0-30 VDC - 0-3A Akım kontrollü Stabilize Güç kaynağı Devreleri

Vay anam Vay kendi sorunumu kendim çözüyorum ama haberim yok şimdi daha iyi anladım sistemin nasıl çalıştığını... Şimdi yüksek akıma sahip olan trafo arayacaz. Lakin diğer paylaşmış olduğunuz güç kaynağınıda yapacağım.

Devreye AC voltaj vermeden stabil çalışmaz, çünkü bu devre bu şekilde tasarlandı. Hayırlı olsun...
Bu devrenin aynısı tek transistörlü 3A olarak aliexpresste satılmaktadır. Diyebilirim ki en stabil çalışan güç kaynaklarından biridir. Bu güç kaynağı İş yerinde vazgeçilmemiz oldu. LF 356 entegresinin çalışma voltajı 30V civarıdır, bu valtajın üzerine çıkarsan entegrede hafif ısınma olur. Eğer 40V larda çalıştıracaksan, çalışma voltajı 44volt civarı olan MC34071 entegresi taksan daha iyi olur. Fakat ben şuan LF356 kullanıyorum bir sıkıntı yok..

Devreye AC voltaj vermeden stabil çalışmaz, çünkü bu devre bu şekilde tasarlandı. Hayırlı olsun...
Bu devrenin aynısı tek transistörlü 3A olarak aliexpresste satılmaktadır. Diyebilirim ki en stabil çalışan güç kaynaklarından biridir. Bu güç kaynağı İş yerinde vazgeçilmemiz oldu. LF 356 entegresinin çalışma voltajı 30V civarıdır, bu valtajın üzerine çıkarsan entegrede hafif ısınma olur. Eğer 40V larda çalıştıracaksan, çalışma voltajı 44volt civarı olan MC34071 entegresi taksan daha iyi olur. Fakat ben şuan LF356 kullanıyorum bir sıkıntı yok..
Teşekkür ederim. Şuan devreden yana hiçbir sıkıntım yok gayet güzel. Tek sıkıntı trafomun olmaması. Eğer güzel bir trafo bulabilirsem bu devreyi kullanacağım kutusu bile hazır. Fakat bulamazsam DC ile çalışam Lm324 entegresi işe devam edeceğim.

Bu devreyi aynı anda 3 adet trafoyla beslemeli olarak tasarladım. Fan çıkış soketi ve dijital volt-ampermetreyi kolay ve basit bir şekilde bağlamak için bağlantı soketleri ekleyerek yayınlıyorum. Aynı anda 3 trafoyla beslememin nedeni, yüksek wattlı trafosu olmayan arkadaşlar, üç bağımsız trafoyla besleyebilsin. Bu şekilde bir bağlantı, yüksek amper çekebilecek cihazları çalıştırmada, voltajın düşmesini engelleyecek. Bana göre bu devre, dünyada yapılabilecek 5 devreden biri. Yüksek akım koruması, kısa devre korumasıyla sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Dikkat edilecek tek husus entegrelerin orjinal olmasıdır. Bu devre ye TL081entegresini kullanmayı tavsiye etmiyorum. Çünkü orjinalini bulmak çok zor. Bunun yerine, LF356 yada MC34071 entegreleriyle kullanmanızı tavsiye ederim. Ben LF356 entegresini kullanarak test ettim. Sonuç oldukça başarılı. Mükemmel bir şekilde çalışıyor. Güç transistörü olarak ise, dört adet 2SC5200 transistörü bağladım. Bu güç kaynağını gönül rahatlığıyla güvenli bir şekilde çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Güç transistörlerini bağlamasını bilmeyenler detaylı bilgi alabilirler. Gerekli dosyalar ektedir.
Bu devreyi neden 0 voltaja çekemiyorum 7 Voltta sabit kalıyor. Anlamadığım olay 19 Voltluk trafo bağladığımda 18 volt çıkış veriyor devre üzerinde ve pot üzerinden kısdığım zaman 7 volta kadar iniyor.

Teşekkür ederim. Şuan devreden yana hiçbir sıkıntım yok gayet güzel. Tek sıkıntı trafomun olmaması. Eğer güzel bir trafo bulabilirsem bu devreyi kullanacağım kutusu bile hazır. Fakat bulamazsam DC ile çalışam Lm324 entegresi işe devam edeceğim.
Hocam, akım sınırlamasına ihtiyacınız yoksa, Lm317 (sahtesi çok, Lm338 t plastik kılıf alın) devresini yapın. TI sayfasında uygulaması var. Gelişmiş kısa devre eklentisi ile googleda "yamyam güç kaynağı" görsellerde aratın. PnP transistör kullanır. Mj2955 güçlü plastik kılıf iki tanesi ile 6 amper çekiyorum. 18v 100w trafo yetersiz kalıyor.
Siz 5 amper yeter diyorsanız 100w kullanın. Aksi halde 150w trafo bulun.
Labaratuar güç kaynağında trafo 18 volt olmalıdır. Çünkü daha yükseğini kullanmıyorum Ve tahminim kimse kolay kolay kullanmaz .Çünkü Transistörler 30volt altında 12 volta ayarladığımızda feci ısınır. Seçim sizin
Başarılar dilerim.

