0-30 VDC - 0-3A Akım kontrollü Stabilize Güç kaynağı Devreleri

Kullanmış olduğunuz volt metre ile bir ilgisi olabilir amper ölçebilmek için eksi GND kullanılıyor ölçüm cihazınızın bağlantısı hatalı olursa yapabilir zaten bu durumdan dolayı besleme devresini ayrınız yazmıştım aksi halde yanlış ölçüm yapacaktır. Voltmetre kullanmadan devreyi çalıştırınız ve avo metre ile dışarından ölçüm yapınız her şey normal ise ozaman voltmerenizi bağlayınız ve test ediniz.
şuanda devre hiçbir voltaj çıkışı yok malesef dışarıdan ekrana voltaj verdim yine çıkış yok ve en sağ daki entegre ısınıyor. Bd139 bacaklarında 30volt görüyorum ama neden 1k ve 10k bu kadar çok ısınıyor anlamadım

Öğrenci tasarımı güzel çalışma test ettim güzel olmuş fakat 22 volt trafo kullanıldığından maksimim 26 volt veriyor. Öğrenci için yeterli voltaj.

Eklentiler

• IMG_20240802_142835.jpg
    IMG_20240802_142835.jpg
    3,8 MB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20240802_142828.jpg
    IMG_20240802_142828.jpg
    3,5 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20240802_142821.jpg
    IMG_20240802_142821.jpg
    4,2 MB · Görüntüleme: 21
Eki Görüntüle 31385

Eki Görüntüle 31386

Videosunu birazdan ekleyeceğim Devrede kullandığım Troid trafo AC 22V olup çıkıştan tam olarak 30 volt alınamamaktadır. Diğer yaptığım devreyi power kutularını arka arkaya montaj yaptığım için yer sorunu oluştu bu seferde üst üste yaparak yer kazanmaya çalıştım ayrıca devre üzerinde diyot ve kondansatörleri çıkardım Troid trafonun yanına ayrı bir karta yerleştirdim. Volt ayarı için 1K seri ilave ederek ince ayar ekledim.

Eki Görüntüle 31387
Merhaba, budevreyi yaptım kullanıyordum ancak çıkış voltajı alıp ayar yapabiliyorum..yük bagladigim zaman voltaj sıfıra düşüyor. Sebebi nedir.

Bu sorunun bir kaç nedeni olabilir öncelikle Akım koruma çalışmıyor olabilir entegresini değiştirerek kontrol edebilir misiniz?

• Beğen
Tepkiler: M.y
27v ac girişin var ise dc voltajın 27 x 1.41 = 38 volt yapar 38 volt entegre besleme voltajının üzerinde olan bir voltaj entegrelere zarar verebilir fakat entegrelerde patates baskı diye tabir ettiğimiz türden kalitesiz malzeme piyasalar dolu onun için en son lf356 kullanmaya karar vermiştik. Henüz benim kullandığım lf356 larda bir sorun çıkmadı ama çıkmaz diye bir şey yok.

27v ac girişin var ise dc voltajın 27 x 1.41 = 38 volt yapar 38 volt entegre besleme voltajının üzerinde olan bir voltaj entegrelere zarar verebilir fakat entegrelerde patates baskı diye tabir ettiğimiz türden kalitesiz malzeme piyasalar dolu onun için en son lf356 kullanmaya karar vermiştik. Henüz benim kullandığım lf356 larda bir sorun çıkmadı ama çıkmaz diye bir şey yok.
Teşekkürler dediğiniz entegreyi alıp denicem. Tl081lerin vcc uçlarını olctugumde 40.5v geliyor sanırsam entegreleri bozdum.

Yinede akım kontrol entegresinden olabilir sağlam ise algılama yapamıyor demektir R7 direncini kontrol ediniz.

Merhaba,R7 direncini kontrol ettim sağlam entegreleri lf356 ile değiştirdim ancak yine aynı drum var voltaj ayarlanabiliyor ama yük bagladigimda voltaj düşüyor..akım veremiyor devre.

Eki Görüntüle 32342
Aynı devre yeni tasarım şemada ilaveler var örnek olarak 7824 gibi entegre beslemelerini 30 volt sınırını aşmaması ve sabit tutmak için ayağındaki 6v2 zener ile yeni tasarım şeması
Merhaba ,hocam
Konuyu hortlattığım için kusura bakmayın.Lakin devre tasarımı çok güzel ve ben de bunu yapmaya çalışıyorum
Yalnız bir sorum olacak:
Çıkış transistorlarının sayısını arttırarak akımı arttırmak mümkün mü?-Yoksa kontrol devresinde de değişiklikler
yapılması gerekiyor
Kolay gelsin

Merhaba ,hocam
Konuyu hortlattığım için kusura bakmayın.Lakin devre tasarımı çok güzel ve ben de bunu yapmaya çalışıyorum
Yalnız bir sorum olacak:
Çıkış transistorlarının sayısını arttırarak akımı arttırmak mümkün mü?-Yoksa kontrol devresinde de değişiklikler
yapılması gerekiyor
Kolay gelsin
Transistör sayısını artırarak akımı artırabilirsiniz. Bu devrede 2 adet mevcut zaten daha fazlası için ya pcb yeniden yapacaksın yada ilave olarak yapacaksın çalışır sorun çıkarmaz.

Transistör sayısını artırarak akımı artırabilirsiniz. Bu devrede 2 adet mevcut zaten daha fazlası için ya pcb yeniden yapacaksın yada ilave olarak yapacaksın çalışır sorun çıkarmaz.
Teşekkürlar hocam
Transistor çıkış transistor grubunu arttıracam (muhtemelen 6 transistorlu olacak)
Elimde 500w trafo var -yani en az 8-10A çekebilirim diye düşünüyorum
Saygılar

Teşekkürlar hocam
Transistor çıkış transistor grubunu arttıracam (muhtemelen 6 transistorlu olacak)
Elimde 500w trafo var -yani en az 8-10A çekebilirim diye düşünüyorum
Saygılar
Akımı çekersin fakat soğutucu transistör sayısına göre büyük olmalı, kolay gelsin.

Geri
Yukarı