144MHz için FM verici

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
VHF'ye biraz geri dönecek olursak, burada iki metrelik amatör radyo bandı için frekans modülasyonlu bir verici var, bu 144MHz'den 148MHz'e kadar olan bir kısmı kapsıyor , bu bant çoğunlukla FM yayınları tarafından dolduruluyor ve her ne kadar frekansta yansımasa da iyonosfer Ay'ın sıçramalarına dayanarak onu uzun mesafeli iletişim için kullanan insanlar var ve başka ne olduğunu bilmiyorum.
Eldeki vericinin şemasına bakalım:
1718194352693.png
L2: 6 mm çaplı bobin, 3 turlu ve ara soketli

Bu özel vericinin kuvars kristali kullanımı sayesinde değinilmesi gereken ilginç bir ayrıntısı var. Bu kristal, bazılarının zaten bildiği gibi, bize iyi bir frekans kararlılığı sağlayacaktır; ancak elektronik diyagramda temel frekansında çalışmadığını fark edeceksiniz: kuvars kristali 16MHz'dir ve iletim 144MHz'de gerçekleştirilmektedir . ?. Bunun nedeni, vericiyi bir aşırı tonda veya harmonikte, özellikle dokuzuncuda: 16 x 9 = 144 çalıştıracak olmamızdır .

Bu nasıl başarılıyor? sadece osilatörü 16 Mhz'de çalıştırmak, ancak çıkışa 144 Mhz için hesaplanan ve ayarlandıktan sonra yalnızca bu frekansın çıkışına izin veren bir LC filtresi koymak.
Şimdi, bağlı frekans ölçer ile bu filtreyi ayarladığınızda, görünüşe göre sadece kristalin harmoniklerini değil, çok daha fazla frekansta iletim yapabildiklerini fark edeceksiniz, ancak size en büyük çıkış gücünün tam olarak kristalin içinde üretildiğini söyleyeceğim. Kristalin harmonikleri, Diğer frekanslarda çıkış gülünç ama frekans ölçerin bunu okuması için yeterli.
Montajla ilgili belirtmem gereken bir diğer husus ise şemada belirtilen varikap diyotları kullanmıyorum, 3 bileşen kullanarak ses temizleme testlerinde bulunuyorum: iki adet 1N4007 diyot (tabii ki düşük kapasitanslı bir varikap olarak da davranabilir) aralığı) ve bir adet 10pF .

Geri
Yukarı