Androıd tabletler de kullanılan işlemciler

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bugün gerek çin malı gerekse dünya markası olan android tabletlerde bir çok farklı işlemci türü kullanılmakta. Aşağıdaki listede bu işlemciler hakkında yarıntılı bilgi bulabilirsiniz.
All Winner A10: Mimari Arm. işlemci ailesi cortex A8. üzerinde gömülü gpu Mali-400 (bu gpu aynı zamanda samsung un galaxy S2 telefonundada kullanılmakta.) Bu işlemci şu an çin tabletlerinde kullanılan en iyi çözüm denebilir. gerçek hızı 1 ghz tir. Ancak farklı ortamlarda 1,2 yada 1,5 ghz yazıldığınıda görmüş olabilirsiniz. İşlemcinin teknik olarak 1,5 ghz e kadar destek verdiği belirtilsede 1,0-1,2ghz hızlarından yukarısını görmezden gelin. Bu işlemciyi meşhur eden üretici ise Ployer (momo)ile birlikte Ainol (novo serisi) oldu. Özellikle Ainol novo 7 advanced çok ciddi satış başarısı yakaladı. İşlemci içinde çok iyi yorumlar gelmekte ve halada geliyor.
26.jpg

Ingenic JZ4770 Xburst: Mimari MIPS çekirdek hızı 1Ghz. Gömülü gpu Vivante gc860 (bu gpu için yine oldukça iyi yorumlar gelmekte ve oyun konusunda kullanıcısını yüz üstü bırakmadığı belirtilmekte.) Bu işlemci ARM mimarisini kullanmıyor MIPS tabanlı bir ürün. ARM için özel yazılmış programlar bu işlemci ile çalışmıyorlar. SKYPE bile bu işlemci için yeni sürüm çıkarttı. Enerji tüketimi arm tabanlı SOC(yongada sistem) lara kıyasla bir miktar daha düşük olduğundan 4-5 saat pil süresine kıyasla MIPS tabanlı tabletler 6-7 saat kullanım sunuyorlar. Bu işlemciyi ainol novo 7 basic ve ainol novo 7 paladin modellerinde görebilirsiniz. Android 4,0 desteği ile gelen ilk üründür kendisi. Yine ainol bu işlemciyi kullandığı modellerde googledan %99 luk uyumlluk sertifikasıda almış bulunmakta.
1.0x0.jpg

Samsung S5PV210 = Mimari ARM işlemci ailesi cortex a8. Namı diğer Hummingbird. Bu işlemci Samsung Galaxy TAb ve Galaxy S de kullanldı. Üzerinde hala çok güçlü olan PowerVR 540 gpu bulunmakta. 3d oyunlarda çok iyi performans veren bir ürün. Cortex a8 tabanlı en hızlı ürün denebilir. Ancak Bu işlemciyi içeren tabletler görece 15-20 dolar daha pahalılar. Bu işlemcinin birde kardeşi var S5PC110 isimli. Performansı aynı ancak pil tüketimi daha düşük.
hc%20chipset.jpg

Rockchip Rk2918: Mimari ARM, işlemci ailesi cortex A 8 Bu işlemcinin tek ve çift çekirdekli olan 2 farklı versiyonu var. 1 ghz hızında. Çift çekirdekli olanda ise 533+533 şeklinde 2 çekirdek var. Üzerinde gelen gpu vivante gc 800. Mecbur kalmadıkça Rockchip tabanlı ürünlerden uzak durmanız tavsiye edilir.
rockchip.jpg

AMLogic 8726-M, ARM Cortex-A9 Mimari ARM, İşlemci ailesi Cortex A9. Üzerinde gelen gpu Mali-400. İşlemci hızı genellikle 800mhz. Bu işlemci 65nm ile üretildiğinden Malesef Cortex A8 ler ile aynı miktarda pil tüketiyor. Hızıda görece düşük olduğundan yine mecbur kalınmadıkça tercih edilmemesi gereken bir ürün. Ainol Novo 8 advaced da ve bazı zenithink modellerinde kullanıldığını görebilirsiniz.
amilogic.jpg