Yorum için teşekkürler. Elimde trafo olmayışından dolayı elim kolum bağlı çünkü birçok devre trafo üzerine kurulmuş durumda. Şimdi iki devre var artık ikisinden birini kurup DC adaptör ile giriş sağlayacağım.
Eki Görüntüle 35620Eki Görüntüle 35621
Eğer radyo alıcısı ve diğer çok aşırı hassas çalışmalar yapmıyacaksanız, 24 volt kaliteli smps trafosu öneririm. Led trafosu da olur ama markalı olsun. (Smps ve led trafoları radyo parazit üretirler )
Bu tür trafoların Devamında Yukarıdaki ayarlı regüle devrelerini Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Hibrit ve hafif bir güç kaynağınız olur.

Eğer radyo alıcısı ve diğer çok aşırı hassas çalışmalar yapmıyacaksanız, 24 volt kaliteli smps trafosu öneririm. Led trafosu da olur ama markalı olsun. (Smps ve led trafoları radyo parazit üretirler )
Bu tür trafoların Devamında Yukarıdaki ayarlı regüle devrelerini Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Hibrit ve hafif bir güç kaynağınız olur.
Elimde 19Volt 7 Amper lik bir adaptör mevcut. Bu devrelere kullanacağım. Radyo ile uğraşmıyorum en azından stabil gelen voltajı güç kaynağı yaparak kullanacağım.

Elimde 19Volt 7 Amper lik bir adaptör mevcut. Bu devrelere kullanacağım. Radyo ile uğraşmıyorum en azından stabil gelen voltajı güç kaynağı yaparak kullanacağım.
En doğrusunu yapıyorsun abi hibrit kullanmak en güzeli.Hatta iddia ediyorum, SmPS trafodan hemen sonra regüle devresi arasına kullanılan paralel kapasitör, DC üzerindeki titreşimi oldukça düzeltir. Yukarıdaki regüle de varsa kalan kırpıntıları iyice terbiye eder.Ama ;
SmPS trafodan havaya kaçan RFİ radyo parazitlerine çare yok.

Devrede bi anormallik var ama bulamadım. Voltaj için potu çevirdiğimde birşey değişmiyor akım potunu çevirdiğimde voltaj değişiyor. Çıkış voştajını 18 e kadar yükselttim ama yüke bağlayınca voştaj 8 e düşüyor nerede sıkıntı var anlayamadım.

Devrede neden voltaj sabit durmuyor yükte veya boşta aynı. Potları kontrol ettim herhangi bir sorun yok yüke aldığım zaman voltaj çıkıyor ama sabit değil çok fazla oynuyor.

Çıkış kısmında 2 adet klemens var alttaki akım ölmek için konuldu kısa devre yapmanız lazım. Resimde gözükmüyor altan takmadıysanız klemens uçlarına kablo bağla tekrar dene.

Çıkış kısmında 2 adet klemens var alttaki akım ölmek için konuldu kısa devre yapmanız lazım. Resimde gözükmüyor altan takmadıysanız klemens uçlarına kablo bağla tekrar dene.
Sorunu şimdi buldum trafo kaynaklı iç sarım bir sorun var sanırım. Göstergeyi çıkışa bağladığımda voltaj gösteriyor ama olması gereken yerde durunca sapma yapıyor hatta şuan komple gitti. Çıkış kısmına bağlarsam değer veriyor.

Göstergenin besleme devresini ayrı vermeniz lazım aynı besleme devresinde ayrıca bir köprü diyot bağlasanız dahi sorun çıkaracaktır.

Göstergenin besleme devresini ayrı vermeniz lazım aynı besleme devresinde ayrıca bir köprü diyot bağlasanız dahi sorun çıkaracaktır.
Bende mi sorun var devrede mi var anlamadım ki. Aynı trafo üzerinden çok çıkışlı olarak bende bu devreyi kullandım sonra bianda herşey değişti bd139 bozuldu pot yandı şimdide volt metreye bağlı olan kondansatör patladı. Yani bir hafta kullandım ben bunu bu şekil ne oluyor durduk yere ona anlam veremiyorum. Şimdi ayrı bir voltaj uygulayacağım.

Özet olarak bu devreyi kurduğum zaman tek trafo üzerinde (çok çıkışlı) hem volt metre yi hemde devrenin beslenmesini sağladım. Kullandım ve kullanmaya devam ettim. Ancak ne olduysa devre de bazı parçalar sorun çıkarttı bir zaman sonra. Şimdi devreye harici olarak volt metre ye enerji verdiğim zaman volt metre normal olarak çalışıyor ve devreyi de trafo ile beslediğim de devre çalışmıyor. Ancak hem devreyi hemde volt metreyi aynı trafo üzerinden beslersem devre çalışıyor bu sefer volt metre çalışmıyor. Volt metrenin voltaj ölçüm kablosu entegreye bağlı. Entegrede sorun var diye düşünüyorum değiştiriyorum sorun çözülmüyor. Eğer ki devreyi trafo ile besleyip de voltmeteye harici bir enerji girişi sağlarsam ve pot üzerinden voltaj artırırsam bu sefer de 1k ve 10k direnç el değmeyecek kadar ısınıyor ve en sağ tarafta bulunan bununla beraber voltaj çıkışı da olmuyor entegrede ısınıyor. Devreyi bilemedim ama bu devre bana beyin yaktırdı...

Kullanmış olduğunuz volt metre ile bir ilgisi olabilir amper ölçebilmek için eksi GND kullanılıyor ölçüm cihazınızın bağlantısı hatalı olursa yapabilir zaten bu durumdan dolayı besleme devresini ayrınız yazmıştım aksi halde yanlış ölçüm yapacaktır. Voltmetre kullanmadan devreyi çalıştırınız ve avo metre ile dışarından ölçüm yapınız her şey normal ise ozaman voltmerenizi bağlayınız ve test ediniz.

Geri
Yukarı