BREADBOARD ( MONTAJ TABLASI ) YAPISI VE KULLANIMI

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
board1.jpg


KULLANIM AMACI VE FAYDALARI : Breadboardlar elektronikçilerin vazgeçilmez yardımcı aparatlarından biridir. Breadboard yardımıyla birçok elektronik devreyi, baskı devresini çıkartmadan ve lehim yapmadan kurup çalıştırabiliriz. Üstelik malzemelerin ayaklarını kesmediğimiz ve lehimlemediğimiz için parçaları tekrar tekrar kullanabiliriz. Devre tasarımında ya da kurulumunda yaptığımız hataları kolaylıkla tespit edip düzeltme şansımız vardır. Örneğin internetten bulduğunuz bir devrenin çalışıp çalışmadığından emin değilseniz, malzemeleri ziyan etmemek için mutlaka breadboard'ta kurup denemekte fayda vardır.

BREADBOARD'UN YAPISI :

breadb1.jpg


Breadboard'un kenar kısımlarında yanlarında mavi ve kırmızı çizgiler olan delikler, boylu boyunca içten iletkenle bağlıdır. Bu hatlardan kırmızı olanı + besleme voltajı için , mavi olanı ise - besleme voltajı için kullanmakta -prensipli çalışma yönüyle- fayda vardır. Yalnız bazı breadboard'larda bu hatlar ortaya kadar uzanmaktadır. Boardu ilk defa kullanacaksak, kenar bağlantı hatlarının bütün mü yoksa iki parça mı olduğunu bir ölçü aleti yardımıyla kısa devre kademesinde ölçmemiz gerekir.

Breadboard'un orta kısmı iki bölgedir her bölgede 5'li gruplar halinde birçok bağlantı deliği bulunmaktadır. Diklemesine her 5 delik içten iletkenle birbirine bağlıdır.Birbirine bağlanması gereken elemanların ayakları aynı dik hatta bağlanır.

BREADBOARD'UN KULLANIMI :

İlk bakışta karışık gibi görünse de aslında breadboard kullanımı çok basittir. Elemanları monte ederken birbirine bağlanması gereken eleman ayakları aynı 5'li dik gruba takılır. Bir elemanın birden fazla ayağı aynı dik gruba takılırsa , eleman ayakları kısa devre eder, yani hatalı kurulum yapmış olursunuz. Bir grupta 5'ten fazla bağlantı yapmak gerekirse bir iletken tel yardımıyla diğer 5'li guruba bağlantı çekilip yapılabilecek bağlantı sayısı arttırılır. Sağda ve solda birden fazla ayağı olan entegre gibi elemanları mutlaka iki bölge arasına takmak gerekir. Potansiyometre , switch gibi dıştan müdahale edilmesi gereken elemanlara rahat ulaşılabilecek şekilde monte etmekte fayda vardır.

breadb2.jpg


Çok dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise bağlantı tellerinin takılırken dikkatli ve prensipli olunmasının gerekliliğidir. Birçok kişi iletkenleri düzgün takmadığı için devreleri çalışmamaktadır.

1) İletkenlerin ucundaki plastik 7-8 mm kadar soyulmalıdır. Fazla açılırsa yandaki başka elemanlara temas edip kısa devre olabilir. Kısa açılırsa boardun içindeki iletkenlere temassızlık yapar.

2) İletkenlerin boyu ihtiyaç kadar kesilmelidir. Fazla kısa kesilmiş iletkenler ,hareketi zorlaştırırken uzun iletkenlerde karışık görüntüye yol açar.

3) İletkenler boarda dik ve düz olarak girmelidir, Takıldığı yerde hafifçe sıkıştığı hissedilmelidir. Girmiyorsa zorlanıp telin bükülmesine neden olunmamalıdır.

BREADBOARD'A DEVRE KURULUM ÖRNEĞİ

breadb3.jpg
 

Eklentiler

Geri
Yukarı