NEC EV2 Cortex-A9 Dual Core Mimari ARM, işlemci ailesi cortex a9. Çit çekirdekli. İşlemci hızları 533*2 (her biri 533 mhz hızında 2 adet çekirdek var) Gpu görece eski olan PowerVR 530. Bu ürün aslında oldukça garip bir ürün. cortex a9 mimarisi ve dual core olması insanın ağzını sulandırsada; çekirdek hızlarının 533mhz olması ve üzerinde gelen gpu nun zayıf olması (bu gpu iphone 3gs de kulanılan gpu) bu işlemcinin kullanıldığı tabletlere itina ile yaklaşmayı gerektiriyor. 3d Oyun düşükünleri bu işlemciyi kullanan tabletlerden uzak durmalı. Ama ofis medya ve WEb için oldukça iyi performans verdiği belirtiliyor.
renesas.jpg

Nvidia Tegra 2 Mimari ARM, İşlemci ailesi Cortex a9, çift çekirdekli 1ghz hızında ( her bir çekirdek 1er ghz hızındalar) Gpu Geforce ULV. En hızlı cortex a9 işlemcilerden biri, oldukça iyi bir gpu ile desteklenmiş durumda. Paranız varsa bu işlemcinin kullanıldığı ürünlere yönelebilirsiniz. Çok fazla bilgi vermek istemiyorum. Zira bu işlemciyi kullanan tüm ürünler 230 dolar yukarısında seyrediyor.
tegra.jpg

TI Omap 3611-3621-322-36630: Mimari ARM işlemci ailesi cortex a8. Tek çekirdekli. 45nm. gpu powerVR 530. işlemci hızı 800-1000 mhz arası değişiyor. Oldukça başarılı bir işlemi olmakla beraber üzerindeki zayıf gpu yüzünden oyunlarda kullanıcılarını üzecektir.
TI OMAP4430 4460 4470 Mimari ARM işlemci ailesi cortex a9. Çift çekirdek 1-1,8ghz arası değişen hızlarda. powerVR540 ve 544 olmak üzere 2farklı gpu kullanılıyor gpu modeli aynı kalmakla bazen hızları farklı olabiliyor. ayrıntılı bilgi wiki den alınmalı. Amazon kindle fire’a güç veren sistem TI omap 4430 bu arada. Çok başarılı bir a9 türevi, üzerindeki gpu da yine mucizeler yaratmasada yeterli 3d başarımını sunuyor.
TI_OMAP4_PandaBoard_Arteris_NoC.png

Aslında samung üretimi cortex a9 larda var ama şu an o tarz bir çin tableti olmadığından o işlemcileri es geçiyorum. Galaxy S2, note, nexus S gibi cihazlarda kullanılıyor ve performansı muazzam iyi.
Yine bilgi amaçlı, apple A4 işlemcisi ARM cortex a8 tabanlıdır. üzerinde powerVR 535 gpu barındırır. A5 işlemcisi ARM cortex a9 tabanlıdır, çift çekirdeklidir ve üzerinde en hızlı gpu çözümü ola powerVR543MP (multi-core) gpu barındırır ve piyasanın tozunu gpu anlamında attırır…. A4 ve A5 referans arm tasarımlarına kıyasla Apple tarafından ios cihazları için çok ağır şekilde optimize edilirler. iphone ve ipodlarda kullanılan modeller 720-800 mhz arasında iken Ipad ler işlemciyi doğrudan 1ghz hızında kullanırlar.
Burda yer vermek istemediğim ama bilgi amaçlı olması için aktaracağım bir iki şey var.
Arm cortex a8 mimarisi aslında bu gün android sistemlere can veren mimari oldu. Sonrasında gelen a9 lar performansı aynı çekirdek hızında %20 arttırdılar ve pil tüketimide düştü. Hal böyleykende güncel tabletlerde performans eskisi gibi sorun olmaktan çıktı.
Bu gün bir tablet alacak arkadaş aşağıdakilere dikkat ederse başı ağrımaz:
Şuan piyasada 512mb ramli ürünler yaygın. Hatta Android 4,0 destekli olan yeni ürünlerde piyasaya düşmeye başladı. Ancak benim tavsiyem; alınmışken 1gb sistem belleği olan tabletlere yönelinmesi şeklinde. Zira android ram tüketimi yüksek bir sistem. Keza Android 4,0 dan da tam anlamıyla yararlanılması için ben 1gb ram kullanılmasını öneriyorum. Şart değil ama rahat kullanım deneyimide önemli diye düşünüyorum. Bugün 130 dolar seviyesinde 1gb ramli ürünler var.(her ne kadar android 4,0 ile gelmeselerde)
İşlemci olayında çift çekirdek olursa ne ala tabiki ama; şart değil. All Winner A10 piyasayı nerdeyse domine etti diyebiliriz. Android 4,0 ile gelen tüm tabletlerde a10 kullanılıyor. Sadece ainol un paladin modelinde MIPS tabanlı Ingenic kullanıldığını görüyoruz ki bu işlemci zaten android 3,0 ve 4,0 ı da diğer tüm arm işlemcilerinden daha çabuk almıştı.
Form faktör olarak 7 8 9,7 10,1 gibi modelelr var. Benim tavsiyem 7″ olan modellere yönelinmesi şeklinde. hem daha ucuzlar hemde pil tüketimleri daha düşük. hemde taşıması kolay.
Gelelim ekran meselesine. Şuan lcd ler yaygın olsada yeni yeni ips tabanlı modellerde çıkmaya başladı. ips tabanlı ürünler bariz şekilde pahalılar. örnek vermek gerekirse: ainol novo 7 elf 7″ lcd ekran 1024*600 çözünürlük All winner A10 işlemci 1gb ram ve android 4,0 ile geliyor ve fiyatı 179 dolar, ancak tüm özellikler aynı kalmak şartı ile sadee ilave ips ekrana sahip ainol aurora ise 199 dolar…. 800*480 altında çözünürlük zaten yok. Bu çözünürlük bile aslında bir çok şey için yeterli ama dediğim gibi bütçe el veriyorsa her zaman için daha iyisine yönelmek mantıklı
icon_smile.gif

