0-99 Kişi Sayıcı ( İleri-Geri Display Ekli ) [ Pic Basic ]

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
isis-ss.png

Örneğin bir kapıdan giren ve çıkanları saymak için bir devreye ihtiyaç duydunuz, bunun için 2 adet sensöre ihtiyacımız neden 2 sensör ilk önce ona değinmek istiyorum. Sensörlerin ikisi de ardışık olarak yan yana monte edilecek aralarındaki mesafenin 1 cm olmasında fayda var. Sebebi ise bir cisim veya kişi o alandan geçiş yaptığında 1. sensör tarafından görülür ardından da ikici sensör tarafından. Şimdi çıkış yaptığını düşünelim bu sefer ilk önce 2. sensör tarafından görülür daha sonra 1. sensör tarafından görülür, sensörlerin algılama sıralarına göre programımız giriş veya çıkış yaptığını algılar. Ben devrede sensör yerine portatif olarak buton ekledim, siz bu butonların yerine reed swich bağlayabilir veya optik sensörlere ufak bir kart hazırlayarak normalde açık kontağını sensör-1 ve sensör-2 bağlantı noktalarına bağlayabilirsiniz. Displayler ise 74HC595 entegresi kullanılarak sürülmüştür. Bu entegre aslında bir port çoğullayıcı dır.Ben pic olarak 16F684 kullandım. Devrenin Programlama dili ise Pic Basic’dir, Devrede her hangi bir sorunla karşılaşanlar sayfanın altındaki yorum bölümünden sorununu aktarabilirler elimden geldiğince hızlı cevap vermeye çalışırım.Projenin tüm çizimleri bana aittir, pic programı ise Ali Osman Emetli arkadaşıma aittir. Kaynak göstermek şartıyla kullanabilirsiniz.

Eklentiler

Geri
Yukarı