Çanak anten kalkacak diyenlere cevap

uydudoktoru

Tanınmış Üye
Yönetici
Yönetici
Sayısal yayıncılık ve geleceği,

Derneğimiz TUYAD ( Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği ) Türkiye’de var olmuş ve Dünya markaları haline gelmiş firmalar, platformlar ve kamu kurumlarından oluşan bir yapıya sahiptir.

Son günlerde ortaya çıkan Çanak antenler işe yaramayacak, toplatılacak, gibi söylemler basında yer almaktadır. TUYAD olarak, TV yayın iletişim sektörünün tarafsız derneği sıfatıyla, konunun açıklığa kavuşturması ve kamuoyunun aydınlatılması gereksinimi duyduk.

DVB-T yayınlarının başlayacak olması, Uydu ve Çanak antenlerin kullanılmayacağı anlamına gelemez.

Çanak Anten ve Uydu alıcısı/ Settop Box İmalat kapasitesi olarak, Türkiye Avrupa’nın en yüksek üretim tesislerine sahip dünya sıralamasında ilk 10 da yer almaktadır. Toplam ihracat tutarımız 400 milyon dolardır.

Bugün Türkiye’de 23’ü ulusal olmak üzere Toplam 553 televizyon ve 1120 radyo kanalı yayın yapmaktadır.

Seçenek çokluğu, ulaşılabilirlik, özgürlük, ekonomik ve Yayın kalitesi açısından uydu anteni ile yayın izleme sadece Ülkemizde değil Tüm dünyada daha fazla tercih edilmektedir.

2012 yılında Türkiye’de satılan Uydu alıcısı 3,816.000 adettir. Bunların 1.500.000 adeti yeni High-definition HD ( Yüksek çözünürlüklü )teknolojiye geçiş amacı ile satılmıştır. ******** ve D smart platformları dahil, Toplam 11 milyon çanak anten kullanan izleyici kitlesi mevcuttur.

Uydu varsa çanak anten de olacak.

Türksat 4A ve 4B Uydularının 2013 yılında faaliyete girmesi ile uydu üzerinden yayın yapan Dijital ve/veya High-definition HD TV kanal sayısı artacak ve çanak anten daha fazla tercih edilecektir.

Yeni yayın sistemi; High-definition daha kaliteli Tv izleme imkânı yaratacaktır.

Mevcut Analog yayın yapan Karasal Tv vericileri de, dijital Terresterial sistem ile yayın kalitesini yükseltecektir. Fakat dünyadaki örneklerine bakıldığında DVB-T yayın izleme seçenekleri arasında en sonda yer almakta, tercih edilmemektedir.

Karasal sayısal yayın, uydu yayınına alternatif olabilir, fakat hiçbir zaman Uydu yayını kadar çok yaygın izleme imkanı sağlayamaz.

Terrestrial dijital yayın teknoloji Dünyası ile entegre olma adına atılan bir adımdır. Karasal dijital yayın, sayısal yayın olarak ta adlandırılan DVB-T Tv izleme seçenekleri içerisinde var olan ve Uydu TV, Kablo TV’nin tamamlayıcısıdır.

Ülkemizde Yeni yapılanan DVB -T 2 MPEG 4 sistemi;

2007 ve 2008 yıllarında yayılması gündeme getirilmiş idi. DVB -T yayınlarına başlanamamasının başlıca nedeni 1994 yılında kurulan ve görevi frekans tahsisi olan RTÜK tarafından tahsisin sonuçlandırılmamış olmasıdır.

RTÜK çanak antenlerin sökülmesi hakkında her hangi bir fikir beyan etmemiştir. Mobisat tarafından yapılan açıklama basın tarafından yanlış yorumlanarak sanki çanak antenler kullanım dışı kalacak anlamı çıkarılmıştır.

Teknik olarak DVB -T sisteminde ancak 200 civarında TV kanalı yayın yapabilmektedir.

DVB -T yayını, TV cihazlarının ve bilgisayarların girişine bir sayısal karasal TV alıcısı ( Settop box ) bağlanarak izlenebilmektedir. Kanal sayısı kısıtlıdır

Tv vericileri hep vardı. Gelişen teknoloji doğrultusunda uydu yayın sistemlerinde Analog’tan, dijitale geçiş yaşanmış ve günümüzde High Definition HD yayın tekniğine geçilmiştir.

Ülkemizde dijital yayın sistemine daha ekonomik olduğu için öncelikle uydu sistemlerinde başlanmıştır.

Günümüzde de HD yayın sistemleri de yine daha ekonomik olduğundan, Uydudan başlangıç yapılmıştır.

Uydudan sonra kablo TV de yeni teknolojiler devreye girmiş şimdi de karasal vericiden dijital yayın sistemine geçiş sağlanmaya çalışılmaktadır. Dijital ortama geçilmesi kaçınılmazdır.

DVB-T Yayınlarını izlemek ancak uydu alıcısına benzeyen bir cihaz ile mümkündür. Yeni nesil bazı TV alıcılarına entegre edilmiş olan modellerde bu sistem dahili olarak mevcuttur. Anten ise mutlaka gereklidir. En az teleskopik çubuk anten kullanmak gerekmektedir.

Avrupa birliği uyum çerçevesinde,2014 yılına kadar dijitale geçiş konusunda tavsiye kararı alınmıştır.

Ülkemizde sadece TRT’nin bugün 6000 kadar Analog TV vericisi vardır, bunların sayısala dönüşümü büyük bir yatırım bütçesi gerektirmektedir. Ulusal kanalların da vericileri olduğu düşünüldüğünde çalışma kısa vadede yapılamayacak ve yüksek maliyet getirecektir.

En çok 200 kanal kapasiteli olabilecek sistem, son kullanıcının dilediği kanalı izleme şansını ortadan kaldıran bir sistemdir.

Birçok ülkede bu sistem denenmiş ama izleyiciler mutsuz olmuştur. Çanak anten uygulaması hiçbir zaman bitmeyecek, zaman içinde daha çok aranan bir izleme yöntemi olacaktır.

Türkiye’de karasal dijital yayın sistemine geçilmesi uydu antenlerinin çatılardan kaldırılmasına sebep teşkil olamaz. Çanak anten özgürlüktür.

TUYAD Kablo TV SMATV komisyonu toplu konutlarda proje çalışmaları yapmaktadır. Ortak karar ile çoklu dağıtım sistemi özendirilmekte ve merkezi çanak anten sistemi kurulmaktadır.

DVB-T yayınını izlemek için vatandaşın da evinde ve arabasında kullandığı Televizyonunu ve radyosunu değiştirmesi veya ek bir cihaz kullanması gerekmektedir.

Çanak antenlerin bu sisteme bir zararı yoktur. Çanak antenler, Kablo Tv gibi alternatif olarak her zaman var olmaya devam edecektir.

Bilgilerinize sunarız.

TUYAD
 
Geri
Yukarı