane akım sensörü alın ve donanımınızı tasarlayın(bu biraz zor olabilir ama enerji takip cihazını siz istediniz:) Detaylarına girmek istemiyorum ama blogumdaki Devre Tasarımı Nasıl Yapılır ve Arduino ile Proje Geliştirmek-1 yazılardan bir fikir edinebilirsiniz.)
  15. Tasarladığınız donanımı arduinoturkiye.com Protoshieldına uygun olarak yapın veya yaptığınızı Protoshielda uygun hale getirin.
  16. Donanımınızı protoshieda entegre ettiğinizde kendi Arduino Shield‘ınızı yapmış oldunuz, tebrikler!
  17. Oluşturduğunuz Arduino akım sensörü shieldını Arduino’nuza entegre edin ve haberleşip haberleşmediklerine bakın. Ne tür veri geldiğini, gelen verilerin doğru olup olmadığını dikkatlice inceleyin.
  18. Şimdi sıra Arduino’dan Twitter’a veri göndermekte; bununla ilgili internette bir yığın örnek proje bulabilirsiniz. Projeleri inceleyin, sizinkinden farklı neler yaptığını görün. Kodlarını iyice okuyun ve işinize yarayacak kod parçalarını alın. Bu kodları proje klasörünüzde örnek kod parçaları kısmında saklayın.
  19. Bulduğunuz kod parçalarını deneyin, çalışıp çalışmadıklarına bakın. Çalışan bir tanesini ana kodunuza entegre edin ve yaptığınız Arduino Shield‘ından gelen veriyi twitterla haberleşen kod parçasına entegre edin.
  20. Tebrikler Arduino uzmanı oldunuz
 
Geri
Yukarı