Çayın Gübrelenmesi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Çayın gübrelenmesi için; organik ve kimyevi gübreler kullanılır. Organik gübrelerin başında ahır gübresi gelir. Bitki artıkları ile çaylıkların yüzeysel olarak örtülmesi de organik gübre olarak kabul edilir.
Ahır Gübresi

  • Toprağın su kapasitesini artırır,
  • Su geçirgenliğini olumlu yönde etkiler.
  • Suyun toprak yüzeyinden akmasına, buharlaşmasına ve verimli toprağın taşınıp götürülmesine engel olur.
  • Toprağın kolay tava gelmesini sağlar
  • Kumlu topraklarda, toprak parçacıklarını birbirlerine bağlar
  • Killi topraklarda parçacıklar arasındaki bağı gevşeterek kök gelişmesi için daha uygun ortam hazırlar
  • Toprak havalanmasına olumlu etki yapar
  • Parçalanması sonucu oluşan karbondioksit ve organik asitler bitki besin maddelerini bitkiye yarayışlı hale getirir.
  • Toprak sıcaklığını bitki gelişmesi için uygun duruma getirir
  • Toprak mikroorganizmalarının üzerinde de olumlu etki yaparak, toprakta biyolojik değişmelerin hızını artırır.
  • Ahır gübresinin etkisi, giderek azalmak suretiyle, 3-4 yıl sürer.
Bitki Artıkları
  • Çaylıkların bitki artıkları ile örtülmesi,toprak ve su korunmasında etkili olur.
  • Organik gübre olarak, bitki artıklarının yanında sap ve saman karışımı, orman ağaçlarının yaprakları, özel olarak bu amaç için yetiştirilmiş ot ve benzeri bitki materyalleri kullanılabilir.
  • Budama artıklarının bahçeden atılmayarak, bahçeye serilmesi organik gübre olarak önem taşımaktadır.
  • Toprağı güneşin ve rüzgarın olumsuz etkisinden korur.
  • Toprağın çatlamasını önlediği gibi, yağmur damlalarının etkisi ile toprağın balçıklaşmasını da önler
  • Toprak yapısını düzelterek kök gelişmesi için uygun ortam hazırlar.
Kimyevi Gübreler

  • Kimyevi gübreler, bileşiminde bir veya birden çok bitki besin maddelerini ihtiva eden gübrelerdir.
  • Öncelikle organik gübre tercih edilmelidir. Yeterli organik gübre olmaması durumunda, kimyevi gübreler kullanılır.
Çaylıklara Gübre Verilme Zamanı ve Miktarı
  • Çaylıklara 3-4 senede bir, dekara 3 ton ahır gübresi verilebilir.
  • Ahır gübresi budamadan önce verilmelidir.
  • Budanan çaylıklara Mart - Nisan, diğer çaylıklara ise Kasım - Aralık aylarında gübre verilebilir.
  • Gübre çay ocaklarının arasına taç iz düşümü dikkate alınarak eşit kalınlıkta serilmeli ve hafif çapa yapılarak toprağa karıştırılmalıdır.
  • Yapılacak çapanın derinliği 5 cm'yi geçmemelidir.
  • Kimyasal gübreler çaylıklara toprak yüzeyine düzgün şekilde serpilerek uygulanır.
  • Düz alanlarda kurulu çaylıklarda gübreler, bitkinin taç iz düşümü dikkate alınarak, daire şeklinde bitki etrafına serilerek verilmelidir.
  • Meyilli alanlardaki çaylıklara da mümkün mertebe, gübreler eşit ve düzgün şekilde toprak yüzeyine serpilerek verilebilir.
  • Dar teras yapılmış alanlardaki çaylıklarda ise gübreler, terasın iç ya da yukarı kısmına, toprak yüzeyine serpilerek uygulanır.
  • Gübreler hiçbir zaman çaylıkların üzerine serpilerek verilmemelidir. Bu şekilde yapılan gübreleme, çay bitkisinin yapraklarında zarar meydana getirmekte ayrıca, gübrenin büyük bir bölümü toprağa ulaşmadan, yağmurla yıkanıp gitmekte, bitki bu gübreden faydalanamamaktadır.
  • Toprağa verilecek kimyasal gübre miktarı toprak analizleri sonucunda belirlenmelidir. Son yıllarda yapılan toprak analizleri sonucunda çay bahçelerinde kullanılacak en uygun kimyasal gübrenin 25:5:10 (N P K) terkibindeki kompoze gübre olduğu tespit edilmiş olup, her yıl dekara 70 kg kompoze gübre verilmesi önerilmektedir.
  • Gübrelemeden evvel yabani otların sökülüp çıkarılmalıdır
  • Bir den fazla mevsim içinde dağıtarak gübre vermelidir.
    • Birinci gübre, ürün miktarını artırmak için mevsim başında, kökler faaliyete geçmeden Şubat/Mart aylarında,
    • İkincisi, Mayısda ocakları kuvvetlendirmek için,
    • Üçüncüsü Eylül ve Ekimde ürün artışı için Temmuzda verilebilir
 
Geri
Yukarı