Hdmı portlu olan modeller size tv bağnatısı imkanı veriyorlar. Eğer bu özellik sizin için önemlise seçiminizde buda yer etsin. Tabletler de ön ve arka kamerada gelebiliyor. Bu kameralar iş görecek seviyede yani çok şey beklemeyin. Seçeceğiniz ürün kesinlikle kapasitif ekranı olan bir ürün olsun. Multi touch (çoklu dokunma) gene yaygın oalrak desteklenen bir özellik olsada bazı modellerin 2 noktalı dokunmaya destek verirken, bazı modellerinde 5 noktalı çoklu dokunmaya destek verdiğini gözden kaçırmayın.
Batarya konusunda üreticilere pek güvenilmesede, 3200-4500 mah saat arasındaki piller 7″-8″ sııfındaki tabletlere yetiyor. Örnek vermek gerekirse 7″ lik All winner a10 işlemcili ainol tabletler ortalama 5-6 saat pil ömrü sunarken, MIPS işlemcili olan ainol tabletler ise 6-7 saati görüyorlar.
Evet biraz dağınık oldu ama yinede biraz işe yarar diye umuyorum. Şuan Ainol novo 7 Aurora özellikleri ile göz dolduruyor ancak fiyatı çin malı bir tablet için biraz uçuk. 199 dolardan 150-160 lara gerilerse hiç düşünülmeden alınmalı diye düşünüyorum. Onun dışında Ainolo novo 7 paladin 104 dolara kadar düşen fiyatı ile tablet dünyasına adım atmak isteyen arkadaşlar için güzel bir başlangıç olabilir. İşlemcisi MIPS tabanlı olsada, uzun pil ömrü, android 4,0 işletim sistemi, google sertifikası ile bence çok başarılı bir ürün. MIPS diye kafaya çok takmayın, ciden çok iyi bir işlemci. ARM işlemcilerdeki spesifik özelliklere has yazılmış programlar haricinde herşeyi çalıştırır. Örnek vermek gerekirse arm cortex a8 ve a9 lara has olan NEON uzantılarına ihtiyaç duyan bir program bu işlemci ile çalışmaz, mesela “vital player for neon” gibi. Ama markette her haltın alternatifi olduğundan işinizi gören kesin başka bir program çıkar. o yüzden dert etmeyin.
Onun dışında 115-130 dolar aralığında All winner a10 ve mali 400 gpu paketini içeren 512-1gb arası ramli olan ürünlerde var. Ama malesef bunların hiç birinde şuan android 4,0 yok. Çalışmalar başlamış olsada çinli üreticilere malesef güvenilmiyor. Şuan itibarını en çok arttıran firma android 4,0 ında desteği ile Ainol oldu.
Baş ağrısı istemeyen arkadaşların tercihlerini bu firmanın ürünlerinden yana kullanması yerinde olur diye düşünüyorum.
 
Geri
Yukarı